Obavijesti

Sport

Komentari 17

IAAF na sudu traži zabranu: Semenya je biološki muškarac

IAAF na sudu traži zabranu: Semenya je biološki muškarac
1

Međunarodni atletski savez Caster Semenyu biološki klasificira kao muškarca i na Sportskom arbitražnom sudu će tražiti od Južnoafričke trkačice da uzima terapiju za smanjenje testosterona

VIDEO

Ako se Caster Semenya želi nastaviti natjecati, morat će uzimati terapije za suzbijanje testosterona. Međunarodni atletski savez ju biološki klasificira kao muškarca.

- IAAF ni jednu sportašicu s poremećajem spolne diferencijacije ne klasificira kao muškarca. U protivnom, prihvaćamo njihov spol i dopuštamo im da se natječu u ženskoj konkurenciji - poručio je IAAF u službenom priopćenu.

- Međutim, ako sportašica s poremećajem spolne diferencijacije ima testise i mušku razinu testosterona, kosti i mišići im se povećaju i ojačaju, poveća im se hemoglobin kao u muškaraca koji prođu pubertet, to je ono što muškarcima u natjecanju daje prednost nad ženama.

- Kako bi osigurali pošteno natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice s poremećajem spolne diferencijacije trebaju smanjiti broj testosterona na razinu koju imaju žene kako bi se mogle natjecati na međunarodnoj razini - piše IAAF.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Casper Semenya nije usamljena u ovom problemu. Upitna je i razina testosterona srebrenih i zlatnih olimpijki iz Ria, Francine Niyonsaba i Margaret Wambui. Jonathan Taylor, jedan od odvjetnika Međunarodnog atletskog saveza smatra da natjecanje ne bi imalo smisla bez smanjenja razine muških hormona kod natjecateljica. Zbog toga će Sportskom arbitražnom sudu iznijeti svoju klasifikaciju Semenye kao muškarca. 

- Da Sportski arbitražni sud odluči da je pravno očitovanje o spolu dostatno za natjecanje u ženskoj kategoriji, sportašice sa poremećajem spolne diferencijacije i transrodne sportašice bi dominirale. Sportašice s normalnim brojem testosterona za žene ne bi imale šanse pobijediti - rekao je Timesu Taylor.

Athletics - IAAF World Championships - Day Five - Beijing National Stadium 2018 IAAF World Indoor Championships - Day Four - Arena Birmingham

Caster Semenya diže buru u sportskom svijetu od 2009. godine

Slučaj Caster Semenye čitavo desetljeće diže buru u atletskom i sportskom svijetu. Nakon što je s 19 godina osvojila zlato u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine, krenula je njezina borba u dokazivanju da je žena.

Jedni su smatrali da je hermafrodit, drugi da je muškarac pa je morala proći različita testiranja, a jedno vrijeme se uopće nije natjecala. Svi problemi su krenuli zbog njezinog muškobanjasta izgleda, dubokog glasa i naglog napretka u rezultatima.

- Ne razumijem kada ljudi kažu da imam prednost. Ja sam isto žena. Pa kad piškim, piškim kao žena. Ne razumijem kada kažu da sam muško i da imam dubok glas. Ja sam žena i to uopće nije upitno - rekla je jednom prilikom Semenya.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka