Obavijesti

Sport

Komentari 289

Bio je najjači na svijetu, sad je u kolicima: 'Želite biti kao ja? Pa vidite me. Ne mogu ni hodati'

Bio je najjači na svijetu, sad je u kolicima: 'Želite biti kao ja? Pa vidite me. Ne mogu ni hodati'
9

Ronnie Coleman (59) čovjeku koji je popularizirao bodybuilding i stavio ga na najviše grane, a sebe u probleme. Danas jedva hoda...

VIDEO

Je li ljudsko zdravlje vrijedno svih uspjeha koje ostvarimo u životu? Vrijedi li patiti zbog 'pet minuta' slave...

Pitanja su s kojima se najčešće susreću nekadašnji sportaši iza kojih je uspješna karijera, no sadašnjost provode u bolovima zbog nevjerojatnog napora i truda koji su morali uložiti u karijeru.

Kada govorimo o bodybuildingu, ime Ronnieja Colemana (59) je nezaobilazno. Riječ je o čovjeku koji je popularizirao ovaj sport i stavio ga na najviše grane. Osam puta pobijedio je na elitnom natjecanju Mister Olympia koje okuplja najbolje bodybuildere svijeta i nema tog časopisa o vježbanju čiju naslovnicu nije ukrašavala njegova ličnost.

Bio je najjači čovjek na svijetu, sad ne može hodati 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popnu na pozornicu te stišću i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport.

No za put do vrha i slave potrebno je jako puno odricanja, a i što se tiče bodybuildinga, korištenje nekih zabranjenih sredstava. Ljudsko tijelo ima granice i nekada ne može podnijeti sve te napore, a to je na svojoj koži osjetio legendarni bodybuilder Coleman.

Godine treninga i brojne ozljede učinile su svoje. Njegovi problemi počeli su 1996. godine kada mu je tijekom čučnjeva iskočio disk. Ignorirao je taj problem gotovo deset godina, no sve se u međuvremenu pogoršalo i manifestiralo se na cijelo tijelo. Već godinama se muči s bolovima u koljenima i kralježnici pa je tijekom života imao čak 13 operacija. Danas više ni ne može normalno hodati, služi se električnim kolicima i štakama.

- Smatram da operacije nisu prošle kako su trebale i sve je dovelo do toga da više ne mogu stati ni na noge. Morate shvatiti da mi nije lako, da je svaka operacija vrlo teška i da jedna košta oko 500.000 dolara. Samo na posljednji tri operacije sam potrošio oko dva milijuna dolara i poslije svega svejedno ne mogu stajati, ali neću se predavati te ću se i dalje boriti, uz vašu podršku - napisao je Coleman na društvenim mrežama. 

Dvaput je mijenjao disk, nekoliko puta operirao kralježnicu i kukove, uklanjali su mu i slomljene vijke iz leđa. Sve kako bi živio život bez boli i opet stao na noge. Nažalost, ništa nije pomoglo. 

Ne može hodati, ali i dalje svaki dan vježba u teretani

- Želite li i dalje biti kao ja, imati istu radnu etiku kakvu sam ja imao? Pa, kao što možete vidjeti, ja sam osmerostruki Mr. Olympia koji ne može hodati - požalio se Coleman.

On je za vrijeme bodybuilding karijere radio i kao policajac, a kaže da ne bi ništa mijenjao da se ponovno rodi.

- Da imam šansu da sve učinim nanovo, promijenio bih jednu stvar. Onda kada sam radio čučanj sa 360 kilograma, napravio bih četiri ponavljanja umjesto dva, to je jedino za čim žalim u svojoj karijeri. Ta dva ponavljanja koja sam napravio me proganjaju i danas jer sam znao da mogu četiri, ali kukavica u meni je napravila samo dva. Jedino žalim za tim.

Unatoč brojnim poteškoćama, ne odustaje od svoje najveće ljubavi. Svakodnevno vježba u teretani, savjetuje mlađe kolege i promovira svoju liniju dodataka prehrani i odjeće. Također, nedavno je vježbao s legendarnim Arnoldom Schwarzeneggerom koji je osvojio sedam Mr. Olympia, jednu manje od Colemana. 

Mnogi su mu prigovarali masovno korištenje steroida iako je u početku tvrdio da ih nije koristio. Bodybuilding stručnjaci smatraju da je upravo on pokretač novog pokreta u kojem je bilo važno imati što manje masnih naslaga pa su bodybuilderi izgledali kao nacrtani i previše umjetni uz brojne steroide koje su 'štrcali' u sebe.

Unatoč tome, Coleman će ostati kao legenda koja je proslavila ovaj sport i podignula ga na visoke grane, ali taj uspjeh ga je sada 'bacio' u kolica i hodanje mu je postalo luksuz...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu