Obavijesti

Sport

Komentari 69

Anketa: Je li Nowitzki najbolji Europljanin u povijesti NBA?

Anketa: Je li Nowitzki najbolji Europljanin u povijesti NBA?
1

Kao što ste mogli očekivati, ovo je moja posljednja domaća utakmica. Bila je ovo luda vožnja s puno uspona i padova, rekao je Dirk Nowitzki u posljednoj utakmici u domu Dallasa i otišao u povijest kao najbolji...

VIDEO

Toni Kukoč, Dražen Petrović, Pau Gasol, Tony Parker, Vlade Divac, Arvydas Sabonis. Europljani su ostavili nevjerojatan trag u NBA ligi, no nitko nije tako superiorno plesao NBA parketima poput velikog Nijemca.

 

Petrović je utabao put europskim igračima, Kukoč preuzeo štafetu i postao prvi Europljanin koji je osvojio NBA naslov, a onda je stigao nepoznati Nijemac u ligu.

Te 1997. godine, pročulo se preko bare da se u Njemačkoj košarkom igra neko čudo od djeteta. Nike je organizirao košarkaški kamp gdje su glavne zvijezde bile tadašnji NBA prvak Scottie Pippen i Charles Barkley. Mlađahni Dirk, nije imao nimalo respekta prema njima te je nemilosrdno zakucavao pored njih. Scottie i Charles su se u čudu pogledali i rekli, 'pa tko je sad ovaj?'

NBA: Phoenix Suns at Dallas Mavericks

- Mali je genij. Ako želi zaigrati u NBA ligi neka me slobodno nazove - rekao je tada Barkley i bio je u pravu.

Ono što je Dirk radio, bilo je drugačije od drugih. Ta lakoća zabijanja je bila na nevjerojatnoj razini, step back koji je doveo do savršenstva LeBron će zauvijek sanjati te 2011. godine kada je veliki Nijemac pokazao svu magiju.

Predvođeni iskusnim igračima i, naravno, Dirkom, Dallas je šokirao tada zvjezdani Miami i osvojili su prvi naslov u povijesti franšize. Osvetili su se Heatu za poraz otprije pet godina kada je Wade odigrao nevjerojatnu utakmicu i donio Miamiju naslov.

Naravno da je osvojio naslov najboljeg igrača finala, to ne trebamo ni spominjati.

Priželjkivali su navijači da bi mogao odigrati još jednu sezonu, za što je i sam izrazio želju, no svemu najljepšem mora doći kraj. Oprostio se onako kako to rade najveći, bez nekih posebnih najava. Vlasnik Mark Cuban poslao je obavijest navijačima da dođu malo ranije u dvoranu, no svi su mogli pretpostaviti što će se dogoditi.

Mrak u dvorani, tišina, ljudi u čudu ne znajući što se događa, a onda se oglasio on.

NBA: Phoenix Suns at Dallas Mavericks

- Kao što ste mogli očekivati, ovo je moja posljednja domaća utakmica. Bila je ovo luda vožnja s puno uspona i padova, a vi ste stalno bili uz mene i podržavali me. Cijenim to. Hvala svim mojim bivšim suigračima, Mavsima, Marku Cubanu, navijačima za nevjerojatne uspomene kroz 21 godinu karijere - rekao je Nijemac i dobio gromoglasni pljesak.

Stigao je u Dallas 1998. i ostavio neizbrisiv trag u American Airlines Areni gdje je po posljednji put otplesao svoj prepoznatljivi ples u kojem je zabio 30 koševa.

Nakon svih tih uspjeha, postavlja se jedino pitanje. Je li Dirk Nowitzki najbolji NBA igrač svih vremena? Toni Kukoč osvojio je tri naslova, Pau Gasol dva, Tony Parker četiri, a Dirk Nowitzki jedan. No treba priznati to da su oni imali nevjerojatno jake momčadi, dok je Nijemac bio istinski vođa svoje iskusne ekipe sastavljene od Stojakovića, Chandlera, Jasona Kidda, Terryja.

Cijelu NBA karijeru bio je konstantan, MVP 2007. godine, NBA naslov i najbolji igrač finala 2011., 14 puta u All Star momčadi, šesti najbolji strijelac svih vremena sa 32 540 poena, prosjek od 20,7 koševa po utakmici u cijeloj NBA karijeri, a uz to je osvojio s Njemačkom svjetsku broncu i europsko srebro. Za usporedbu, Pau Gasol je prosječno zabijao 17 koševa, Tony Parker 15,5, Toni Kukoč 11,6. 

NBA: Phoenix Suns at Dallas Mavericks

Gledajući statistiku, je. Dirk je definitivno promijenio europsku košarku i dao do znanja Amerikancima da su u krivu, da mi itekako znamo igrati ovaj predivni sport. 

Dok su svi u to uvjereni, on je stao na loptu, skroman kao i tijekom cijele karijere, Nowitzki (41) je to sve opovrgnuo i spomenuo veličanstvenog Dražena Petrovića koji je njegov uzor.

- Znate, ja sam skroman momak i uvijek ću reći kako ima dosta sjajnih igrača koji su meni utrli put. To su prije svih kao prvo Petrović (Dražen), Vlade (Divac), Kukoč... Ima tu još puno jako, jako dobrih igrača kojima se divim kao što je recimo moj vršnjak Pau (Gasol). Sada u ligi ima sve više europskih igrača i samo nebo im je granica. Pogotovo onima koji su sada stigli - rekao je Nowitzki i oduševio sve.

No, Dirk, slobodno možeš priznati da si najbolji Europljanin u povijesti NBA lige jer to i jesi. Bez polemike i razmišljanja svoj posljednji ples si otplesao onako kao i kroz cijelu karijeru, igrajući se s košarkom. Zabio je 30 koševa i zaključao vrata dvorane u kojoj je proveo 21 godinu.

Legendo, uživaj u mirovini.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka