Obavijesti

Sport

Komentari 5

Beton, zemlja i trava: Kako biti najbolji na svakoj od podloga?

Beton, zemlja i trava: Kako biti najbolji na svakoj od podloga?
1

Svaka od teniskih podloga specifična je na svoj način. Betonska podloga idealna je za početnike. No na betonu su puno češće ozljede nego na zemljanim podlogama

VIDEO

Dok tenisačima amaterima na raspolaganju stoji veliki broj različitih podloga, tenisači profesionalci vezani su uz tri osnovne vrste podloga na kojima se igraju Grand Slam turniri. US Open i Australian open se igraju na tvrdim podlogama, Roland Garros na zemlji, a Wimbledon na travi.

Svaka od tih podloga je različita i ima drugačiji utjecaj na igru. Loptica odskače slabije ili jače, igrači se za svaku pripremaju na drugačiji način, a svaka od podloga nosi određeni rizik od ozljeda. 

Tvrda podloga za igrače koji diktiraju tempo

Pitali smo teniskog trenera Ivu Lijića za pojašnjenje. Lijić je glavni trener u HATK Mladost Akademičar iz Zagreba. Radi s igračima svih dobnih skupina na razvoju tehničkih, taktičkih i mentalnih vještina i priprema ih za domaća i međunarodna natjecanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Igra na betonu je dinamična i kao stvorena za igrače koji diktiraju tempo u svojoj igri

- Tvrda podloga građena je na betonskoj ili asfaltnoj bazi koja ima vise slojeva smjese akrilnih smola, kvarcnog pijeska i gumenog granulata, čiji omjeri utječu na brzinu i visinu odskoka (više kvarcnog pijeska - viši odskok, više gumenog granulata - manja brzina odskoka) - rekao nam je Lijić i dodao:

- Precizan i predvidljiv odskok na tvrdoj podlozi potiče brzi prolaz kroz loptice i kontakte s loptom neposredno nakon odskoka što igru čini vrlo dinamičnom i prednost daje igračima koji mogu diktirati igru blizu osnovne linije, dok igračima koji se moraju braniti stvara velike poteškoće jer ije teško zaustaviti se u brzim kretnjama za dalekim loptama. 

- Za razliku od zemljane podloge koja daje mogućnost igračima za uklizavanje u udarac, takva tehnika zaustavljanja je moguća samo rijetkim igračima i na betonu povećava rizik od ozljeda donjih ekstremiteta - dodaje trener.

Brzina travnate podloge ovisi o vrsti posađene trave

Kao što brzina tvrde podloge ovisi o udjelu kvarcnog pijeska u akrilnoj smjesi, a zemljane podloge o količini i finoći pijeska, brzina trave ovisi o vrsti posađene trave, rekao je Lijić i dodao:

Na travi su česte ozljede zbog nezgodne podloge. Igračima je teže kontrolirali lopticu

- Trava na Wimbledonu je 'rye grass', najsporija vrsta trave na kojoj se igraju turniri. Igra na travi je veliki izazov zbog nepredvidivog odskoka koji je vrlo brz i nizak. Osim što loptica sklizne i teško ju je kontrolirati, igračima je teško kontrolirati i kretanje te su padovi s ozbiljnim ozljedama česta pojava. 

- Broj loših, nepravilnih i nepredvidivih odskoka na travi je veći nego na drugim podlogama što daje prednost igračima koji imaju kvalitetne servise i voleje - dodao je.

Zemlja za defenzivce

Zemljana podloga je najsporija od tri glavne podloge. Zemljani teren građen je od mljevene cigle( red clay) Ili mljevenog kamena sitne granulacije. Odskok na zemlji je spor i visok što daje prednost igračima sa snažnom defenzivnom igrom.

- Tehnika kretanja razlikuje se od start-stop kretanja na travi i tvrdoj podlozi. Igrač na zemlji 'uklizava' u udarac te su učestale situacije kada igrač nema mirnu i potpuno stabilnu poziciju prije ili za vrijeme udarca. Ta činjenica utječe na izbor udaraca na zemlji koji su raznovrsni po rotaciji visini i brzini.

Savjeti za igrače amatere

Danas vrhunski tenisači u velikoj mjeri igraju sa sličnim ili jednakim uspjehom na sve tri glavne podloge. Tenisači amateri, koji ne mijenjaju tako često uvjete u kojima igraju, trebaju uzeti u obzir sljedeće:

  • za igru na tvrdoj podlozi potrebno je u pripremu uključiti vježbe koje će ojačati noge, prije svega za kvalitetno zaustavljanje prije udaraca, izostanak snage povećava učestalost ozljeda gležnja i koljena
  • za igru na zemljanoj podlozi potrebno je uključiti vježbe za izdržljivost u kretanju (skakanje preko konopca) te vježbe za jačanje podlaktice koje će povećati učinkovitost topspin udaraca i smanjiti učestalost teniskog lakta
  • za igru na travi najvažnije je kupiti specijalne tenisice za travu sa čepićima koje će povećati kvalitetu zaustavljanja i smanjiti padove

Beton je idealan za početnike

Najbolja podloga za početnike je tvrda podloga. Zbog preciznog i predvidljivog odskoka početnici napreduju brže nego na zemlji ili travi (koja se zbog skupog održavanja u treningu ne koristi). 

- Na tvrdim podlogama zbog naglih zaustavljanja i doskoka česta su prenaprezanja i stres frakture, kod igre na zemlji, osobito u proljeće kada tereni nisu dovoljno tvrdi, česta su istegnuća skočnog zgloba i pucanje Ahilove tetive - kaže trener i dodaje:

Pazite na istegnuća i ozljede Ahilove tetive

- Osim akutnih ozljeda, tenisači su podložni specifičnim ozljedama koje uzrokuju ponavljanja sličnih pokreta koje izvode s dominantne strane i na taj način brže razvijaju mišiće s te strane tijela stvarajući neravnotežu u skeletnom sistemu koja zna udaljiti igrače s teniskih terena.

Amerikanci grade zemljane terene, Nijemci travnate

Gledajući 30 godina unazad, postavlja se pitanje , kako je moguće da igrač koji provede više od 50 tjedana na 1. mjestu ATP ljestvice ne može biti uspješan na svim podlogama? 

Današnji igrači, ako žele u svjetski vrh, moraju biti sjajni na svim podlogama

- Bjorn Borg nema naslov na US Openu, Ivan Lendl i Jim Courier nemaju naslov na Wimbledonu, Pete Sampras, Stefan Edberg, Boris Becker, John McEnroe i Jimmy Connors nemaju naslov na Roland Garrosu. 

- Iako je zaista mali broj tenisača u povijesti koji su osvojili sva četiri Grand Slam turnira u jednoj godini, kako je moguće da Jimmy Connors, koji je osvojio preko 100 ATP turnira, ne osvoji Roland Garros? 

- Igrači koji su odrastali uz određenu vrstu podloge na istoj su osvajali najveći broj turnira. Amerikanci US Open, Australci Australian Open i Wimbledon, Europljani i Južnoamerikanci Roland Garros.

- Danas je slika potpuno drugačija. Amerikanci grade zemljane terene, Nijemci travnate terene, Australci tvrdu podlogu! Zašto? Jednostavno, danas, da bi igrač došao u svjetski vrh i tamo ostao što duže, mora biti kompletan. 

- Vrhunski tenis zahtijeva veliku sposobnost prilagodbe uvjetima na kojima se turniri igraju. Igrač koji ima potencijala mora razvijati i sve druge elemente igre tijekom karijere da bi postao veliki igrač.

- Federer je počeo surađivati sa Stefanom Edbergom u želji da još više unaprijedi napadačku igru, Novak Đoković je, osim dugogodišnjeg trenera Marijana Vajde, angažirao Borisa Bekera s ciljem da dobije raznovrsniju igru na svim dijelovima terena.

- Takvi poslovni potezi top igrača vode jednom cilju - biti uspješan na svim podlogama i ući u povijest s osvajanjem sva četiri velika turnira u nizu. 

Na stranici SPORTME možete rezervirati termin za bilo koji sportski teren, a isto tako možete vidjeti sve informacije za svaki sportski centar. U ovom slučaju, Sportski park Mladost gdje radi trener Ivo Lijić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...