Sport

Komentari 10

Anzulović: Ovi dečki su lijepa budućnost hrvatske košarke

Anzulović: Ovi dečki su lijepa budućnost hrvatske košarke

Nitko ih nije vidio sa srebrom, ali ovi dečki su dokazali da je zajedništvo najvažnije, kaže seniorski izbornik Dražen Anzulović. Selekcija U-20 ima europsko srebro

U finalu nije išlo, Izrael je bio bolji (80-66), ali dobro, ovo je očito srebrno ljeto hrvatskog sporta. Najsjajnija je ovo medalja ikad u U-20 uzrastu, a došla je od generacije koju su nazivali Izgubljeni. Prije dvije godine strmoglavili su se u B diviziju, a sinoć su slatko proslavili europsko srebro...

- Ovo je velik uspjeh, najveći u ovoj selekciji od neovisnosti, igračima i stožeru na čelu s izbornikom Damirom Rajkovićem treba čestitati - kazao je izbornik seniorske reprezentacije Hrvatske Dražen Anzulović.

Izgubljeni su se, eto, pronašli. U Njemačkoj, u Chemnitzu, stvorena je generacija koja ima “ono nešto”. Do finala je sve izgledalo idilično, a onda su Izraelci pokazali “stop”. I uoči EP-a bili su favoriti, na kraju su i pokazali zašto, ali naši mladi košarkaši vraćaju se kući presretni.

- Po tko zna koji put se pokazalo da je u momčadskom sportu uz kvalitetu najvažnije zajedništvo, a upravo je to krasilo našu reprezentaciju. Bili su u drugom razredu europske košarke, bilo je i otkaza i problema, što se ne bi smjelo događati ni u kojoj selekciji, jer igranje za Hrvatsku nije samo čast nego i obaveza i odgovornost. Sad su pokazali da su kao grupa jači od svih problema i na tome im svaka čast - kaže Anzulović, koji je bio u stalnom kontaktu s izbornikom, kojem je “privremeno posudio” dvojicu igrača.

- Mate Kalajžić je igrao za seniorsku reprezentaciju, Karlo Uljarević bio je na pripremama i ja sam bio jako zadovoljan obojicom. Ovo je izuzetno jaka generacija, kojoj pripadaju i Darko Bajo, Leo Čizmić, Krešimir Nikić, Pavao Pajić, Gabrijel Marić.... Oni su lijepa budućnost hrvatske košarke. Naravno, ako se nastave razvijati onako kako svi od njih očekuju. Seniorska košarka je ipak nešto drugo u odnosu na ovo što oni sad igraju - naglasio je Anzulović.

Statistički gledano, dominira bek Splita Mate Kalajžić, najbolji strijelac s 13,2 koša i najbolji skakač s 5,3 skoka u prosjeku. Njemu uz bok su najbolji asistent Karlo Uljarević sa 6,3 asista, pa Toni Perković, Krešimir Ljubičić...

- Ne bih nikog izdvajao upravo iz razloga što igraju momčadsku košarku, što su jaki kao grupa, što je i presudilo za ovako dobro izdanje na Europskom prvenstvu.Od nekih iskusnijih igrača, poput Kalajžića i Uljarevića, očekivalo se da dominiraju, no mene je, primjerice, jako iznenadio mali Mateo Čolak, koji je dao veliki doprinos s klupe. Nisam ga prije tako dobro poznavao, i on je za mene najveće iznenađenje.

Prvenstvo je bilo neizvjesno, s dosta neočekivanih rezultata.

- Nijanse su odlučivale i tu su se naši jako dobro snašli. Ova reprezentacija ima glavu i rep, dobro je posložena i vođena.

VIDI OVO: Sve frizure Ivana Rakitića.

Najčitaniji članci