Obavijesti

Sport

Komentari 4

Amerikanca koji igra za Alkar teretili su za kocku i drogu...

Amerikanca koji igra za Alkar teretili su za kocku i drogu...
16

Prvi tamnoputi igrač u povijesti sinjskog Alkara oduševljen je ljudima, navijačima i hranom u Sinju, a u razgovoru za 24sata otkrio je i kako je završio u zatvoru na pola godine

VIDEO

Pojava potencijalnog NBA igrača Brandona Johnsona u sinjskom Alkaru začudila je mnoge. Otkud takav igrač u Sinju, kako je moguće da ga plaćaju svega 800 eura? Pitanja su se nizala, a pravoga odgovora nije bilo. A onda se klupko počelo odmotavati. Na žalost, u krivom smjeru. Najprije se pojavila informacija kako je novog playa Alkar pronašao putem oglasa, potom i kako je u pitanju igrač koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog namještanja utakmica... No Brandonova priča je potpuno drugačija.

- Nisam se javio na oglas, klub me kontaktirao preko agenta i tako sam stigao. I oduševio se gradom i ljudima koji su me prihvatili kao da sam tu odrastao. Znam  da sam prvi Amerikanac ovdje, no toliko ljubavi, potpore, pozitivne energije nisam mogao ni sanjati - ispričao nam je Johnson te pojasnio presudu koja ga je na šest mjeseci otpravila u zatvor.

- Ako pogledate za što su me teretili, za namještanje utakmica, kocku, drogu i usporedite to s presudom, sve će vam biti jasno. Osuđen sam za to što sam imao 'saznanja o uroti' i nisam je prijavio. Osuđen sam za primjer drugima, iako po svemu nikad nisam trebao provesti ni dana u zatvoru. Pišem knjigu koja će se zvati 'Osviješten' u kojoj ću sve pojasniti.

Brandon je spremno prihvatio našu molbu da ga odvedemo u muzej Alke, kako bi se upoznao s povijesti grada, te pozirao za fotografije. Bio je oduševljen, a prihvatio je i ponudu da odemo do hipodroma.

- Ako mogu jahati, pristajem na sve. Kakav bi ja bio Teksašanin da ne volim konje - nasmijao se, no na žalost, iz kluba su mu zabranili jahanje zbog moguće ozljede.

Obećali su mu, ako u subotu Alkar pobijedi Split, da će mu dopustiti par krugova oko hipodroma.

- Fascinantna je ta povijest Sinja i Alke, da je šačica vitezova obranila grad od moćnog neprijatelja. Tu sam tek par dana, ali na svakom koraku se osjeća poštovanje prema toj tradiciji - kazao je oduševljeni Johnson.

U Hrvatskoj  je boravio i prošlog ljeta, bio je demonstrator na kampu Borisa Kurtovića i zavolio Split.

- Kad se otvorila mogućnost da zaigram za Alkar, nisam dvojio ni sekundu. Sviđa mi se ovdje, obožavam hrvatsku hranu, pogotovo 'arambašiće'. Prošao sam cijeli svijet, puno stvari sam jeo, ali ovo je top! Ono što me iznenadilo u negativnom smislu je da klinci od 13, 14 godina sjede u kafićima, piju kavu i puše. Znam da klinci tih godina i u Americi rade stvari koje ne bi trebali i smjeli, ali to ne rade tako otvoreno. Čini mi se da ovdje svi klinci sjede u kafićima, piju kavu i puše.

Brandon je rođen u Houstonu, gdje je i odrastao, a njegov život nije bilo nimalo lagan. Kad je imao 10 godina majka mu je morala u zatvor, oca je napustio sa 16 i započeo samostalan život.

- Nisam bio nevinašce, odrastao sam na ulicama Houstona, bio sam izložen svemu i svačemu, ali izabrao sam pošteni život. Napustio sam roditelje, izabrao sam život košarkaša, otišao sam na fakultet i sve radio sam. Bio sam motiviran jer me nije imao tko zaštiti. Morao sam se boriti. Napustio sam obitelj s dvije torbe, u jednoj je bila košarkaška oprema, a u drugoj odjeća. Moji suigrači na fakultetu su bili redom bogati, roditelji su im stvari donosili u prikolicama, a ja sam imao samo te dvije torbe robe i ništa više. Nisam imao kamo ni na praznike.

I izborio se, stigao je i do NBA, no kad je započelo suđenje, sve se oko njega srušilo...

- Nisam smio otputovati iz grada i zemlje, propali su mi ugovori, nisam slio igrati košarku... Život mi se promijenio, a nisam bio kriv. Ovo je prvi put da otvoreno govorim o tom slučaju, o kojem pišu mnogi, a ne znaju što se u stvari dogodilo. Navode kocku, namještanje utakmica, drogu, a ja sam osuđen zato jer sam imao saznanja o postojanju urote, što je nešto posve drugo. Zbog toga sam otišao u zatvor, za sve ostalo nisam osuđen i to želim jasno reći. Na žalost, bio je to nacionalni slučaj, osuđen sam za primjer iako nisam trebao u zatvor, i nikad ne bih ni otišao da sam imao boljeg odvjetnika. Nikad nisam imao problema sa zakonom, a završio sam šest mjeseci u zatvoru bez pravog razloga i to je zastrašujuće... Dobio sam šest mjeseci za primjer, a vani je ostalo milijun kriminalaca.

U cijeloj priči ima i nekih dobrih stvari.

- U zatvoru sam dobio priliku razmisliti o životu, posložio sam neke stvari, ponovno povezao obitelj, a dok sam čekao izdržavanje kazne, posvetio sam se odgoju sina, s kojim sam proveo puno vremena. Sve ovo skupa štetilo je mojoj karijeri, ali pomoglo mi je da ponovo povežem obitelj. Ulazak u zatvor je bio jako stresan, nakon minute sam shvatio da mi tamo nije mjesto. Plakao sam 15 minuta, a onda sam se sabrao i odlučio boriti za svoj život. Imao sam sreću da sam tamo pronašao repera 'Young Bucka', kojeg sam i ranije slušao, postali smo nerazdvojni, igrali smo skupa košarku...

Sada je u Sinju.

- Otvoren sam i prihvaćam sve što život stavi pred mene. Radujem se izazovu igranja u Hrvatskoj, volio bih da klub ima malo bolji budžet i da se borimo za veće stvari, ali zadovoljan sam i s ovim. Nadam se da ćemo zajedno ostvariti ciljeve - zaključio je Johnson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome