Obavijesti

Sport

Komentari 0

'Ambasador HandbALL IN-a je i Duvnjak, imamo 90-ak djece'

'Ambasador HandbALL IN-a je i Duvnjak, imamo 90-ak djece'
9

HVALEVRIJEDNO Devedesetak djece s poteškoćama u razvoju je u našem programu, radimo u Zagrebu, Metkoviću i Sinju. Financiramo se privatnim donacijama, priča bivša rukometašica Maida Arslanagić

VIDEO

Red smijeha, red rukometa. Radost i udarci lopti o parket odzvanjali su Boćarskim domom. Sve pod budnim okom voditeljice i proslavljene hrvatske reprezentativke te magistre logopedije i sportskog menadžmenta Maide Arslanagić (37) te trenera Milana Štekovića Šutića (36) i Ivanke Momčilović (38).

POGLEDAJTE VIDEO: Trening HandbALL IN-a

Pokretanje videa...

Maida Arslanagić trenira djecu s posebnim potrebama VIDEO

'Radimo u tri hrvatska grada'

Arslanagić je kroz spomenutu školu rukometa spojila dvije velike ljubavi. Rukomet i pomaganje djeci s poteškoćama u razvoju. Prije gotovo tri godine pokrenula je projekt HandbALL IN, koji je verificiran pri ministarstvu. Cilj je programa kroz igru, vježbanje i rukomet poticati komunikacijske i govorne vještine djece s teškoćama u razvoju.

- Usporedno s profesionalnim bavljenjem rukometom, završila sam logopediju na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i nakon toga sam otišla igrati u inozemstvo. Na prvom treningu imali smo petero djece, bili smo na Ljubljanici. Danas smo u Boćarskom domu, imamo četiri treninga tjedno u četiri grupe. Djeca su podijeljena u grupe prema svojim sposobnostima kako bi mogla kvalitetno pratiti treninge. Postoji i lista čekanja, ima još djece koja bi htjela sudjelovati, ali za to nam treba više volontera.

Zagreb: Trening djece s poteškoćama u razvoju, projekt HandbALL IN

Hvalevrijedan projekt proširio se i na Metković i Sinj.

- U programu je sad 90-ak djece. Imamo veliku podršku lokalnih vlasti u Metkoviću i Sinju. Uskoro ćemo sa školom rukometa za djecu s poteškoćama u razvoju krenuti i u Sarajevu. Što se, pak, Zagreba tiče, tu nemamo potporu Grada. Financiramo se iz privatnih donacija, teško je... Dvoranu i prostor za radionice (za stjecanje životnih i socijalnih vještina namijenjene djeci s teškoćama i razvoju koju vode terapeuti-volonteri) u Boćarskom domu plaćamo oko 100.000 kuna godišnje. Opremu smo isto sami nabavljali - pojašnjava nam Maida.

Plodovi rada već se vide. Djeca su napredovala, poboljšala socijalne vještine, kognitivne sposobnosti...

- Tjelesna aktivnost pozitivno utječe na djecu, pogotovo na onu s teškoćama u razvoju, te pridonosi cjelokupnom razvoju - razvoju živčanog sustava, motorike, koordinacije i mišićnog tonusa. Djeca s poteškoćama u razvoju sporije napreduju, ali napredak je vidljiv, pogotovo kod djece koja već tri godine treniraju s nama - priča naša bivša rukometašica pa nastavlja:

- Problem je kontinuitet rada. Djeca obožavaju ići na treninge. Ne samo na rukomet, vole igrati i nogomet, košarku, ali zbog drugih obaveza, čestih terapija ili, u zadnje vrijeme, izolacija zbog korona virusa, kontinuitet izostaje, a onda dolazi i do regresije, djeca zaborave što su naučila.

Zagreb: Trening djece s poteškoćama u razvoju, projekt HandbALL IN

'Problem je pronaći volontere'

Osim financija, problem je pronaći i volontere.

- Razočarana sam zbog toga. Slala sam upite na rukometne adrese, očekivala da ću pomoć najprije dobiti iz tih krugova, ali nije bilo previše interesa. Ideja je bila da rukometašice i rukometaši iz klubova dođu volontirati. Projektu, moram reći, puno pomažu glavni ambasadori Domagoj Duvnjak i Jelena Grubišić, a podržavaju nas i Vlado Šola, Jakov Gojun, Igor Vori, Vesna Milanović-Litre, Andrea Lekić, Slađana Pop- Lazić, naši sjajni veslači, paraolimpijci Anđela Mužinić i Kristijan Vincetić, bivši 'vatreni' Mario Stanić...

Bez novca, program neće moći ići naprijed. 

- Ne možete očekivati od nekog da će volontirati deset sati tjedno, to mora biti honorarni posao. Plan je u budućnosti iznaći sredstva i pokriti satnice trenera i ljudi uključenih u organizaciju programa. Želimo da se ta djeca osjećaju kao pravi sportaši - dodala je Arslanagić.

Zagreb: Trening djece s poteškoćama u razvoju, projekt HandbALL IN

Pokušalo se ići i prema klubovima, potaknuti ih da pokrenu sekcije djece s poteškoćama u razvoju. Onda bi se moglo razgovarati i o organizaciji lige ili odigravanju utakmica.

- To bi bilo sjajno. Nedavno smo na Danima Dugava odigrali revijalnu utakmicu. Djecu smo izmiješali s odraslim rukometašima i bilo je super. Utakmice bi dječici bili veliki poticaj - priča trenerica Momčilović (ex Hrgović), također bivša reprezentativka i igračica Splita, Metza, Podravke.

Volonteri su asistenti u treningu. Oni olakšavaju djeci da izvedu određeni zadatak na treningu. Program je specifičan jer pružamo individualni rad s djecom. Asistenti u treningu su srce našeg programa. Postoji potreba za njima jer imamo sve više djece, priča Arslanagić.
Zagreb: Trening djece s poteškoćama u razvoju, projekt HandbALL IN
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja