Obavijesti

Sport

Komentari 11

Bilić dvaput 'visio': Od poraza u Gruziji do trijumfa u Turskoj

Bilić dvaput 'visio': Od poraza u Gruziji do trijumfa u Turskoj
8

PREGLED GODINE Slaven je sve preživio, poraz u Gruziji i debakl u Grčkoj! Iskupio se protiv Turske i sad se moramo iskazati na EP. Neka 2012. bude bolja od 2011.

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija vjerojatno je najomiljenija momčad u Hrvatskoj. Dugi niz godina donose nam samo sreću i zadovoljstvo pa je propuštanje Svjetskog prvenstva prošlog ljeta pogodilo naciju. 

I ova, 2011. godina, bila je vrlo turbulentna, a izbornik Slaven Bilić opasno je 'visio' nakon poraza u Grčkoj. Ipak, najbitnije od svega je da se Hrvatska uz puno muke ipak plasirala na Europsko prvenstvo koje se iduće godine igra u Ukrajini i Poljskoj.

Otvaranje godine sa Češkom

Početkom veljače Hrvatska je odigrala prvu od ukupno 11 utakmica ove godine. Prijateljsku protiv Češke u Puli, pobjeda i četiri gola naveli su nas na krivi trag. 

Samo mjesec i pol dana kasnije nastavile su se kvalifikacije, a 'vatreni' su izgubili u Gruziji. Bilo je to prvo veliko razočaranje. 

Dojam su malo popravili tri dana kasnije u još jednoj prijateljskoj, na Saint-Denisu su remizirali s Francuskom.

Pauza od dva mjeseca pa muka s Gruzijom

Početkom lipnja krcati Poljud očekivao je da golijadom uzvratimo Gruzijcima za poraz. Kako su se samo prevarili. Do 76. minute su gosti vodili, a Biliću se stolica prvi put ozbiljno tresla. Spasili su ga Mandžukić i Kalinić golovima u samo tri minute. 

Nova pauza za završni finiš

Sredinom ljeta gostovali smo u Dublinu, Ircima nismo zabili gol, ali nismo ga ni primili. Kasnije će se pokazati da će nam baš oni biti među protivnicima na Euru. 

U rujnu je Hrvatska pobijedila u obje kvalifikacije utakmice, iako je opet bilo vrlo teško. Na Malti je do 68. minute bilo mršavih 2-1, a onda je zabio Lovren. 

Četiri dana kasnije je Izrael vodio u Maksimiru na poluvremenu, ali furioznim početkom drugog poluvremena Izraelci su nam ostali 'mušterija'.

Kobna Grčka i Mamićeva 'intervencija'

Prvu meč loptu imali smo u Pireju. Danima je Bilić kao papagaj ponavljao da izgubiti jedino možemo nakon prekida. I upravo se to dogodilo. Grci su nas umrtvili i onda nam u osam minuta zabili dva gola, oba nakon kornera. Biliću se drugi put tresla stolica, navodno je već bio bivši, ali ga je spasio Zdravko Mamić. 

Četiri dana kasnije pobijedili su Latviju, a do 79. minute su bili na Euru jer je Grčka gubila u Gruziji. Ipak, uspjeli su preokrenuti rezultat i poslati Hrvatsku u dodatne kvalifikacije.

Ždrijeb i 'osveta' Turskoj

U ždrijebu dodatnih kvalifikacija nudili su se goropadna BiH, euforična Crna Gora, estonsko čudo i dužnik Turska. Zapala nas je Turska, ona koja nam je 2008. godine nanijela jedan od najtežih poraza u povijesti. 

Uoči prve utakmice u Istanbulu Bilić je bio u problemima zbog ozljeda i neigranja mnogih prvotimaca. Mnogi su kritizirali sastav uoči utakmice, Ćorluka na lijevom beku, drugoligaški igrač Schildenfeld na stoperu, Olić umjesto Dudua... Kad ono, Hrvatska je nakon tri godine opet odigrala veliku utakmicu i s 3-0 protutnjala kroz Tursku! U uzvratu nije bilo strepnje, 0-0 za plasman na Europsko prvenstvo!

Irska, Italija i Španjolska, stižemo

Upravo tim redom i protiv tih reprezentacija ćemo igrati na Europskom prvenstvu. Atraktivna skupina koja nudi šansu za četvrtfinale. 

Bilić je sve preživio, a uporno tvrdi da će ova reprezentacija na Euru doživjeti svoj vrhunac. Vrijeme je da to pokaže, neka 2012. bude bolja od teške 2011. godine!

Utakmice Hrvatske u 2011. godini:

Hrvatska - Češka 4-2 (prijateljska)

Gruzija - Hrvatska 1-0

Francuska - Hrvatska 0-0 (prijateljska)

Hrvatska - Gruzija 2-1

Irska - Hrvatska 0-0 (prijateljska)

Malta - Hrvatska 1-3

Hrvatska - Izrael 3-1

Grčka - Hrvatska 2-0

Hrvatska - Latvija 2-0

Turska - Hrvatska 0-3

Hrvatska - Turska 0-0

Ukupno:

6 pobjeda, 3 remija, 2 poraza

Sve o reprezentaciji čitajte OVDJE...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)
TRAGEDIJA

U prometnoj nesreći poginuo je hrvatski stolnotenisač (28)

Prerani odlazak našeg dragog Luke šokirao nas je sve toliko da još uvijek ne možemo vjerovati da se to dogodilo, napisali su iz kluba poginulog
VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante