Obavijesti

Sport

Komentari 49

'Argentine se ne bojim, a kamp bi morao biti što bliže Moskvi'

'Argentine se ne bojim, a kamp bi morao biti što bliže Moskvi'
1

Fifa i Uefa bi morali skratiti razmak između kraja nacionalnih prvenstava i velikih natjecanja jer se gubi tonus, igrači ispadaju iz ritma... Bilo bi idealno da se igra 15 dana iza finala Lige prvaka

VIDEO

Hrvatska je dobila tešku skupinu, no skupina je to koju, po mišljenju Stipe Pletikose, generacija Modrića, Rakitića, Perišića i društva može proći. Na papiru najatraktivniji i najteži protivnik je Argentina. No samo na papiru.

Argentine se ne pribojavam. Gledao sam ih u zadnjih par godina više puta i, ako se nešto revolucionarno ne promijeni u njihovoj igri, mi im možemo parirati i pobijediti ih. Istina, oni poimence izgledaju zastrašujući, ali kao momčad uopće tako ne izgledaju. Pred njima je još jako kratko razdoblje u kojemu moraju pokušati od vrhunskih individualaca stvoriti momčad, a hoće li uspjeti, to je veliko pitanje. Opet, kad imaš izvanzemaljca poput Messija, koji je kadar proći pet igrača i sam zabiti gol, onda je sve moguće, pogotovo u turnirskom sustavu natjecanja. Ali ponavljam, njih se previše ne bismo trebali pribojavati.

Prosinečki: Ma kakva skupina smrti! Ovo je grupa za prolaz
Prosinečki: Ma kakva skupina smrti! Ovo je grupa za prolaz

Ako u cijelom ždrijebu nešto dobro, onda je to da natjecanje otvaramo protiv Nigerije, koja bi po svemu trebala biti najlakši protivnik.

- Uvijek je lijepo natjecanje otvoriti s tri boda. Kad god smo dobro startali, to bi nam podiglo samopouzdanje, i uvijek bi bilo lakše igrati u nastavku natjecanja. Nije to ona Nigerija s kraja 1990-ih, osim Obi Mikela, Iwobija iz Arsenala, te Muse i Iheanacha iz Leicestera nemaju previše poznatih igrača.

Najmanja nepoznanica trebali bi biti stari znanci s Islanda, s kojima se igra zadnja utakmica.

- Treća je uvijek najteža jer je momčad fizički i psihički iscrpljena. Nisu to kvalifikacije, nego turnirski način, treća utakmica dolazi nakon 11-12 dana, pogotovo ako nisi dobro prošao ranije pa se moraš vaditi... Koliko je ta utakmica teška i zahtjevna najbolji su primjer dva ogleda protiv Grčke. U drugoj utakmici smo emocionalno i fizički pali, ali je Dalić postavio dobru taktiku, čekali smo i nismo jurcali za protivnikom, nismo se bespotrebno umarali.

 

Pletikosu jako brinu udaljenosti. Između Kalinjingrada, Nižnjeg Novgoroda i Rostova je po više od tisuću kilometara udaljenosti i treba jako paziti pri izboru kampa.

- Dugo sam igrao u Rusiji i znam koliko je to daleko. To je po dva sata leta, ali na to treba dodati i po dva sata u odlasku i dolasku do zračne luke, tako da treba jako paziti pri izboru kampa. Ako nisu svi kampovi zauzeti, idealno bi bilo negdje oko Moskve naći kamp. Ali to zavisi i od navika igrača. Recimo, ja sam se nakon gostujuće utakmice uvijek volio vraćati kući, a ne ostati spavati jer ionako ne bih mogao zaspati jer bih dugo vrtio film utakmice unatrag. Neki drugi igrači imaju i drugačije navike i izbornik bi se morao konzultirati s njima. Možda je opcija pripreme blizu Kalinjingrada pa se potom nakon prve utakmice preseliti bliže Moskvi ili Rostovu... Ne znam kakva su pravila, što će reći organizatori koji brinu i o sigurnosti... U svakom slučaju, ovo će biti jednako važno pitanje kao i priprema momčadi i treba ga što prije riješiti jer je kampova malo i brzo će biti rezervirani.

Skupina je teška, ali Stipe vjeruje da je i prolazna.

- Grupna faza na europskim prvenstvima je teža od one na svjetskim jer je kvaliteta koncentrirana. Jako je bitno da prođemo skupinu, te da izbornik postavi jasan cilj i uvjeri igrače da je dostižan. Sjećam se 2012. u Poljskoj i Ukrajini kada je Slaven Bilić nas igrače jako dobro uvjerio da smo mi ti, da možemo otići do kraja, i u to smo vjerovali. To je jako bitno. Ne bih želio dijeliti lekcije, siguran sam da će Dalić napraviti najbolje što zna.

Križanje skupina: Francuska, Australija, Peru ili - Danska?
Križanje skupina: Francuska, Australija, Peru ili - Danska?

Favorit za osvajanje SP, po Pletikosi, je Njemačka.

- Na SP su velike reprezentacije uvijek favoriti. Brazil je uvijek Brazil, sreća što nema Talijana, što Španjolci imaju smjenu generacija, što Argentina nije uvjerljiva... Nijemci su favoriti, potvrdili su to i na Kupu konfederacija, iako imaju dosta novih igrača, njihov sustav je ostao isti. Nemaju previše ekstra kvalitetnih igrača koji odskaču, ali su individualno i kao momčad na vrhunskoj razini. Oni taktički i fizički izgledaju fenomenalno. Tu je i Portugal koji je osvojio Euro, no teško je spojiti dva velika natjecanja... Odlučit će i tko će doći kompletan i zdrav u Rusiju. Fifa i Uefa bi morali skratiti razmak između kraja nacionalnih prvenstava i velikih natjecanja jer se gubi tonus, igrači ispadaju iz ritma... Bilo bi idealno da se igra 15 dana iza finala Lige prvaka jer se stigneš odmoriti, osvježiti i s par pripremnih utakmica ostati u natjecateljskoj formi. A vremena za odmor ima dovoljno i nakon prvenstva...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija