Obavijesti

Sport

Komentari 41

Belgija, obećana zemlja: Nigdje Dinamo ne prolazi tako dobro...

Belgija, obećana zemlja: Nigdje Dinamo ne prolazi tako dobro...
10

Na tri gostovanja u Belgiji Dinamo je zabio pet golova, triput pobijedio i nije primio gol. Slijedi novo, u četvrtak kod Genka u drugom kolu EL. Domaćini su ipak favoriti po kladionicama

VIDEO

Bruxelles je grad iz kojeg Dinamo nosi jedno od najbolnijih iskustava u povijesti europskih kupova, izbacivanje iz juniorske Lige prvaka unatoč pobjedi kod Anderlechta 2016. zbog nastupa suspendiranog igrača Matije Fintića.

POGLEDAJTE VIDEO: Lovro Majer

Pokretanje videa...

Lovro Majer VIDEO

Ipak, kad su putovanja u Belgiju u pitanju, "modri" nose i puno lijepih uspomena. Dapače, ni u jednoj drugoj zemlji iz vrha europskog nogometa (najboljih 15) nemaju tako dobre rezultate kao s Belgijcima, ističe profesor sportske ekonomije sa zagrebačkog sveučilišta Tomislav Globan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I to je dobar pokazatelj za hrvatskog prvaka uoči utakmice Genka i Dinama u drugom kolu Europske lige (četvrtak, 21 sat).

Dinamovi seniori triput su gostovali u Belgiji u europskim kupovima od osamostaljenja države, svaki put u Europskoj ligi. U sezoni 2009/10. u petom kolu Dinamo je, znajući da nema šanse proći skupinu, pobijedio 1-0 golom Miroslava Slepičke.

Bila je to generacija s Robertom Kovačem, Dejanom Lovrenom, Sammirom, Mariom Mandžukićem... Koju je vodio Kruno Jurčić. A za Anderlecht je tad igrao 16-godišnji Romelu Lukaku. Ranije te sezone Belgijci su pobijedili na Maksimiru 2-0.

Dinamo je završio treći na ljestvici sa šest bodova, iza Anderlechta i Ajaxa (11), ispred Temišvara (5).

Godinu dana poslije Drago Ćosić uzviknuo je "Vukušiću Ante, sinjski dijamante", Anderlecht je izgubio na Poljudu u zadnjem nastupu Hajduka u europskim skupinama (1-0), a Dinamo je opet išao u Belgiju.

Ovaj put izvukao je Club Brugge i u četvrtom kolu pobijedio 2-0 golovima Sammira i Igora Bišćana. U nadoknadi je tad ušao i današnji kapetan "modrih" Arijan Ademi, a na klupi je bio Vahid Halilhodžić. Na Maksimiru su Dinamo i Brugge ranije odigrali 0-0.

Brugge Brugge Brugge

Opet je treće mjesto bilo rezervirano za prvaka HNL-a te sezone sa sedam bodova. Villarreal je osvojio skupinu s 12, PAOK bio drugi s 11 nakon što je pobijedio 1-0 na ledom okovanom Maksimiru pred 30.000 gledatelja u posljednjem kolu. Brugge je završio posljednji.

Posljednje belgijsko gostovanje za "modre" bilo je prije tri godine u čuvenoj sezoni u kojoj su nakon 49 godina dohvatili europsko proljeće. Protivnik je opet bio Anderlecht za koji su igrali Antonio Milić i Ivan Santini, a rezultat 2-0 u korist Dinama zahvaljujući golovima Izeta Hajrovića iz penala i Amera Gojaka iz igre.

Nenad Bjelica postavio je momčad u kojoj su osmorica igrača koji su do danas ostali na Maksimiru: Dominik Livaković, Kevin Theophile, Ademi, Bruno Petković, Mislav Oršić, Dino Perić i povratnici Emir Dilaver i Amer Gojak. Oba kluba utakmicu su završila s desetoricom jer je Ognjen Vranješ pocrvenio u prvoj minuti drugog poluvremena, a Theophile u nadoknadi.

Dinamo je, sjećate se, osvojio skupinu i prošao do osmine finala, gdje ga je nakon produžetaka u Lisabonu zaustavila Benfica.

Hajduk je u sezoni 1994/95. također otišao neporažen iz Belgije odigravši 0-0 kod Anderlechta u Ligi prvaka pa izgubio u Europskoj ligi 2010/11. (2-0).

Osijek je, pak, izgubio u drugom pretkolu Kupa Uefe 1998/99. od istog protivnika (2-0), kao i Rijeka u dva navrata (2-0 kod Standarda u Europskoj ligi 2014/15. i 2-1 kod Genta u play-offu Europske lige 2019/20.) i Lokomotiva (2-0 kod Genka u play-offu Europske lige 2016/17.).

Dinamo, dakle, jedini ima savršen skor iz Belgije, tri čiste pobjede bez primljenog gola, ali Genk je po kladionicama ipak blagi favorit (2,10 na pobjedu domaćina, 3,40 na Dinamo). Neka se niz nastavi...

POGLEDAJTE I MOJU PRIČU IVANA KATANUŠIĆA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi