Obavijesti

Sport

Komentari 89

'Odbio sam ponudu za Hajduk, no otvoreni smo za suradnju'

'Odbio sam ponudu za Hajduk, no otvoreni smo za suradnju'
5

'Žele kupiti 51% za 230 mil. kuna. Ali suština ponude je da daju 20 milijuna kuna za 51% grada Splita, a onda će ulagati da bi došli do 230 milijuna kuna u pet godina'

VIDEO

Gradonačelnik Splita, Ivo Baldasar, na konferenciji za novinare objavio je kako je odbio ponudu Amerikanaca koji su htjeli kupiti Hajduk.

- Grupa Amerikanaca iz tvrtke Hajduk Ventures LLC, predvođena gospodinom Gloverom i suradnicima me kontaktirala, obavio sam s njima dva sastanka i još par kontakata telefonom. Čuli smo se više puta, bili su zainteresirani za kupnju Hajduka. Ja sam ih zamolio da to formaliziraju, oni su mi dali tri pisane ponude, ali nisu protokolirane - počeo je konferenciju za novinare Baldasar.

- Prve dvije me nisu zadovoljile jer su tumačile povijest, odnosno zašto je Hajduk u problemu pa su mi poslali i treću, s kojom su jučer izašli u javnost. Nakon konzultacija sa stručnjacima, gospođom Brankom Ramljak iz NO Hajduka, gospodom Marinom Brbićem i Jakom Andabakom, moj odgovor je bio negativan. Telefonom sam im to javio jer je i ponuda bila neformalna. To ne znači da smo zatvorili ove pregovore, no na ovo što su ponudili, moj odgovor je negativan, a podržali su me svi s kojima sam se konzultirao - kaže Baldasar i pojašnjava zašto je odbio ponudu.

- Oni su naveli kako žele kupiti 51 posto dionica Hajduka za 230 milijuna kuna, što izgleda atraktivno na prvi pogled. No suština ponude je da oni daju 20 milijuna kuna za 51 posto dionica grada Splita, a onda će nastaviti ulagati da bi kroz pet godina došli do 230 milijuna kuna. Međutim, oni traže da grad plati 30 milijuna kuna kredita umjesto Hajduka te da priznamo dug od 75 milijuna kuna za održavanje stadiona. Grad bi dakle prodao Hajduk, bio u minusu 30 milijuna kuna, odnosno 105 milijuna kuna, jer je vlastitom klubu dužan 75 milijuna kuna. Time bi bio na šteti, a doveo bi i sve ostale dioničare u poziciju da im dionice više ne vrijede ništa - dodaje Baldasar.

"Ovako ne mogu poslovati"

Amerikanci nisu otkrili čiji je kapital, čije su tvrtke, tko stoji iza njih, imamo samo njihovo obećanje i lijepu riječ da su oni ozbiljni investitori i partneri. Na tome bih se zaustavio, jer na taj način ne mogu poslovati. Da sam ovu ponudu prihvatio trebalo bi me ne smijeniti, nego spremiti negdje drugdje, kaže Baldasar

"Otvoreni smo za daljnju suradnju"

Nisu bili baš zadovolji mojim odgovorom, no ostali smo otvoreni za daljnju suradnju. Do teme referenduma nismo ni došli. Oni su u procesu pregovora obećali dati i bankarsku garanciju, no to još nije bila tema razgovora. To dolazi kasnije. U ovom je slučaju razlika toliko velika da ja iskreno sumnjam da se tolika razlika može nadići kompromisom s bilo koje strane. Rekao sam im da ja moje mišljenje neću promijeniti, a da oni moraju svoje radikalno promijeniti da bih prihvatio njihovu ponudu, rekao je gradonačelnik Splita.

"Ne znam otkud im informacije da Split duguje Hajduku"

Oni daju 20 milijuna kuna za dionice, a mi plaćamo 30 milijuna kuna i ostajemo bez dionica!? Pa samo Jako Andabak ima 14 milijuna kuna u dionicama i još puno u posudbama, njegov ulog u Hajduk je veći nego ulog Amerikanaca. Mogao bi i on tako ponuditi, rekao je Baldasar te nastavio:

- Ne znam otkud im informacija da grad Split duguje Hajduku za održavanje stadiona 75 milijuna kuna. Nigdje nije navedena takva cifra. Ona ne stoji u ugovoru o koncesiji, niti za nju znaju ljudi iz Hajduka. 

"Ponuda nam nije bila prihvatljiva"

Za sada nastavljamo po starom, uprava i NO se bore, imaju punu podršku grada, želimo sačuvati Hajduk. Imaju puno problema, dug je u ovom trenutku 53 milijuna kuna plus kredit. Smanjili su gubitke za 15 milijuna kuna, smanjili su broj zaposlenika, mislim da i dalje treba podržavati ovu upravu. Svima visi nad glavom kredit od 30 milijuna kuna, no i ja sam sad u malo drugačijoj situaciji i pripremam se za sve moguće varijante. 

- Neću imati unaprijed stav, jer smo imali raznorazne ponude, no niti jedna se do sada nije mogla nazvati ozbiljnom. Ova ponuda mi u poslovnom smislu nije prihvatljiva, ako dođe druga, konzultirat ću se... Ja sam odgovoran, ali volim čuti druga mišljenja. 

"Ne bojim se Torcide"

Ne bojim se ni Torcide ni Našega Hajduka, to je projekt koji podržavam jer su depolitizirali Hajduk, onda ću uvažiti njihov stav, ali i stav Torcide. Kod NH je lako jer imaju predstavnike, kod Torcide je to nešto teže, oni komuniciraju neformalnim kanalima, no i tako su mi poslali jasnu poruku. U ovom trenutku razmišljam da raspišemo javni natječaj za prodaju dionica Hajduka. Oko Hajduka ima stalno zainteresiranih, normalno je da se ne odaju detalji, da se javnost ne uznemiri. Ja ne smatram da je ovo neozbiljno, ali je neprihvatljivo i meni i ljudima s kojima sam kontaktirao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika