Obavijesti

Sport

Komentari 18

Benfica ima orla koji prije svake utakmice izvodi performans: Od kluba zatražili da prekinu običaj

Benfica ima orla koji prije svake utakmice izvodi performans: Od kluba zatražili da prekinu običaj
5

Ove prekrasne životinje nadlijeću široka prostranstva, većinu vremena provode na drveću te slobodno love na velikom prostoru. Ovakvo okruženje im stvara frustraciju i ekstremni stres, napisali su iz PETA-e

VIDEO

Uoči svake utakmice portugalskog nogometnog kluba Benfice veliki orao leti iznad tribina stadiona pa se spušta na klupski grb postavljen na centru terena dok tisuće navijača ushićeno prate njegov let.

Pokretanje videa...

Estadio da Luz 00:18

Orao, simbol Benfice, godinama je dio spektakla na stadionu Luz kapaciteta 66.500 mjesta u Lisabonu.

No politička stranka i jedna nevladina organizacija za zaštitu životinja zatražile su ukidanje tog običaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Divljim životinjama nije mjesto u sportu nego u prirodi gdje trebaju slobodno živjeti - rekla je Ines Sousa Real, 41-godišnja zastupnica u portugalskom parlamentu ispred stranke Ljudi Životinje Priroda (PAN).

Benfica Lisbon - RB Leipzig

Predložila je Benfici korištenje plišane maskote orla.

- Voljeti životinje znači poštivati njihovu divlju prirodu i slobodu - dodala je na Twitteru.

Ukidanje ove tradicije u jednom od najpoznatijih klubova Europe zatražila je i nevladnina organizacija PETA uoči početka portugalskog prvenstva.

- Orlovi su životinje samotnjaci, ne smiju biti u stresnom i bučnom ambijentu stadiona - navedeno je u pismu kojeg je PETA poslala u klub. 

Lisabon Liga prvaka, Benfica - Borussia Dortmund

- Ove prekrasne životinje nadlijeću široka prostranstva, većinu vremena provode na drveću te slobodno love na velikom prostoru. Ovakvo okruženje im stvara frustraciju i ekstremni stres - stoji u pismu.

Zaposlenik Benfice s istreniranim orlom u ruci ulazi u lift stadiona pa ga zatim pušta prije početnog sučevog zvižduka.

Najčešće leti orao nazvan Vitoria (pobjeda) a zaposlenik je rekao Hini da imaju tri orla od kojih se jedan zove Gloria (slava).

Navijači Benfice s godinama su postali poprilično praznovjerni te se pojavila legenda koja kaže da će klub, ako orao napravi dva kruga uoči utakmice, pobijediti. 

Lisabon: Europska liga, Benfica Lisbon - Hertha BSC

Orao je 2018. godine jednom prilikom pobjegao, ali riječ je o izrazito pametnim životnjama pa se vratio. Njegov dreser ga jje prije utakmice protiv Vitorie pustio da odradi slavni let, ali orao je odletio sa stadiona. Slično situacija bila je i 2012. godine, ali orla su pronašli istu večer u blizini stadiona. 

Od travnja 2011. godine bjeloglavog orla imena Agua Vitoria trenira Andre Rodrigues, a nasljedio je originalnog orla koji se umirovio 2003. godine. S obzirom na to da su izgledali gotovo identično, novog orla nazvali su istim imenom. 

Benfica Lisbon - RB Leipzig

Benfica, na čijoj klupi za pričuve sjedi hrvatski napadač Petar Musa (24), u petak je pobijedila 4-0 Arousu u prvom kolu portugalskog prvenstva.

“Crveni” iz Lisabona su prošlu sezonu završili na trećem mjestu, a njihova navijačka skupina “No Names Boys” je od 1994. godine u prijateljskim odnosima s Hajdukovom skupinom “Torcida” pa se na štandu ispred stadiona prodaju i Hajdukovi šalovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet