Sport

Komentari 6

Ajmo, Filipe: Idemo po medalju na stazi na kojoj je prije točno 40 godina skijao James Bond!

Ajmo, Filipe: Idemo po medalju na stazi na kojoj je prije točno 40 godina skijao James Bond!

Roger Moore glumio je James Bonda u filmu "Samo za tvoje oči" koji je sniman 1981. u Cortini. Nikad u povijesti niti jedan hrvatski skijaš, čak ni Janica, nisu pobijedili u ovom kultnom skijalištu

U Schladmingu 2013. Hrvatska je uzela zadnju medalju na svjetskim skijaškim prvenstvima. Od Ivice Kostelića i srebra u kombinaciji čekamo svjetsku medalju. I dočekali smo je! I to već prvog dana.

- Znao sam da je u utrci sve moguće, vjerovao sam da mogu. Malo sam razočaran vožnjom u finalu, no medalja je tu. Imam svoju medalju i baš me briga - rekao je srebrni Filip Zubčić (28).

Janica Kostelić osvojila je pet zlatnih medalja na SP-ima, brat Ivica tri, zlato, srebro i broncu, a Natko broncu. U elitnom društvu sad je i Filip. Ima srebrnu medalju. I dok cijela Hrvatska slavi, Filip ipak osjeća malo gorčine. Iako nema razloga jer ovo je fenomenalan uspjeh za hrvatsko skijanje i za dečka sa Sljemena.

POGLEDAJTE VIDEO: Zubo nakon srebra u paralelnom veleslalomu

- Ha, moram priznati da sam bio malo ljutit kad sam ušao u cilj i vidio da nemam zlatnu medalju. Ali medalja je medalja, to mi je prva na svjetskim prvenstvima i ovo je sjajan rezultat - komentirao je Filip.

Osvojio ju je u paralelnom veleslalomu, a u petak je na redu veleslalom, njegova disciplina, utrka u kojoj je majstor. U veleslalomu je osvojio čak sedam postolja, ima dvije pobjede, iz Niigate i Santa Caterine, četiri druga mjesta, tri iz Adelbodena i jedno iz Hinterstodera, te jedno treće mjesto iz Santa Caterine. U sezonu je ušao sjajno, pa smo veliki optimisti.

- Ovo je sjajna najava onog što slijedi, a to je veleslalom. Da, moram priznati da u te utrke ulazim s jako puno optimizma, nadam se da bih mogao ponoviti ovaj uspjeh - rekao je Filip uoči veleslaloma.

Hrvatska je opet među skijaškom elitom. Uostalom, nakon prvog dana Hrvatska ima srebrnih medalja jednako kao Švicarska i Francuska, države koje nižu skijaše kao na traci. Nasuprot njima je jedna mala Hrvatska, od koje će i danas drhtati sve skijaške velesile.

- Živim za dan kad će Austrijanci, Švicarci i ostali lomiti jezik izgovarajući prezime Kostelić i kad će se na postolju slušati himna - rekao je jednom Ante Kostelić.

Janice i Ivice više nema, no “Lijepa naša” opet se sluša u Svjetskom kupu, a vrlo lako bi se mogla slušati i nakon veleslaloma. I budite sigurni, jednako teško Austrijanci i Švicarci lome jezik izgovarajući prezime Zubčić kao što su izgovarajući Kostelić. Filip skija sjajno, zna kad treba potegnuti, baciti se na glavu i skijati na granici izlijetanja. Tako skija cijele sezone, a tako će, ne sumnjajte, skijati i u petak.

Janica Kostelić u Cortini je osvojila dva druga mjesta, u siječnju 2003. u Svjetskom kupu u veleslalomu bila je druga, a isti je rezultat ponovila i dvije godine kasnije u spustu. Ivica Kostelić u Cortini je skijao kao 17-godišnjak u FIS utrkama i jednom nije završio, jednom je bio četvrti, jednom 17. Nikad se hrvatska zastava nije vijorila u Cortini na najvišem postolju.

Ako pitate kladionice, Filip je među najvećim favoritima za zlato, no trebat će, to je jasno, i mnogo sreće. Uostalom, ona je dio sporta.

Filipu će nastup u petak biti jubilarni 15. na svjetskim prvenstvima. Priča je počela još tamo 2011. u Garmisch-Partenkirchenu, kad je završio 30. u slalomu. Deset godina poslije došao je do medalje. Nadamo se ne jedine. I zato u petak u 10 sati, kad je na rasporedu prva vožnja veleslaloma, stisnite palčeve za Filipa. Ne treba ništa drugo, za ostalo će se on pobrinuti.

Neka bude prvi hrvatski skijaš koji se okitio zlatom u mjestu u kojem je nekad skijao i James Bond. Prije točno 40 godina, 1981., Roger Moore u Cortini je glumio James Bonda u filmu “Samo za tvoje oči”.

Prije pet godina, kad je bilo 35 godina od snimanja filma, Talijani su napravili paket aranžman u kojem ste mogli doći do Cortine, vidjeti automobile koje je u tom filmu vozio James Bond, kao primjerice Lotus Esprite, dobiti autogram od Roger Moora i sve to za 345 eura. 

Bio je to 12. film u serijalu o James Bondu. Danas, 40 godina kasnije, Filip Zubčić juri po medalju u mjestu u kojoj je nekad James Bond bio glavna faca. Nekad James Bond, neka u petak glavna faca bude - Zubo!

Najčitaniji članci