Obavijesti

Sport

Komentari 133

Anketa: Koga biste vi poveli na Euro? Dodatna tri mjesta velika prilika za U-21 reprezentativce...

Anketa: Koga biste vi poveli na Euro? Dodatna tri mjesta velika prilika za U-21 reprezentativce...

Najveća gužva među mogućim kandidatima zasigurno je u obrani. Uz pet sigurnih Dalićevih izabranika, još je deset mogućih kandidata. U veznom redu i napadu znatno je manji izbor

VIDEO

Zlatko Dalić će na Europsko prvenstvo već ovoga ljeta voditi 26 igrača. Ovu vijest danas je potvrdila Uefa, pa će hrvatski izbornik s tri nova igrača dobiti dodatnu širinu, ali i priliku za poziv u A vrstu nekolicini mladih (vjerojatno U-21) snaga. Realno gledajući, Zlatko Dalić danas u glavi ima 18-20 sigurnih putnika za Euro, a o konačnim putnicima odlučivat će trenutačna forma igrača, vjerojatno i pokoja ozljeda u preostalih 10-ak dana. 

Golmani

Tu je situacija koliko-toliko jasna, Dominik Livaković će biti naša "jedinica" na Europskom prvenstvu, dugi staž u reprezentaciji ima Lovre Kalinić, a trećeg putnika Zlatko Dalić će tražiti između tri kandidata. Simon Sluga je bio na posljednjem popisu "vatrenih",  Ivo Grbić je u Atletico Madridu pričuva Janu Oblaku, jednom od najboljih vratara svijeta, a posljednji kandidat za mjesto među vratnicama je Ivica Ivušić koji iza sebe ima dojmljivu sezonu u Osijeku. No, njega za sada Dalić "nije vidio" u reprezentaciji.

Sigurni: Livaković, Kalinić
Kandidati: Sluga, Grbić, Ivušić

Braniči

Zlatko Dalić sada ima priliku proširiti obrambeni kadar za Europsko prvenstvo, sigurnim putnicima (Vrsaljko, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Barišić) pridodati nekoliko imena s kojima će Hrvatska dobiti na širini, ali i mladosti. Za poziciju lijevog beka ozbiljno kandidiraju D. Bradarić, Sosa, pa i polivalentni Gvardiol (može biti i stoper), a ne treba smetnuti s uma ni kako izbornik cijeni Melnjaka. 

Susret Hrvatske i Engleske na Europskom U21 prvenstvu

Uz Gvardiola dodatni stoperi mogu biti Pongračić, Škorić, Uremović (opcija i za desni bok), a tu su i igrači iz "drugog plana" poput Jedvaja, Erlića (ipak igra u kontinuitetu u Ligi petice), dok Hrvatska i dalje nema pravu zamjenu za Vrsaljka na desnoj strani. Da, tu konkuriraju i Vida i Uremović, opcije mogu biti i Juranović i Jedvaj, no sve je u rukama Zlatka Dalića.

Sigurni: Vrsaljko, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Barišić
Kandidati: D. Bradarić, Sosa, Gvardiol, Melnjak, Pongračić, Škorić, Erlić, Uremović, Juranović, Jedvaj

Vezni igrači

Zlatko Dalić će najmanje rotacija napraviti u veznom redu gdje u kockastim redovima vlada i najveća konkurencija. I tu hrvatski izbornik ima najviše "zicera". Svi znamo kako će nas na Europskom prvenstvu na toj poziciji predstavljati Modrić, Brozović, Kovačić, Vlašić, Pašalić i Badelj, tako da ostaje pitanje samo hoće li Dalić na veliko natjecanje povesti i koga iz hrvatske U-21 reprezentacije. I tako nekoga "nagraditi", nekome od mladih snaga pružiti priliku da upozna svoje idole, pa se i snađu u A vrsti.

Croatia v England - 2021 UEFA European Under-21 Championship - Group D - Bonifika Stadium

A među tim mladim snagama izdvaja se Nikola Moro koji iza sebe ima odličnu sezonu u Rusiji, na granici ulaska u reprezentaciju je stalno i Toma Bašić koji ima ozbiljnu ulogu i minutažu u Bordeauxu. Ostali? Okrene li se izbornik našim mladim adutima u prvi plan (uz Moru) iskaču Luka Ivanušec i Lovro Majer. Zašto ne i Mihael Žaper, ponajbolje ovosezonsko ime i dokapetan Osijeka? Nažalost, dulja ozljeda koljena će s ovog turnira iz svih zamisli Zlatka Dalića udaljiti Marka Roga.

Sigurni: Modrić, Kovačić, Brozović, Vlašić, Pašalić, Badelj
Kandidati: Moro, Bašić, Ivanušec, Majer, Žaper

Osijek i Dinamo susreli se u 30. kolu Prve HNL

Krilni igrači

Zlatko Dalić veliko povjerenje ima i u naše krilne igrače (Perišić i Rebić) koji su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji činili razliku na terenu. I obojica će i ovoga puta na velikom natjecanju biti važni aduti hrvatske nogometne reprezentacije. Uz taj već provjereni dvojac, siguran putnik na Europsko prvenstvo je i Josip Brekalo, a proširenjem reprezentativnog popisa na 23 imena trebao bi profitirati i Mislav Oršić.

Preostali kandidati za krilne pozicije? E, njih ima jako malo. Ili je ova četvorka dosta dojmljivija od drugih konkurenata. Na posljednjem popisu među novim licima pojavio se Kristijan Lovrić koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Gorici. No, Lovrić se nedavno ozlijedio, već ga tjednima nema na prvoligaškim travnjacima, pa je upitno i njegovo zdravstveno stanje prije velikog turnira. Među kandidatima se svakako može naći i Marko Pjaca koji je ove sezone u Serie A u dresu Genoe skupio već 31 nastup. A to nije malo...

Sigurni: Perišić, Brekalo, Rebić, Oršić
Kandidati: Lovrić, Pjaca

Napadači

Bruno Petković i Andrej Kramarić sigurni su putnici na Europsko prvenstvo, oko njih nema nikakve priče, a treći napadač na tom će popisu biti Ante Budimir. Veliko je pitanje bi li hrvatski izbornik na Euro među 23 putnika pozvao svu trojicu (centralni napadač može biti i Rebić), ali ovaj će se trojac naći na Dalićevom popisu 26. Ante Budimir je pristupom, zalaganjem i načinom razmišljanja oduševio izbornika u reprezentaciji, pa mu ovaj sada neće "okrenuti leđa".

U slučaju neke neplanirane ozljede, Zlatko Dalić bi dobro promislio treba li mu u reprezentaciji još koji napadač, a prije svega tu se nameće ime Marka Livaje. Centarfor Hajduka igra na visokoj razini, već je debitirao u reprezentaciju u eri Zlatka Dalića, pa možda dočeka i drugu priliku. Na mjesto u reprezentaciji donedavno je "ciljao" i Antonio Čolak, no on je odlaskom u Grčku, pa Švedsku ispao iz izbornikovog fokusa.

Sigurni: Petković, Kramarić, Budimir
Kandidat: Livaja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu