Obavijesti

Sport

Komentari 34

Anketa: Je li MMA sport? 'Pa mi smo jako promovirali Hrvatsku'

Anketa: Je li MMA sport? 'Pa mi smo jako promovirali Hrvatsku'
8

MMA u Hrvatskoj, kao ni u nekim drugim državama, nije priznat kao sport, što znači da borci nemaju stipendije, kategorizaciju, nisu smjeli trenirati za vrijeme lockdowna...

VIDEO

Slobodna borba ima veliku tradiciju u Hrvata. A k tome je prilično i gledana pa je nedavni event FNC-a u Šibeniku na YouTube kanalu 24sata pogledalo više od pola milijuna ljudi u prijenosu uživo. Dakle, imamo i tradiciju i globalne uspjehe i popularnost i promociju Hrvatske. No, nemamo priznanje slobodne borbe kao sporta.

Tako se saborskim zastupnicima obratio Daniel Spajić iz kluba Domovinskog pokret pa nastavio:

Pokretanje videa...

Mario Žgela vs Žarko Janković *nokaut večeri* | CIJELI MEČ | ARMAGEDON 2 09:45

- Pankracija je uvedena na 33. Olimpijskim igrama antičkog doba davne 648. godine prije Krista dok kod nas zbog izostanka kategorizacije ovi vrhunski i priznati sportaši tijekom korone ne samo da se nisu mogli natjecati već nisu mogli ni trenirati. Podsjećam, ovo je jedan od rijetkih sportova koji privlači i strane investicije u Hrvatsku, a American Top Team samo je jedan od primjera. Borci treniraju, bore se u amaterskim i profesionalnim natjecanjima, doslovno ostavljaju i znoj i krv u oktogonu u najbrže rastućem sportu u svijetu, a kod nas nemaju ni minimum sportskih mogućnosti. Zato ću podržati inicijativu i potpisati peticiju u kojoj će, nadam se, sudjelovati i brojni kolege iz Sabora kao i iz svijeta sporta i javnog života jer vrijeme je da s jednog od naših najpopularnijih sportova uklonimo stigmu i premjestimo ga iz sive zone tamo gdje pripada: u vrhunski sport.

U hrvatskom svijetu slobodne borbe s oduševljem su dočekali tu inicijativu.

- Mi iz MMA unije pokrenuli smo to pitanje i Igor Pokrajac, Zelg Galešić, ja i ostali nosioci MMA scene u Hrvatskoj sigurni smo da je napokon vrijeme da i političari i oni koji odlučuju poguraju da MMA postane sport i da naši sportaši imaju benefite koje zaslužuju - rekao je osnivač i predsjednik FNC-a Dražen Forgač.

Dobro, koči li to HOO ili na višoj, državnoj razini?

- Da bi HOO priznao sport, on mora imati savez, koji je član međunarodne federacije. U svijetu postoji krovna organizacija iz Londona, koja prikuplja sve saveze i ona mora doći MOO-u da bi se i kod nas mogao priznati kao sport - dodaje Pokrajac.

Postoji Hrvatski MMA savez, ali on nije aktivan, a kad Hrvatska MMA unija postane punopravni član međunarodnog MMA saveza, moći će zatražiti članstvo u HOO-u.

- U nekim je državama MMA priznat kao sport, u nekima nije. Našim bi sportašima to omogućilo stipendije, kategorizaciju... - priča Forgač, a Pokrajac se ubacio:

- I da u slučaju poput lockdowna ne moraju trenirati ilegalno.

Karta na koju igraju je popularnost, po čemu je MMA najbrže rastući sport u svijetu-

- I u Hrvatskoj ima veliku tradiciju. MMA je promovirao Hrvatsku u svijetu, od Branka Cikatića, preko Cro Copa do Pokrajca, Galešića, a danas su tu Soldić, Delija, Erslan... - podsjeća Forgač.

No, neki i danas osporavaju je li to doista sport, zbog brutalnosti.

- Ma apsolutni je nonsens tako nešto govoriti 2021. godine. Pa svaki vikend se prikazuje na nacionalnoj televiziji - uzvraća Forgač, a Pokrajac je poentirao:

- MMA nosi segmente 4-5 olimpijskih sportova poput hrvanja, juda, taekwondoa...

U svakom slučaju Hrvatska i danas ima MMA velikane. Roberto Soldić prvak je velter kategorije KSW-a i čeka ga borba s Kalidovim za pojas u srednjoj, Ante Delija bio je finalist PFL-a, čiji je prvak dobio milijun dolara... Pa koje su uopće najjače svjetske organizacije slobodne borbe?

- UFC pa dugo, dugo nitko - kažu obojica uglas i nastavljaju:

- Onda je Bellator, pa One, pa KSW i PFL. Naš FNC polako postaje druga najjača europska organizacija nakon poljskog KSW-a. A Bellator počinje sve više plaćati jer će im PFL uzeti većinu boraca i u Americi mu opasno prijeti da ga preskoči. Također, fanovi se vežu uz lokalne organizacije. UFC je globalno najjači, ali One je u Aziji jači i popularniji. KSW u Poljskoj puni dvorane, a UFC ne može.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu
On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening