Obavijesti

Sport

Komentari 82

ANKETA Treba li izbornik voditi i Ivana Rakitića na SP u Katar?

ANKETA Treba li izbornik voditi i Ivana Rakitića na SP u Katar?
10

Izbornik može računati na mene ako se nešto dogodi, uporno već godinu dana ponavlja Raketa. Ali što bi se to zapravo trebalo dogoditi, na koju situaciju cilja?

VIDEO

Najprije je prošle godine u rujnu šokirao naciju:

- Oproštaj od hrvatske reprezentacije mi je najteža odluka u karijeri, ali osjetio sam da je ovo trenutak kada moram prelomiti.

I dodao onu uobičajenu koja ide s tim:

- Odsad sam vaš najveći navijač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Rakitić 01:30

Klasika. Osim što je njegova odluka po mnogima došla prerano, kad su Rakitiću bile tek 32 godine i taman je otišao iz Barcelone u manje zahtjevnu Sevillu. Gdje je manje utakmica, manji pritisak, manji zamor... Zapravo idealno za reprezentaciju, kojoj je u 106 nastupa podario 15 golova i dva nezaboravna koja ne idu u tu statistiku. Naravno, penale Danskoj i Rusiji za četvrtfinale pa polufinale SP-a.

Htio je igrati na Euru 2020., ali čim je to natjecanje postalo Euro 2021., Ivan je osjetio da više ne ide.

NK Rudes - NK Osijek

- Dugo smo razgovarali o toj odluci, naravno da mi je žao, ali odlučio je, sretno mu i hvala za sve - komentirao je Dalić.

- Želim se više posvetiti obitelji i klupskoj karijeri, Dalić i Modrić su me shvatili i podržali. Ali da se nakon Rusije oprostio Luka, ja ne bih. Ne bih ostavio reprezentaciju na Euru bez nas obojice - naglasio je Raketa.

Hoće li ispuniti kumovu želju? Rakitić pozirao u dresu Hajduka
Hoće li ispuniti kumovu želju? Rakitić pozirao u dresu Hajduka

OK, navijači su odžalovali, Dalić se okrenuo drugim rješenjima, ali već dva tjedna kasnije stigao je prvi signal:

- Najteži dan, najgori dan. Nijedan poraz u karijeri nije mi ostavio takav osjećaj u prsima. Kad sam uzeo mobitel da nazovem izbornika, riječi nisu htjele van. Uvijek želim ostaviti otvorena vrata u bilo kojem slučaju, uvijek Hrvatska i izbornik može računati na mene. Za minutu, penale i sve što treba za moju Hrvatsku - rekao je za HTV u prvom intervjuu nakon objave umirovljenja kockaste sedmice.

Split: Poznati na utakmici Hrvatska - Rusija

Tada je 67 posto od više od 5500 navijača u anketi na 24sata glasovalo da se treba vratiti i igrati na Euru.

Dalić govoreći i o prijestupnicima Nikoli Kaliniću i Rebiću, pa i o Raketi, ponavlja da vrata nisu nikome zatvorena, ali je isto tako jasno rekao da ne treba preispitivati Ivanovu odluku.

Ajde, pomislismo, uzeo Raketu emotivni trenutak pa se zaletio. Ali ne. U studenom prošle godine je u intervjuu za 24sata ponovio:

Svečani doček Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića

- Kazao sam da bih se vratio isključivo ako ne daj Bože bude potrebno. Znači, u slučaju da se veliki broj igrača ozlijedi, da nema tko drugi pomoći... Ja ću zauvijek biti navijač moje Hrvatske i spreman sam u nekim izvanrednim okolnostima pomoći svojoj reprezentaciji, naravno, ako budem u stanju, i ako me izbornik i reprezentacija treba.

Pa je pola godine kasnije, uoči Eura, rekao:

- Srce je bolno, volio bih obući dres Hrvatske.

Za vrijeme Eura guštao je s obitelji u Dubaiju, a fanovi su ga zazivali jer Hrvatska nije igrala bogznašto.

- Sigurno smo i mi svi krivi što je tako brzo i tako lako otišao. I mi svi, i javnost, nije bilo: "Daj, Raketa, ostani", sasvim lagano smo pustili. On je rekao da neće, a mi smo rekli "Hvala, super si bio", možda je trebalo više se potruditi - govorio je tada Robert Prosinečki.

I da sve to nije niti jednokratni izljev emocija niti napuhavanje priče potvrdila je njegova izjava uoči utakmice odluke za odlazak u Katar, na Poljudu protiv Rusije. Za španjolske je medije rekao, pa za hrvatske ponovio koju minutu prije nego što će dobiti uokviren dres s brojem 106, brojem svojih nastupa za "vatrene":

- Izbornik može računati na mene ako se nešto dogodi. Stalno smo u kontaktu i ako se dogodi nešto, kako da odbijem?!

Na što mu je Dalić odgovorio:

- Svi su dobrodošli.

Pa je li, dakle, tih 106 s uokvirenog dresa konačan broj Rakitićevih utakmica za Hrvatsku? Bi li trebao biti? I što zapravo znači "ako se nešto dogodi"? Što bi se to trebalo dogoditi? Da se ozlijede Modrić, Brozović, Kovačić, Pašalić, Sučić i Jakić, pa da Dalić nema s kim skrpati vezni red? Ili Raketa doista pušta izborniku signale da je prenaglio s odlukom i(li) vidio koliko mu je teško gledati utakmice reprezentacije na TV-u pa bi ponovno na teren?

Darijo Srna je, primjerice, sličnim riječima "Ako budem neophodan, uvijek sam tu" ostavio otvorenom mogućnost povratka nakon Eura 2016. Ali kad je u javnost stidljivo pušten probni balon da nema tko zamijeniti Vrsaljka, Srna je poručio da Hrvatska ima rješenja i da ne bi bilo u redu da se on vraća i uzima mjesto.

Dalić: Rakitić se ponudio? Svi su dobrodošli u reprezentaciju
Dalić: Rakitić se ponudio? Svi su dobrodošli u reprezentaciju

No, povijest nogometa pamti velike povratke iz mirovine. Roger Milla umirovio se 1989. pa vratio i zablistao na SP-u 1990., Asamoah Gyan više se puta opraštao od Gane, a Henrik Larsson i nakon SP-a 2002. i 2006. rekao je zbogom Švedskoj. Epilog? Igrao je i na Euru 2004. i 2008. godine!

World Cup - South American Qualifiers- Argentina v Uruguay

Idemo dalje: Claude Makelele oprostio se od francuske vrste 2004. pa igrao na SP-u 2006. kada su trikolori došli do finala. Gigi Buffon rekao je "kraj" nakon debakla Italije u kvalifikacijama za SP 2018. pa se vratio nekoliko mjeseci kasnije i srušio Cannavarov rekord 176. nastupom za azzurre. Kevin Prince Boateng imao je tek 24 godine kad je nakon SP-a 2010. izjavio da je umoran i da više neće igrati za reprezentaciju. 'Odmorio se' taman na vrijeme za zadnju utakmicu kvalifikacija i da se ukrca na vlak za SP 2014. u Brazilu.

Ne, nismo zaboravili Lionela Messija, koji je u suzama nakon trećeg izgubljenog finala s Argentinom (dva na Copa Americi, jedan na SP-u) 2016. objavio kraj. Vratio se za SP 2018. nakon molitve navijača pa ove godine napokon dočekao veliki trofej osvojivši Copu.

Kralj svih povratnika ipak je Zinedine Zidane, koji je nakon neuspjeha Francuske 2002. i 2004. objavio odlazak, ali je uslišio molitve izbornika Domenecha nakon lošeg početka kvalifikacija za SP 2006. i vratio se da pogura Francuze na SP. I da nam svima priredi oproštaj za pamćenje: udarac glavom Materazzija u zadnjoj utakmici, u finalu SP-a!

World Cup Qualifiers Europe - Group B - Sweden v Georgia

Zizoua je kopirao i Lilian Thuram, koji se također oprostio nakon Eura 2004. pa vratio za SP 2006., a pre(do)mišljao se i Zlatan Ibrahimović. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP 2010. je rekao "dosta", manje od godinu dana kasnije vratio se, pa je nakon ispadanja Švedske u skupini Eura 2016. opet objavio oproštaj, a ubrzo izjavio "Kakav je to SP bez Zlatana" i stavio se na raspolaganje izborniku za Mundijal u Rusiji. Tada poziv nije dočekao, ali zaigrao je opet u žutom dresu u kvalifikacijama za Katar. Nakon kraha protiv Gruzije, morat će u playoff...

A Raketa? Hrvatska bez njega nije briljirala na Euru, ali jest u drugom dijelu kvalifikacija za SP. Treba li ga reaktivirati za Katar?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje