Obavijesti

Sport

Komentari 15

Ademi i Mamić ulaze u povijest: Pobjedom postaju rekorderi...

Ademi i Mamić ulaze u povijest: Pobjedom postaju rekorderi...
8

Pobjeda nad Florom i ulazak u skupinu Europske lige znači i još barem šest europskih utakmica. A to znači da će Ademi preskočiti Sammira, a Mamić Jurčića i Dinamo će oko Božića slaviti svoje nove rekordere. A nadamo se i europsko proljeće...

VIDEO

Bila je to vjerojatno jedina svijetla točka u večeri (po)najvećeg Dinamova europskog debakla. Prije deset godina i dva mjeseca momčad koju je vodio Velimir Zajec uspjela je u 3. pretkolu Lige prvaka ispasti od moldavskog Šerifa.

Pokretanje videa...

dinamo 05:56

Na terenu asovi poput Cufrea i Bišćana, zvijezda Sammir, zahuktali Rukavina, dolazeće face Vrsaljko i Badelj, te prolaznici Slepička, Dodo, Calello... I Arijan Ademi. Tada 19-godišnji mladić debitirao je u Europi za Dinamo, ali uz šokantan poraz 6-5 (1-1) i dramatičnih devet serija jedanaesteraca (Lončarić je obranio tri, ali promašili su Sammir, Badelj, Vrsaljko i Dodo), taj je debi prošao posve nezapažen.

Otad je prošlo deset godina, Ademi je odbijao ponude, počeo igrati za makedonsku reprezentaciju, pauzirao zbog pozitivnog dopinškog testa, postao kapetan... i danas igra za svoj rekord.

Naime, Ademi će protiv Flore odigrati 72. europsku utakmicu za Dinamo. I ako uvede "plave" u skupinu, do kraja godine može postati igrač s najviše nastupa u eurokupovima za hrvatske klubove.

Na vrhu je trenutačno Sammir sa 78 europskih susreta pa se Ademi, ako odigra svih šest u skupini, može izjednačiti s njim na vrhu. A na listi dinamovaca ga preskočiti! Jer Sammir je dvije od tih 78 utakmica odigrao za Lokomotivu.

Prošao je Dinamov Totti razočaranje protiv Šerifa, euforiju nakon Villarreala i prizemljenje protiv PAOK-a, pa 13 komada u mreži u prva dva nastupa u Ligi prvaka (2-6 protiv Reala i 1-7 protiv Lyona), pa osvetu Šerifu, okršaje s Moutinhom, Jamesom Rodriguezom i Ibrahimovićem, radost prvog boda u Ligi prvaka nakon 13 godina (1-1 s kijevskim Dinamom), rušenje Celtica, Arsenala (nakon čega je pao na doping), europsko proljeće nakon 49 godina, demoliranje Atalante... A tek mu je 29 godina.

GNK Dinamo - Arsenal FC

Najviše nastupa u eurokupovima za hrvatske klubove od 1992.

  1. Sammir 78 (Dinamo i Lokomotiva)
  2. Arijan Ademi 71 (Dinamo)
  3. Milan Badelj 52 (Dinamo)
  4. Mihael Mikić 49 (Dinamo, Rijeka)
  5. Edin Mujčin 48 (Dinamo)
  6. Josip Pivarić 47 (Dinamo)
  7. Al Arbi Hilal Soudani 46 (Dinamo)
  8. Etto 44 (Dinamo)
  9. Ivan Tomečak 44 (Dinamo, Rijeka)
  10. Igor Bišćan 43 (Dinamo)

I ne igra samo Ademi za rekord, nego i njegov trener. Zoran Mamić vodio je Dinamo u 30 europskih utakmica, Flora će mu biti 31. i ako Dinamo pobijedi, s novih šest preskočit će Krunu Jurčića kao trenera koji je vodio hrvatske klubove u najviše europskih okršaja - 34. No, od toga je Jurčić u četiri bio na klupi Slavena Belupa, pa će Mamić kao Dinamov trener u Europi Krunu preskočiti već večeras.

Zokijev je učinak 12 pobjeda, četiri remija i 14 poraza, a od svih trenera koji su Dinamo vodili u više od deset okršaja, pozitivan omjer imaju samo Ilija Lončarević (pet pobjeda, pet remija i tri poraza), Ante Čačić (sedam pobjeda, dva remija i šest poraza) i najuvjerljiviji Nenad Bjelica (13 pobjeda, osam remija i sedam poraza).

Mamić trenerski potpisuje pobjede nad Arsenalom i Celticom, ali i ispadanja od Aalborga i Ferencvarosa, poraze od rumunjske Astre, ukrajinskog Černomoreca, bugarskog Ludogoreca, devet primljenih komada od Salzburga u 180 minuta...

Flora je idealan suparnik za novih šest utakmica nade u popravljanje skora i europsko proljeće. I rušenje klupskih rekorda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani