Obavijesti

Sport

Komentari 44

Ali je o meču napisao pjesmu, a onda Kriminalcu oteo naslov

Ali je o meču napisao pjesmu, a onda Kriminalcu oteo naslov

Na današnji dan 1964. dogodio se jedan od najočekivanijih, najgledanijih i najkontroverznijih mečeva u povijesti boksa. Muhammad Ali (22) je nokautirao svjetskog prvaka Sonnyja Listona

VIDEO

Cassius Marcellus Clay, poznatiji kao Muhammad Ali, na današnji je dan prije točno 52 godine (25. veljače 1964.) prvi put postao svjetski prvak. Pobijedio je tadašnjeg prvaka Sonnyja Listona u najočekivanijem, najgledanijem i najkontroverznijem meču kojeg je svijet vidio do tada. Ugledni Sports Illustrated uvrstio je taj meč kao četvrti najveći sportski događaj dvadesetog stoljeća. A bilo ih je. Muhammad Ali postao je svjetski prvak tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Sonny Liston i kriminalni milje

Amerikanac Sonny Liston postao je svjetski prvak 1962. godine nakon što je nokautirao Floyda Pattersona u prvoj rundi. Ušao je u povijest kao prvi boksač koji je osvojio titulu teške kategorije nokautom u prvoj rundi. Dvije godine je držao naslov svjetskog prvaka sve dok se nije pojavio Muhammad Ali. No ono što je zanimljivo o Sonnyju Listonu je njegov veliki kriminalni dosje i uska povezanost s mafijom. Pouzdano se može tvrditi da je Sonny Liston jedan od najvećih kriminalaca u boksu ikada, a bilo ih je (pod time mislimo na Mikea Tysona, Riddicka BoweaJacka Johnsona ili Bernarda Hopkinsa, koji je bio osuđen na 18 godina zatvora). Liston je u dobi od 20 godina bio vođa bande koja je krala novac i osobne stvari ljudima. Njihove "sitne" krađe prerasle su u nešto veće - banda predvođena Sonnyjem Listonom počela je vršiti oružane pljačke. Policiji u St. Louisu postao je poznat pod nadimkom "Yellow Shirt Bandit" (Kriminalac u žutoj majici) zbog žute majice koju je uvijek nosio kada bi išao u pljačku. Uhvaćen je 1950. godine i osuđen na pet godina zatvora.

Ali smislio pjesmicu za Listona

Teško je zamisliti koliki publicitet je izazvala borba između Alija i Listona. U tadašnjoj popularnoj CBS-ovoj emisiji I've got a secret (Imam tajnu) gostovali su Bill Cullen (američka radijska i televizijska ličnost), Henry Morgan (komičar) i Betsy Palmer (glumica) i svi su prognozirali teško stradanje Alija unutar tri runde. Komičar Garry Moore išao je toliko daleko da je rekao da će Sonny Liston nokautirati Alija "nekoliko trenutaka nakon što počne meč". 

- Da sam ja Cassius, uzeo bih taksi i napustio grad - rekao je Garry Moore.

No malo tko je mogao predvidjeti kakav će konačni ishod meča biti. Noć prije meča, 24. veljače 1964. godine u spomenutoj emisiji gostovali su sparing partneri obojice boksača. Alijev, Harvey Jones, je sa sobom ponio pjesmicu koju je Muhammad Ali napisao za Sonnyja Listona. Alijeva samouvjerenost je bila ključ njegova uspjeha.

Clay je došao sresti se s Listonom, a on se počeo povlačiti,
ako Liston ode unatrag još jedan inč završit će na stolcu pored ringa.

Clay zamahuje lijevicom, Clay zamahuje desnicom,
samo gledajte mladog Cassiusa kako odnosi borbu.
Liston se nastavlja povlačiti, ali nema dovoljno prostora,
Samo je pitanje vremena dok Clay ne zada završni udarac.
Clay je uputio desnicu, koji prekrasan zamah,
Udarcem je izbacio Listona iz ringa.
Liston još uvijek leti, a sudac se mršti,
ali ne može početi odbrojavati dok Liston ne sleti.
Sada je Liston nestao s vidika, a publika je postala mahnita,
naši radari su ga pronašli negdje iznad Atlantika.
Tko je na Zemlji mislio, kada su se došli boriti,
da će svjedočiti lansiranju ljudskog satelita.
Publika nije ni sanjala, kada je uplatila svoj novac,
da će vidjeti potpuno pomračenje Sonnyja.

 

Liston namazao ramena kako bi oslijepio Alija

Govorili su da je bahat, da je pun sebe i zbog toga ga puno ljudi nije voljelo. Oni koji ga jesu voljeli, činili su to upravo zbog toga kakav Muhammad Ali je. A bio je najveći boksač u povijesti. Počeo je trenirati boks s 12 godina, a već s 22 je bio svjetski prvak. Protiv Sonnyja Listona nitko mu nije davao šanse, a nakon što je dominirao prve četiri runde dogodila se jedna od najvećih prevara u povijesti sporta. Prije početka pete runde, Joe Pollino, čovjek koji je stavljao vazelin na Listonovo lice, namazao je ramena Sonnyja Listona supstancom zbog kojeg je Ali privremeno izgubio vid. Brojne polemike i kontroverze izazvao je taj potez, a potvrda incidenta došla je dva dana nakon meča.

- Ista stvar se i meni dogodila kad sam se borio s Listonom 1960. godine. Mislio sam da će mi oči izgorjeti i iskočiti iz glave, a činilo se kako je Liston znao što će mi se, i što mi se događa - rekao je bivši boksač Eddie Machen.

Što se ustvari dogodilo? Kako je Pollino namazao Listonova ramena tako je prilikom klinča vazelin sa supstancom prešao Muhammadu Aliju u oči. Reakcija je bila momentalna, supstanca u mazivu je oslijepila Alija tijekom cijele pete runde.

- Clay je napravio najgoru moguću stvar kada je počeo vrištati i kada je Listonu dao do znanja da je počelo djelovati. Clay se uspaničio. Ja nisam bio takav, uspio sam to sakriti od Listona - dodao je Machen.

Muhammad Ali uspio je preživjeti petu rundu da bi u šestoj zadao više od 20 čistih udaraca u Sonnyjevo lice. Posljedice su se osjetile kada je zvono dalo znak za početak sedme runde. Sonny Liston se nije ustao sa stolca u svojem kutu, a Muhammad Ali je počeo slaviti prvi naslov svjetskog prvaka...

Muslimanski ekstremisti i nokaut u prvoj rundi revanša

Nekoliko dana nakon prve borbe Muhammad Ali se pridružio "Black Muslims"ekstremističkoj skupini muslimana koja je širila mržnju prema bijelcima. Cassius Clay se tada nazvao Cassius X da bi se sljedeći mjesec preimenovao u Muhammad Ali, psuedonim po kojem će ostati zapamćen u povijesti. U međuvremenu, Sonny Liston je bio uhićen zbog prebrze vožnje da bi na kraju ispalo da je bio i pijan, a nosio je i pištolj sa sobom. Kontroverze su bile sastavni dio serijala Muhammada Alija i Sonnyja Listona, ali samo se čekao revanš. Obojica boksača su u ugovoru imala klauzulu o revanšu.

I konačno je došao taj dan - 24. svibnja 1965. godine. Zbog cijele situacije oko ekstremističkog muslimanstva, zbog toga što je Malcom X ubijen nešto ranije, a Ali ga je javno izvrijeđao i zbog toga primao prijetnje smrću, osiguranje za meč je bilo nevjerojatno. Ne samo da su dvanaestorica FBI-jevih agenata 24 sata dnevno čuvala Alija, nego je osiguranje na meču bilo toliko da je od ukupnih 4900 sjedećih mjesta samo 2434 bilo popunjeno gledateljima. Najmanja posjećenost u povijesti jednog teškaškog meča u boksu. No prisutni su prisustvovali jednom od najvećih mečeva u boksu ikada. Nakon što je Liston bacio lijevicu sredinom prve runde, Ali ju je izbjegao i odgovorio brzom desnicom koja je Listona poslala na pod. Muhammad je u tom trenutku stao iznad Listona i viknuo: "Ustani i tuci se, papčino!". 

Sonny je pokušao ustati, oslonio se na desno koljeno, no pao je natrag na pod ringa. Na kraju se uspio ustati, sudac Jersey Joe Wallcot je nakratko otišao iz kadra, a Ali je nastavio udarati Listona. Sudac Wallcot se vratio poslije samo nekoliko sekundi i označio kraj meča. Muhammad Ali je pobijedio boksača, koji nikad do tada nije bio nokautiran, nokautom u prvoj rundi. Ta prebrza i precizna desnica prozvana je "fantomskim udarcem", udarcem koji je šokirao boksački svijet. Sekundu poslije nokauta sudac Jersey Joe Wallcot stajao je u čudu iznad Sonnyja Listona, a prizor je ovjekovječen u fotografiji koju je Sports Illustrated proglasio jednom od najikonskijih fotografija u povijesti sporta. Fotografija je izašla na naslovnici posebnog izdanja Sports Illustrateda pod nazivom "Najveće fotografije stoljeća".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 44

VIDEO

Evo tko su najveći dobitnici, a tko najveći gubitnici popisa
NEKI ĆE BITI LJUTITI

Evo tko su najveći dobitnici, a tko najveći gubitnici popisa

Plus+ Dalić je pri objavi popisa naglasio da će s nekim igračima porazgovarati i kazati im da je od njih ove sezone očekivao više i da se moraju trgnuti ako i dalje žele biti dio reprezentacije. Nema pretplaćenih na pozive

Igrači Cityja partijali do zore! Jednog izbacili zbog tučnjave, Grealish nije znao za sebe...
PROSLAVILI KAKO I SPADA

Igrači Cityja partijali do zore! Jednog izbacili zbog tučnjave, Grealish nije znao za sebe...

Manchester City osvojio je u nedjelju deseti naslov prvaka Engleske, a igrači su jedva dočekali da se opuste i popiju koju čašicu. Proslava je bila u jednom grčkom restoranu
Sjajne vijesti iz Danske: Bivši dinamovac i hajdukovac vode 'modre' korak bliže snu...
SLAVLJE NA POMOLU

Sjajne vijesti iz Danske: Bivši dinamovac i hajdukovac vode 'modre' korak bliže snu...

Brondby je kolo prije kraja pobijedio Silkeborg 2-0 i tako pobjegao Kopenhagenu na plus četiri uz utakmicu više. Ako Kopenhagen ne osvoji naslov, samo još Real mora osvojiti Ligu prvaka i 'modri' idu u play-off LP