Obavijesti

Sport

Komentari 6

Alves ugasio afričke trube i rastužio Johannesburg

Alves ugasio afričke trube i rastužio Johannesburg
6

Južnoafrikanci su molili, pravili veliku buku ne bi li podržali svoje nogometaše, a na kraju ih je sve rastužio Dani Alves jednim majstorskim potezom

VIDEO

Ostalo je nekoliko minuta do početka dvoboja s Brazilom, a jedan od navijača na tribinama izvadio je molitvenik, zagledao se u nebo i prizvao Boga.
- Protiv Brazila će nam trebati i njegova pomoć. Nadam se da će barem ovih sat i pol biti na našoj strani. To sam ga molio.
Molitvenik je potom završio u džepu, sjeo je na stolicu, a stadionom u Johannesburgu zagrmile su - vuvuzele. Otprilike pola metra dugačke trube glavni su navijački rekvizit gotovo u svim afričkim državama i toliko buče da bi ih se uskoro moglo zabraniti na stadionima. Kako je utakmica prolazila, stadion je sve jače grmio, svi su strepili i nadali se - čudu. I ne samo na stadionu. U cijeloj Južnoj Africi tih dva sata živjelo se za nogomet, ništa drugo nije bilo bitno. Oni koji nisu bili tamo, gledali su televiziji, oni koji nisu mogli ni to, slušali su na radiju. Ali strepili su apsolutno svi.
Činilo se da će i molitva “upaliti”, jer prošlo je više od 80 minuta, a još je bilo 0-0. No samo jedan udarac sve je srušio. Alves je zabio, sva nadanja i molitve u tom trenutku su srušene. A grmljavina vuvuzela prerasla je u tišinu. Južna Afrika bila je samo pet minuta od produžetka, malo ih je dijelilo i od finala, ali umjesto sreće, na kraju -suze.
- Da smo izgubili 5-0, bilo bi nam svima puno lakše. Ali ovako izgubiti... - rekao je tek jedan u moru neutješnih domaćih navijača.
No iduće godine u ovo vrijeme ulog će biti puno veći, a Južna Afrika još puno opasnija nego preksinoć. Na SP-u će vjerojatno ponovno grmjeti vuvuzele, ponovno će se strepiti, moliti i živjeti za nogomet.

NAJSIROMAŠNIJI UZ RADIO
U jednom od parkova u Johannensburghu beskućnici su se okupili i polufinale Kupa konfederacija slušali na radiju. Čak su i oni tih dva sata zaboravili na probleme i burno proživljavali svaki trenutak utakmice.

UŠAO S KLUPE I SRUŠIO SNOVE
Brazilska reprezentacija dugo nije izgledala bezidejnije nego u preksinoćnjem polufinalnom dvoboju Kupa konfederacija protiv domaćina Južne Afrike. No i jedan genijalni potez Danija Alvesa bio im je dovoljan. Ušao je deset minuta prije kraja i u 85. minuti fantastičnim slobodnjakom odveo Brazil u finale.

VUVUZELE SMETAJU, ALI SU DIO KULTURE
Pola metra dugačke trube, vuvuzele, toliko su glasne da bi ih Fifa uskoro mogla zabraniti. No Sepp Blatteru to nije laka odluka.
- Afričko navijanje temelji se na tim trubama. Teško nam je to im sada oduzeti- rekao je Blatter.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO Bayern - Real 2-2: Ovaj Real ima sto života! Domaćin dominirao, ali gosti se izvukli

Bayern München i Real Madrid remizirali su u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (2-2). Za domaćina su zabili Sane i Kane, no gosti su se opet izvukli golovima Viniciusa
VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna
MAESTRO NA DJELU

VIDEO Modrić je ovim potezom izbacio cijelu obranu Bayerna

Bayern i Real remizirali su u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka (2-2). Luka Modrić dobio je posljednjih 15-ak minuta i pokazao klasu u nekoliko minuta