Obavijesti

Sport

Komentari 6

Ajmo, Filipe: Idemo po medalju na stazi na kojoj je prije točno 40 godina skijao James Bond!

Ajmo, Filipe: Idemo po medalju na stazi na kojoj je prije točno 40 godina skijao James Bond!

Roger Moore glumio je James Bonda u filmu "Samo za tvoje oči" koji je sniman 1981. u Cortini. Nikad u povijesti niti jedan hrvatski skijaš, čak ni Janica, nisu pobijedili u ovom kultnom skijalištu

VIDEO

U Schladmingu 2013. Hrvatska je uzela zadnju medalju na svjetskim skijaškim prvenstvima. Od Ivice Kostelića i srebra u kombinaciji čekamo svjetsku medalju. I dočekali smo je! I to već prvog dana.

- Znao sam da je u utrci sve moguće, vjerovao sam da mogu. Malo sam razočaran vožnjom u finalu, no medalja je tu. Imam svoju medalju i baš me briga - rekao je srebrni Filip Zubčić (28).

Janica Kostelić osvojila je pet zlatnih medalja na SP-ima, brat Ivica tri, zlato, srebro i broncu, a Natko broncu. U elitnom društvu sad je i Filip. Ima srebrnu medalju. I dok cijela Hrvatska slavi, Filip ipak osjeća malo gorčine. Iako nema razloga jer ovo je fenomenalan uspjeh za hrvatsko skijanje i za dečka sa Sljemena.

POGLEDAJTE VIDEO: Zubo nakon srebra u paralelnom veleslalomu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Zubčić srebrni u paralelnom veleslalomu 00:49

- Ha, moram priznati da sam bio malo ljutit kad sam ušao u cilj i vidio da nemam zlatnu medalju. Ali medalja je medalja, to mi je prva na svjetskim prvenstvima i ovo je sjajan rezultat - komentirao je Filip.

Osvojio ju je u paralelnom veleslalomu, a u petak je na redu veleslalom, njegova disciplina, utrka u kojoj je majstor. U veleslalomu je osvojio čak sedam postolja, ima dvije pobjede, iz Niigate i Santa Caterine, četiri druga mjesta, tri iz Adelbodena i jedno iz Hinterstodera, te jedno treće mjesto iz Santa Caterine. U sezonu je ušao sjajno, pa smo veliki optimisti.

- Ovo je sjajna najava onog što slijedi, a to je veleslalom. Da, moram priznati da u te utrke ulazim s jako puno optimizma, nadam se da bih mogao ponoviti ovaj uspjeh - rekao je Filip uoči veleslaloma.

FIS Alpine World Ski Championships

Hrvatska je opet među skijaškom elitom. Uostalom, nakon prvog dana Hrvatska ima srebrnih medalja jednako kao Švicarska i Francuska, države koje nižu skijaše kao na traci. Nasuprot njima je jedna mala Hrvatska, od koje će i danas drhtati sve skijaške velesile.

- Živim za dan kad će Austrijanci, Švicarci i ostali lomiti jezik izgovarajući prezime Kostelić i kad će se na postolju slušati himna - rekao je jednom Ante Kostelić.

Janice i Ivice više nema, no “Lijepa naša” opet se sluša u Svjetskom kupu, a vrlo lako bi se mogla slušati i nakon veleslaloma. I budite sigurni, jednako teško Austrijanci i Švicarci lome jezik izgovarajući prezime Zubčić kao što su izgovarajući Kostelić. Filip skija sjajno, zna kad treba potegnuti, baciti se na glavu i skijati na granici izlijetanja. Tako skija cijele sezone, a tako će, ne sumnjajte, skijati i u petak.

FIS Alpine World Ski Championships

Janica Kostelić u Cortini je osvojila dva druga mjesta, u siječnju 2003. u Svjetskom kupu u veleslalomu bila je druga, a isti je rezultat ponovila i dvije godine kasnije u spustu. Ivica Kostelić u Cortini je skijao kao 17-godišnjak u FIS utrkama i jednom nije završio, jednom je bio četvrti, jednom 17. Nikad se hrvatska zastava nije vijorila u Cortini na najvišem postolju.

Ako pitate kladionice, Filip je među najvećim favoritima za zlato, no trebat će, to je jasno, i mnogo sreće. Uostalom, ona je dio sporta.

Filipu će nastup u petak biti jubilarni 15. na svjetskim prvenstvima. Priča je počela još tamo 2011. u Garmisch-Partenkirchenu, kad je završio 30. u slalomu. Deset godina poslije došao je do medalje. Nadamo se ne jedine. I zato u petak u 10 sati, kad je na rasporedu prva vožnja veleslaloma, stisnite palčeve za Filipa. Ne treba ništa drugo, za ostalo će se on pobrinuti.

Neka bude prvi hrvatski skijaš koji se okitio zlatom u mjestu u kojem je nekad skijao i James Bond. Prije točno 40 godina, 1981., Roger Moore u Cortini je glumio James Bonda u filmu “Samo za tvoje oči”.

Prije pet godina, kad je bilo 35 godina od snimanja filma, Talijani su napravili paket aranžman u kojem ste mogli doći do Cortine, vidjeti automobile koje je u tom filmu vozio James Bond, kao primjerice Lotus Esprite, dobiti autogram od Roger Moora i sve to za 345 eura. 

Bio je to 12. film u serijalu o James Bondu. Danas, 40 godina kasnije, Filip Zubčić juri po medalju u mjestu u kojoj je nekad James Bond bio glavna faca. Nekad James Bond, neka u petak glavna faca bude - Zubo!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu