Obavijesti

Sport

Komentari 23

Bez krova nad glavom: Zbog tuđeg interesa ispaštaju djeca

Bez krova nad glavom: Zbog tuđeg interesa ispaštaju djeca
5

KK Sedam unatoč svim zadovoljenim uvjetima ne može ući u Zajednicu sportskih udruga grada Đakova zbog čega mladi košarkaši nemaju pristup korištenju dvorane

VIDEO

Kako se u hrvatskom sportu radi na klasični hrvatski način, koji ne podliježe zakonima i pravilima, već manipulacijom istih, najbolje prikazuje situacija u đakovačkoj košarci u kojoj su najdeblji kraj izvukli mladi košarkaški talenti. Konkretno, zbog samovolje jednog čovjeka u gradu ispaštaju svi mladi uzrasti košarkaškog kluba Sedam, koji zbog trenutne situacije riskiraju i svoje zdravlje!

Naime, radi se o tome da KK Sedam ne može svojim 'klincima' osigurati ljudske uvjete rada zbog privatnih interesa predsjednika drugog đakovačkog kluba KK Meteor Đakovo Mire Šole. Djeca KK Sedam svoje treninge održavaju pod vedrim nebom na betonskom igralištu, dok KK Meteor trenira u dvorani. Grad je napravio koliko je u ovom trenutku mogao, te djeci od 14-16 godina ustupio dva noćna termina tjedno u dvorani od 22.15, u vremenu kad bi djeca već trebala biti u svojim krevetima. Kako bi KK Sedam dobio krov nad glavom mora postati punopravni član Zajednice sportskih udruga grada Đakova. 

Kad čitam odbijenicu, vidim naslov 'monopol'. Glavna nepravilnost odbijenice je u tome što se negira naš klub, kaže dopredsjednik KK Sedam Marko Vuić

No njihov zahtjev za primanjem u Zajednicu, po tko zna koji put u protekle četiri i pol godine, odbijen je što ne bi bilo ništa sporno da KK Sedam nije ispunio sve uvjete da postane član, što je i učinio. Indikativno, predsjednik Zajednice sportskih udruga je Miro Šola, a u obrazloženju odbijenice stoji da 'nisu ispunili uvjete od značaja i interesa za sport grada Đakova'.

U KK Sedam pitaju se, obzirom da to nije nigdje decidirano naznačeno, koji su to uvjeti koje klub mora ispuniti kako bi postali punopravni član, jer brojke i rezultati idu u prilog njih, koji u Đakovu dominiraju rezultatima mlađih uzrasta nad Meteorom.

- Imamo preko 120 djece u klubu, natječemo se sa svim selekcijama, a rad sa djecom nam je primaran. Lige financiramo od članarine i roditeljskih donacija, a novaca nikad dosta jer se u mlađim uzrastima nerijetko natječemo sa dvije momčadi. Imamo puno djece, a svakom želimo omogućiti da igra i natječe se. S druge strane, klub koji se financira iz proračuna često igra izvan konkurencije jer nema dovoljan broj igrača za oformiti momčad. Unatoč skromnim, gotovo nemogućim uvjetima rada, ove sezone smo sa svim mlađim uzrastima ušli u Ligu za prvaka Slavonije i Baranje odnosno među četiri najbolje ekipe što niti jednom klubu ovog dijela Hrvatske nije uspjelo - rekao nam je dopredsjednik kluba Marko Vuić i dodao:

- Imamo veći broj djece u svojem klubu u odnosu na KK Meteor Đakovo, iako nam u juniorskom uzrastu kada prelaze u srednju školu, poglavito u gimnaziju gdje je do jučer bio ravnatelj opet sveprisutni Miro Šola, djeca pod pritiskom i iskušenjem raznih obećanja prebjegnu u klub boljih materijalnih uvjeta, da bi ipak u svim mlađim uzrastima naš klub bio bolji i ispred njih. Kad čitam odbijenicu, vidim naslov 'monopol'. Glavna nepravilnost odbijenice je u tome što se negira naš klub odnosno Udruga  jer, kažu nam: 'Nikad vas nećemo primiti u zajednicu'. To je razlog, a obrazloženje odbijanja već ćemo pronaći.

Ne sazivaju godišnju skupštinu, lažno se predstavljaju i nemaju licenciranog trenera, neke su od optužbi predsjednika KK Meteor Đakovo Mire Šole

Za objašnjenje nejasnog obrazloženja u odbijenici, kontaktirali smo predsjednika Zajednice sportskih udruga grada Đakova i predsjednika KK Meteor Mira Šolu, koji je svalio niz optužbi na adresu konkurentskog kluba.

- Ne sazivaju godišnju skupštinu, novi predsjednik Luka Duvnjak izabran je samoinicijativno. Na zasjedanju skupštine stari predsjednik Vuić se lažno predstavlja kad je Duvnjak aktualni. A nemaju ni licenciranog trenera - rekao je Šola.

Vuić je sve navode demantirao.

- Luka Duvnjak je na zasjedanju bio odsutan, a ja prema odlukama iz prošlogodišnjeg zapisnika skupštine našeg kluba kao dopredsjednik mogu zastupati Udrugu u odsutstvu predsjednika i potpisati opetovani zahtjev za primanje u zajednicu. Što se tiče nelicenciranih trenera, to nije istina jer sam završio FFK i profesor sam tjelesne kulture u osnovnoj školi, a propisi udruge košarkaških  trenera kažu da je diploma FFK dovoljan dokument za trenerski posao. Dopredsjednik Tomić je na višoj trenerskoj školi, a još naša dva igrača i trenera mlađih kategorija su na 3. godini kineziološkog fakulteta. Treba svakako spomenuti, kad već o trenerima govorimo, da svi rade iz ljubavi prema košarci i potpuno besplatno.  

O nepravilnostima Odbijenice Zajednice sportskih udruga grada Đakova KK Sedam je obavijestio Košarkaški savez osječko-baranjske županije, čiji je punopravni član, koji je obavijestio Županijsku zajednicu sportskih udruga, te Hrvatski košarkaški savez, svoju krovnu organizaciju pod čijom se kapom natječu. 

Entuzijasti iz ovog kluba, u kojem potencijalno leži nova košarkaška nada, su u međuvremenu na spomenute adrese, te na adresu Hrvatskog olimpijskog odbora, poslali žalbe na odluku Zajednice sportskih udruga grada Đakova i ne preostaje im ništa nego se nadati da će pravo i pravda pobijediti, a do konačnog i zadovoljavajućeg ishoda, djeca će i dalje morati košarku trenirati u zimskim uvjetima i nadati se da neće pokupiti upalu pluća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...