Obavijesti

Sport

Komentari 55

Baka Slišković kreće na put u Sj. Koreju: Halo, Kim Jong-un

Baka Slišković kreće na put u Sj. Koreju: Halo, Kim Jong-un
2

Svaki čas mi trebaju stići avionske karte za Peking. Sa mnom putuje i jedan Crnogorac. On će biti rukometni, a ja nogometni izbornik, rekao je Blaž Slišković

VIDEO

Sjeverna Koreja je na nekoliko dana zatvorila granice zbog straha od ebole, no sad je opet sve u redu. Očekujem da bih za dan-dva trebao otputovati na pregovore jer uskoro počinje Azijski kup u Australiji, rekao nam je Blaž Slišković. Smatra da je gotovo pa sigurna stvar njegovo imenovanje za izbornika nogometne reprezentacije najzatvorenije države u svijetu.

Ulazak u Sjevernu Koreju strogo je kontroliran, a posljednjih dana 2014. bio je praktično nemoguć jer su po naredbi Kim Jong-una, zbog straha od širenja ebole, zatvorili sve granice s Kinom. Zbog toga su se otegli i pregovori oko angažmana Blaža Sliškovića na mjesto izbornika njihove nogometne reprezentacije.

- Evo, svaki čas očekujem da mi pošalju zrakoplovne karte za Peking gdje bih se trebao sastati s njihovim predstavnicima i potpisati ugovor. Sve smo praktično dogovorili telefonom, no dok se ne potpiše ugovor, ništa nije gotovo - oprezan je Slišković, koji bi s reprezentacijom odmah krenuo u Australiju, gdje ih u okviru Azijskog kupa očekuju utakmice s reprezentacijama Uzbekistana, Saudijske Arabije i Kine.

- Koferi su spremni, mogu sutra krenuti što se mene tiče. Dok čekam, pokušavam prikupiti informacije o igračima, no baš i nisu dostupne. Već sam radio u Kini, poznajem mentalitet ljudi iz toga kraja. To je radišan i poslušan narod te tu ne vidim bilo kakav problem. Najveći problem će biti uigravanje, odnosno međusobno upoznavanje i navikavanje na moderan stil rada. Ipak bih ja trebao biti prvi stranac uopće koji ih vodi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Baka bi trebao krenuti stopama nekadašnje NBA zvijezde Dennisa Rodmana čiji su posjeti Sjevernoj Koreji bili popraćeni u svim svjetskim medijima. Rodman se čak spominjao kao mogući izbornik košarkaške reprezentacije Sjeverne Koreje i zasad je jedini Amerikanac koji se odvažio suprotstaviti općeprihvaćenoj percepciji Kim Jong-una kao beskrupuloznog diktatora.

REUTERS/PIXSELL

- Pratio sam na TV-u što je sve tamo radio. Dennis je zanimljiv tip sam po sebi, volio sam ga gledati i dok je igrao u NBA-u, sviđao mi se jer je bio borben i nikad nije dao na sebe. Naravno da bih ga volio upoznati, zašto ne - kaže Slišković.

Rodman se iz Sjeverne Koreje vratio impresioniran susretom s mladim, 28-godišnjim Velikim vođom, kako mu tepaju u Sjevernoj Koreji.

- On samo želi da ga Obama nazove. Rekao mi je: ‘Pomozi, ako možeš, Dennise. Nipošto ne želim rat’ - prepričavao je prije nekoliko mjeseci Rodman.

'Ne nasjedam američkoj propagandi'

Kim Jong-un je poznat kao strastveni zaljubljenik u košarku, ali jako voli i nogomet. Ne prođe ni jedan uspjeh nogometne reprezentacije da se on ne pojavi. Ali ako zakažu... E, to je onda druga priča. Nakon debakla na SP-u 2010. izvještaji - doduše, iz američkih izvora - navodili su da je izbornik skupa s igračima završio negdje na prisilnom radu. Slišković se ipak ne boji da bi mogao završiti u nekakvom sjevernokorejskom Gulagu ako zakaže.

- Politikom se ne bavim niti sam se ikad bavio. Moja politika je nogomet. Ne vjerujem da čovjek koji se normalno ponaša i koji radi svoj posao može imati bilo kakvih problema. Uostalom, zar bi me zvali da dođem tamo da nešto nije u redu? Sa mnom bi trebao krenuti i jedan Crnogorac koji bi trebao preuzeti vođenje njihove rukometne reprezentacije - kaže 55-godišnji Mostarac.

Uvjeti rada mu pašu.

- Raspitao sam se kod menadžera koji me zastupa. Oni kao reprezentacija imaju najbolje moguće uvjete, no zime su tamo jako surove pa se reprezentacija svako malo priprema u toplijim krajevima, u južnoj Kini ili Australiji - kaže Baka.

Nogometna reprezentacija Sjeverne Koreje za tjedan dana igra protiv Uzbekistana na Azijskom kupu baš u Australiji.

Već 14. siječnja igraju sa Saudijskom Arabijom u Melbourneu, pa 18. s Kinom u Canberri. Hitno im treba izbornik jer je dosadašnji Yun Song-Su u prosincu suspendiran na godinu dana zbog napada na suce nakon finala Azijskih igara. Izgubili su od Južne Koreje 1-0. Velikom vođi teško je pao poraz od susjeda. I tako su došli do Sliškovića. Baka, sretno!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka