Obavijesti

Sport

Komentari 59

Bilić Nijemcima: Lijepa li si? Ma nema tu nikakvog desničarenja

Bilić Nijemcima: Lijepa li si? Ma nema tu nikakvog desničarenja

Nemam više vremena za gitaru, nogomet mi je stalno u glavi, pa i kad vozim. Nije mi jasno zašto su Kovača potjerali iz Bayerna nakon duple krune, a Turska mi je idealna za život, rekao je Bilić

VIDEO

Sretan sam što sam napravio dobar posao i pružio klubu ovaj uspjeh. Učinio sam igrače, navijače i odgovorne u klubu sretnima, ali i sebe, posebno u teškom vremenu korone, rekao je Slaven Bilić (51) u intervjuu za njemačku televiziju Sport1.

Bivši hrvatski reprezentativac i izbornik nedavno je s West Bromwich Albionom osvojio drugo mjesto u Championshipu i plasman u elitnu englesku ligu, Premiership.

- Posebno sam sretan zbog zaposlenika jer će im poslovi biti osigurani za idućih nekoliko godina zbog promocije. Financijska injekcija će osigurati rad kluba. Govorim o malim ljudima, kuharima, konobaricama, maserima, zaštitarima, svi će moći zadržati posao. Naravno, to je i velik sportski uspjeh - rekao je Slaven.

POGLEDAJTE VIDEO: WBA slavi ulazak u Premiership

Pokretanje videa...

WBA slavi ulazak u Premiership 01:05

Kako biste rangirali ovaj uspjeh?

- Teško je to uspoređivati. Bez obzira na to na kojem ste nivou, to je jedan od najvećih uspjeha koji možete postići. U regionalnoj ligi nitko ne razmišlja o Bundesligi ili Ligi prvaka. Sve ovisi o situaciji. Onda se osjećate dobro, ponosni ste i znate da ste dobro obavili posao. Sad je vrijeme za pripreme iduće sezone. Ne mogu ovo usporediti s drugim poslovima u hrvatskoj reprezentaciji ili Istanbulu. Uvijek pokušavam napraviti maksimum u ligi u kojoj jesam - govori Bilić, koji se odmara u Hrvatskoj.

Osim što je trener, Slaven je i roker, rado se uhvati električne gitare... Ali u zadnje vrijeme to je ipak po strani.

- Ne sviram, imam previše posla kao trener. Ovaj je posao kao onaj kirurga koji mora odabrati između momčadi, obitelji i prijatelja. Zahtijeva vrijeme i izvan treninga. Neki kolege igraju golf iil jašu kako bi napunili baterije, drugi igraju košarku ili sviraju, kao što sam i ja znao. Ponekad pročitam knjigu kako bih odvratio misli. Čak i kad vozim auto pola sata, dolaze mi misli o idućoj utakmici i nogometu. Nemam sad vremena za glazbu.

A kad je glazba u pitanju, jedna je hrvatska numera proteklih tjedana zabavljala i njemačku javnost. Prvi golman reprezentacije Manuel Neuer (34) zapjevao je Thompsonov hit "Lijepa li si".

- Nažalost, novinari ovih dana rade veliku priču iz svega. Pričao sam s Neuerom nekoliko puta kad je Hrvatska igrala s Njemačkom. Veliki je obožavatelj Hrvatske i voli posjetiti našu zemlju. Ponosni smo na tu pjesmu, ona se često izvodi i nema ništa s desničarenjem, o čemu se pisalo. Pjesma opisuje Hrvatsku, a naslov govori "koliko si lijepa". To je samo pjesma o našoj prekrasnoj zemlji, ništa više ni manje. Nije službena nacionalna himna, ali je himna naše reprezentacije.

POGLEDAJTE VIDEO: Neuer pjeva "Lijepa li si"

Pokretanje videa...

Manuel Neuer 02:29

Koliko je dolazak Neuera važan Hrvatskoj?

- Mala smo zemlja i jako smo ponosni kad se velikome profesionalnom nogometašu sviđa naša zemlja. Kad su velike zvijezde poput Cristiana Ronalda, Waynea Rooneya ili Roberta De Nira hvalile Njemačku, onda su Nijemci bili sretni. Kad smo prije dvije godine čuli da Manuel Neuer posjećuje Hrvatsku, bio je tad u Dubrovniku, bili smo jako ponosni. Jako ga volimo i tretiramo kao da je naše dijete. Uvijek će biti dobrodošao.

Čovjek s kojim je igrao u reprezentaciji, a poslije mu bio izbornik, Niko Kovač (48), danas je trener Monaca.

- Niko je sjajna osoba i veliki nogometni učitelj. Dokazao se s hrvatskom reprezentacijom i Eintrachtom. On je vrhunski trener i nikako mi nije jasno zašto je morao otići iz Münchena nakon duple krune. Nije puno trenera uspjelo to u prvoj sezoni. Presretan sam što je Niko pronašao tako dobar klub i siguran sam da će i tamo napraviti sjajan posao.

Championship - West Bromwich Albion v Queens Park Rangers

Nakon West Hama, sad će u Premiershipu voditi drugi "West", West Bromwich Albion. Je li to idealna liga za njega?

- Svaka je liga teška. Premiership je kao Hollywood, poznajem ligu, a i igrao sam tamo četiri godine. Stvarno sam uživao kao trener West Hama. Englesko prvenstvo još oduševljava kao što je i prije 20 godina. Sad smo ušli u Premiership i strašno se veselimo. Spremni smo.

Bio je u Engleskoj i kao igrač, nastupajući za West Ham i Everton. Čini se kako mu život na Otoku odgovara, ali ipak drugu stranu državu preferira.

- Puno sam vremena proveo tamo i rodilo mi se tamo dvoje djece. Puno prijatelja živi mi tamo, sad trneiram drugi klub u Engleskoj i uživam. Ali ako uzmem u obzir sveukupni paket: posao, obitelj, zemlju, prijatelje i okruženje, onda je to sasvim jasno Turska.

A što misli o poslu u Bundesligi?

- Puno sam razgovarao s trenerima u Njemačkoj, nekoliko puta bio sam blizu dolaska. To je jako dobra liga, ali ne brine budućnost, nego se koncentriram na trenerski posao u idućih šest mjeseci - zaključio je Bilić koji se divi Jürgenu Kloppu, čiji Liverpool "igra svaku utakmicu kao da je posljednja" i taj bi mentalitet volio prenijeti i na svoju momčad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'