Obavijesti

Sport

Komentari 22

Ajax je 70-ih kopirao Hajduk, a nakon utakmica k - pedikeru!

Ajax je 70-ih kopirao Hajduk, a nakon utakmica k - pedikeru!
2

Joško Gluić došao je u Ajax na poziv Tomislava Ivića, no zbog ozljede i nekih nesuglasica baš s Ivićem otišao je odmah nakon što su osvojili naslov prvaka 1977. godine...

VIDEO

Ajax je veliki klub, jedan od najvećih u Europi. Možda to ne sugeriraju recentni rezultati, ali po svemu što je taj klub značio u povijesti nogometa može se svrstati uz bok najvećim klubovima Europe, kaže bivši igrač Hajduka i Ajaxa Joško Gluić, koji je u redove nizozemskog velikana stigao na poziv Tomislava Ivića.

- U to sam vrijeme igrao u Go Ahead Eaglesima iz nizozemskog Deventera. Bio sam prvi strijelac momčadi, i kad je Tomislav Ivić došao pregovarati oko ugovora s Ajaxom, on i Michael Van Praag došli su pogledati našu utakmicu s Utrechtom. Slavili smo 4-2 a ja sam zabio 2 gola i bio najbolji igrač utakmice, pa je Van Praag pitao Ivića poznaje li me, obzirom da dolazimo iz iste zemlje. Ivić mu je rekao da sam bio njegov igrač, i on mu je predložio da me dovede u Ajax. I tako sam dobio ugovor na dvije godine – prisjeća se Gluić, koji ipak nije ostao do kraja ugovora u Amsterdamu. 

Štoviše, odigrao je svega 15 – ak utakmica, od toga 7 službenih, a otišao je zbog nesuglasica s Ivićem!?

- Odmah nakon nekoliko tjedana povrijedio sam zglob, bila je to poprilično ozbiljna ozljeda koja me mučila i vraćala korak unatrag čim bih počeo igrati. Na to se nadovezao i taj nesporazum s Ivićem, o kome nikad nisam pričao a i neću, i odlučio sam raskinuti ugovor i otići. Kasnije smo nas dvojica izgladili taj nesporazum, nije to bilo ništa posebno. U toj smo sezoni osvojili naslov prvaka, a u Kupu prvaka ispali smo od Manchester Uniteda, kući smo ih tukli 1-0, ali su u uzvratu oni slavili 2-0. 

Gluić je iz Ajaxa otišao s još jednim igračem Hajduka Ivicom Hlevnjakom igrati mali nogomet u SAD, no nekih stvari koje je vidio u Ajaxu i danas se sjeća. 

- Ajax je oduvijek imao jaku školu nogometa, svoj poseban stil rada s mladim igračima na koji je dosta utjecala i Hajdukova škola nogometa iz koje su kopirali neke stvari. Kad sam došao tamo uvjerio sam se da s djecom rade vrlo slične vježbe kakve smo i mi radili na Starom placu pored Plinare. U bivšoj državi se znalo reći da kad pogledaš kako mladi igrač trči i kontrolira loptu, odmah znaš da je ponikao u Hajdukovoj školi. Nešto slično bi se moglo reći i za Ajaxovu školu.

No osim rada s mladima, Ajax je imao i dimenziju više kada je u pitanju organizacija kluba. 

Joško Gluić i Tomislav Ivić

Tomislav Ivić i Joško Gluić (lijevo s brkovima) na treningu u dvorani Ajaxa.

- Već sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća imali su jako puno nogometnih terena, imali su i zatvorenu dvoranu u kojoj se treniralo. To je oduševilo Ivića koji je tražio da se i na Poljudu napravi dvorana u kojoj se može trenirati kad je ružno vrijeme. Sjećam se da smo uvijek odsjedali u najboljim hotelima, a svakog ponedjeljka nakon utakmice dolazili su nam pedikeri uređivati stopala. Ništa se nije prepuštalo slučaju. Za mene je to bilo veliko iznenađenje, i uvijek bih se sjetio našeg pokojnog barba Solde koji je u Hajduku bio i liječnik i fizioterapeut i psiholog i sve... Jednom zgodom mu je Pavlica kazao: ''Šjor Soldo, možete li mi od ovog malog žulja napraviti dva velika''.

Koliko je Ajax veliki klub svjedoči i poziv na 25 - godišnjicu proslave naslova prvaka. 

- Iznenadio me taj poziv... Oni sve što rade, rade po planu i u strogo kontroliranim uvjetima. Oni koji bolje poznaju situaciju znaju da ovi nešto lošiji rezultati u zadnjih desetak godina nisu slučajno takvi. Naime, Ajax je odlučio napraviti vlastiti stadion, zbog toga su rasprodali momčad i pozvali navijače da kupe pretplate deset godina unaprijed, kako bi osigurali novac za gradnju. I preko 30.000 navijača kupilo je pretplate, čak i oni koji nisu dolazili na utakmice. Nakon izgradnje stadiona krenuli su graditi momčad, i ovo što sada gledamo rezultat je toga rada. Baš sam uživao gledati ih kako dominiraju protiv Juventusa. 

I ono što je Gluiću posebno upalo u oko, Ajax igra bolje u gostima nego kod kuće. 

- Valjda je tako posložena igra, a slično je bilo i u vrijeme kad sam bio tamo, između dva SP-a 1974. u Njemačkoj i 1978. u Argentini. Reprezentacija Nizozemske je oba puta bila poražena u finalu od domaće reprezentacije. Velika je to nogometna nacija, vratit će se oni u vrh svjetskog nogometa kao što se vratio Ajax... - zaključio je Gluić.

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu