Obavijesti

Sport

Komentari 17

Bio je nogometni mag, taktički genij, a prošlo je već 6 godina...

Bio je nogometni mag, taktički genij, a prošlo je već 6 godina...
1

On je bio najveći trener koji me vodio. Imao sam sreću da sam mogao upijati to znanje, pa danas nešto mogu prenijeti svojim igračima. Niste svjesni kakvog ste igrača izgubili, rekao je prije šest godina Safet Sušić

VIDEO

Na današnji dan 2011. godine preminuo je legendarni hrvatski nogometaš i trener Tomislav Ivić. Bio je čovjek koji je cijelu nogometnu karijeru proveo u Splitu i Hajduku, a u godini kada je Hajduk proslavio svoju 100. obljetnicu sve je zatekla tužna vijest da je šjor Ivić preminuo netom prije 78. rođendana.

Pokojni Ivić je bio bolestan. Bolovao je od dijabetesa i svi znakovi pokazivali su da neće još dugo...Nažalost, dogodilo se neizbježno i najtrofejniji trener ovog prostora zauvijek je zaklopio oči. Više od tisuću ljudi došlo je na posljednji ispraćaj, a svoj tekst zahvale i sjećanja Iviću u čast napisali su Gazzetta dello Sport, La Repubblica, njemački RTL, portugalski O Jogo, Fifina službena stranica...

Bio je nogometni mag, stručnjak, znalac, osvojio je 15 važnijih trofeja, a vodio je klubove iz 14 država i četiri nacionalne reprezentacije. Osvajao je prvenstva i kupove u šest država (Jugoslavija, Nizozemska, Belgija, Portugal, Španjolska, Francuska), a osvojio je šest nacionalnih prvenstava (tri s Hajdukom i po jednom u Portugalu, Nizozemskoj i Belgiji).

Vodio je Dinamo i Hajduk, Porto i Benficu, PSG i Marseille, Fenerbahče i Galatasaray, Anderlecht i Standard. Teško će se u nogometu opet pojaviti trener koji će u pet država sjediti na klupi najvećih rivala i u svakom od njih biti jednako cijenjen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pa to vam je dokaz Ivićeve veličine. Vi niste svjesni kakvog ste čovjeka izgubili - rekao je tada Safet Sušić pa nastavio:

- On je bio najveći trener koji me vodio. Imao sam sreću da sam mogao upijati to znanje, pa danas nešto mogu prenijeti svojim igračima. Tomislav je bio čovjek ispred svog vremena. Prije 20 godina znao je kakav će se nogomet igrati danas.

Hajduk i nogomet 24 sata na dan

Jer s Hajdukom je osvojio naslov prvaka Jugoslavije onda kada su svi osvajatelji bili iz glavnih gradova. Hajduk je postao prvi koji je osvojio prvenstvo, a da nije bio iz glavnog grada. Sve zasluge idu Ivićevom "nizozemskom totalnom nogometu" kojeg je uveo u hrvatski nogomet.

Popularni Mali Napoleon bio je karakter i nogometni genij, kojeg nije zanimala nogometna slava. Neki bi rekli, bio je i pomalo autističan kada je u pitanju nogomet.

- U nogometu se pojave tisuće i tisuće trenera, a rijetki su oni koji promjene nogometnu filozofiju poput Ivića. On nije je bio čovjek koji je samo trenirao i vodio momčad, on je živio nogomet 24 sata na dan. Njegovo ime će uvijek zlatnim slovima ostati upisano u povijesti našeg i svjetskog sporta - kazao je Slaven Bilić.

A sjeća ga se i Šime Luketin.

- Pamtim kako je Ivić na dugim putovanjima autobusom uvijek imao rječnik i učio je engleski jezik, a u džepu je stalno nosio kovanice pomoću kojih je nama igračima prezentirao taktički način na koji ćemo igrati - prisjetio se nekad igrač, danas direktor banke.

Svi trofeji u trenerskoj karijeri Tomislava Ivića

Prvenstvo Jugoslavije:

  • 1974., Hajduk
  • 1975., Hajduk
  • 1979., Hajduk

Nizozemska liga:

  • 1977., Ajax

Belgijska liga:

  • 1981., Anderlecht

Portugalska liga:

  • 1988., Porto

Francuska liga:

  • 1992., Olympique Marseille

Jugoslavija, Kup Maršala Tita:

  • 1972., Hajduk
  • 1973., Hajduk
  • 1974., Hajduk
  • 1976., Hajduk

Europski superkup:

  • 1987., Porto

Interkontinentalni kup:

  • 1987., Porto

Portugalski kup:

  • 1988., Porto

Španjolski Kup kralja:

  • 1991., Atlético Madrid
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener