Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
50 komentara

'Bili' se vratili u 1912. godinu: Predstavili su novi treći dres...

HNK Hajduk predstavio je novi gostujući i treći dres za sezonu 2019/2020 i 2020/2021, u kojem će Hajduk igrati Europsku ligu, 1. HNL i Hrvatski kup

Foto: hajduk.hr
50 komentara

Hajduk je danas predstavio nove dresove za naredne dvije sezone. Treći Hajdukov dres za sezonu 2019/2020 inspiriran je počecima djelovanja kluba, točnije 1912. godinom, dok je drugi, odnosno gostujući dres inspiriran nešto bližom prošlosti.

Gornji dio trećeg dresa je boje lavande - prepoznatljivog simbola Mediterana, dok su hlačice  i štucne bijele boje. Retro stil dresa najviše je vidljiv na bijelom polo ovratniku i bijelim vezenim rubovima rukava, dok se materijal sastoji od jedva primjetnih pruga. Vrata prve momčadi branio je tada legendarni Luka Kaliterna, debitirao je i Nikola Gazdić, prvi nogometaš koji je postigao više od 100 golova za Hajduk. 

Drugi, gostujući, dres već je nekoliko puta repliciran u posljednjim sezonama Hajduka. Radi se o crveno-plavoj prugastoj kombinaciji na dresu te plavim hlačicama. Originalno, taj dres datira iz 1971. godine, kada je takav, s uskim prugama, predstavljao rezervni dres kluba. Ta je godina značajna za Hajduk jer su na svoju 60. obljetnicu osnutka nakon dugo vremena osvojili prvenstvo države te titulu proslavili na splitskoj Rivi sa 60.000 okupljenih navijača.

Foto: Goran

 

Foto: hajduk.hr

Foto: hajduk.hr

Foto: Goran Foto: hajduk.hr

Foto: hajduk.hr

Foto: hajduk.hr

 

Iz Hajduka su objasnili motive za nove dresove:

Treći dres

Treći Hajdukov dres za sezonu 2019/2020 inspiriran je počecima djelovanja Kluba, preciznije, 1912. godinom. Nakon što se momčad nakon osnutka formirala, odmah se počelo i s odigravanjem prvih utakmica. Godine 1912. postavljene su prvi put i mreže na Starom Placu, branke su obojane u crvenu i bijelu boju po uzoru na sportske prijatelje iz praške Slavije, a momčad je igrala u ljubičastim majicama i bijelim gaćama. 

Može se kazati da se radi o dresovima boje lavande, jednog od prepoznatljivih simbola Mediterana. Vrata prve momčadi branio je tada legendarni barba Luka Kaliterna, debitirao je i Nikola Gazdić, prvi nogometaš naše momčadi koji je postigao više od 100 golova za Hajduk.

Danas, 107 godina kasnije, HNK Hajduk predstavlja praktički repliku dresa boje lavande, iz tog važnog razdoblja osnutka Kluba, koji je ovaj put izrađen u suradnji s našim tehničkim sponzorom - tvrtkom Macron - a u kojima će nogometaši HNK Hajduk igrati neke od svojih utakmica u sezoni koja je pred nama. Majica (dres) je ljubičaste boje, a gaće i štucne bijele s motivima boje lavande.

Treći dres je retro stila, krasi ga bijeli polo ovratnik i bijeli vezeni rubovi rukava. Materijal dresa sastoji se od finih reljefnih pruga. S llijeve je strane grb Hajduka. Upotpunjen je bijelim hlačicama s gornjim svijetlo ljubičastim rubovima te se s prednje strane ističe Macron Hero, a sa stražnje natpis Hajduk.

Gostujući dres

Gostujući, odnosno drugi Hajdukov dres za sezonu 2019/2020 ispiriran je 1971. godinom koja ima golemi značaj u Hajdukovoj povijesti. Rezervni dres Kluba bio je tada crveno-plave boje, s uskim prugama...

Navijači, igrači i uprava Kluba maštali su kako bi bilo divno u godini jubileja, kad se slavi 60 godina od osnutka, osvojiti titulu prvaka države. Osim toga, prošlo je bilo već 16 godina otkako se osvojilo posljednje prvenstvo. Tri kola prije kraja Hajduk je igrao u Novom Sadu, gdje je pobijedio Vojvodinu, što je značilo da je titula prvaka i teoretski osigurana. Doček kakav je nakon ove pobjede organiziran u Splitu ostat će nešto neponovljivo u povijesti grada. Na Rivi se okupilo 60 tisuća navijača koji su došli pozdravili svoje prvake! Nakon pretposljednjeg kola kad je Hajduk slavio u Beogradu protiv Partizana, ponovno se slavilo. Cijeli je grad opet bio u općem slavlju i veselju.

Zanimljivo je da je između zadnje i predzadnje utakmice u prvenstvu, a nakon što je pobijeđen Partizan, Hajduk je kao uvertiru pred završnu utakmicu protiv ljubljanske Olimpije odigrao prijateljsku utakmicu na Starom placu protiv slavnog madridskog Reala, a važno je istaknuti da je Hajduk na toj utakmici nastupio upravo u rezervnim crveno-plavim dresovima, dok je svoje tradicionalne bijele prepustio gostima iz Madrida. Igrali su tada u Hajduku redom velikani iz klupske povijesti, a momčad je izgledala ovako: Vukčević (Katalinić), Džoni, Buljan (Ferić), Hlevnjak, Holcer, Boljat, Bošković (Smolčić), Jovanić (Gluić), Nadoveza, Jerković, Pavlica (Ivković).

Gostujući dres ima tzv. korejski ovratnik i okomite crvene i plave pruge. Stražnji dio ovratnika je personaliziran klupskim logom i natpisom “Inspiriran ogirinalom iz 1971. godine”. 

Na stražnjoj strani ovratnika nalazi se godina osnivanja Kluba (1911) ispisana rimskim brojevima MCMXI. Hlačice su plave s crvenim elastičnim ukrasnim detaljem, štucne su također plave, dok je na listu ispisano ime Kluba.
 

Naši partneri pišu
Message