Obavijesti

Sport

Komentari 0

Bizaran put Obale Bjelokosti do titule: Smijenili izbornika usred turnira, a onda je počela drama

Bizaran put Obale Bjelokosti do titule: Smijenili izbornika usred turnira, a onda je počela drama
7

Novi afrički prvak progurao se u osminu finala unatoč dva poraza u skupini i to zahvaljujući pogurancu Mozambika, gubio je u osmini i četvrtfinalu pa prolazio na penale i produžetke, junak je prebolio rak...

VIDEO

Treći put u povijesti Obala Bjelokosti postala je nogometni prvak Afrike, a prvi je put Kup nacija osvojio i jedan igrač HNL-a.

Ismaël Diallo (27), iako nije odigrao ni minute na natjecanju na domaćem terenu, vraća se u Hajduk sa zlatnom medaljom oko vrata, bez ikakve minutaže zadnja dva mjeseca, ali i velikim elanom za završnicu sezone. "Slonovi" su preokretom u Abidjanu u nedjeljnom svladali Nigeriju 2-1. O pohodu na titulu "slonova", kako zovu bjelokoščansku reprezentaciju, jednoga dana mogli bi snimiti film. Nevjerojatno je što su sve prošli u zadnjih mjesec dana.

Prvenstvo su, naime, otvorili rutinskom pobjedom nad Gvinejom Bisau (2-0) u kojoj je zabio Seko Fofana, suigrač Marcela Brozovića iz Al Nassra na posudbi u Al Ettifaqu. A onda su kola krenula nizbrdo. Poraz od Nigerije 1-0 i debakl protiv Ekvatorijalne Gvineje 4-0 za treće mjesto na ljestvici uz gol-razliku -3.

Gana prosula 2-0 u nadoknadi i pogurala ih u osminu finala

Zbog čudnog raspleta u drugim skupinama Bjelokoščani su se provukli u osminu finala kao četvrta od šest najlošijih trećeplasiranih reprezentacija. Gana i Zambija imale su bolju gol-razliku, izgubile jednu od tri utakmice, ali i imale bod manje. Pritom je Gana prosula vodstvo 2-0 u sudačkoj nadoknadi, Mozambik ju je izbacio i progurao "slonove" među 16.

Africa Cup of Nations - Final - Nigeria v Ivory Coast

Izbornik dobio otkaz usred velikog natjecanja

Dva poraza u skupini na natjecanju kojem su domaćini nagnala su vodstvo saveza da povuku neviđen potez i smijene izbornika usred prvenstva! Francuz Jean-Louis Gasset (70) dobio je otkaz, a momčad nastavio voditi njegov pomoćnik Emerse Faé (40). Drama je tad tek počinjala.

Obala Bjelokosti gubila je u osmini finala od Senegala 1-0 od četvrte do 86. minute, a onda je bivši igrač Barcelone Franck Kessie iz penala donio produžetke i penale. "Slonovi" su bili nepogrešivi s bijele točke, presudio je promašaj Mousse Niakhatéa.

Africa Cup of Nations - Quarter Final - Mali v Ivory Coast

S igračem manje izjednačili u 90.

U četvrtfinalu vrlo slična priča, s druge strane bio je Mali, promašio penal u 17. minuti, a Obala Bjelokosti od 43. imala igrača manje zbog drugog žutog kartona Odilona Kossounoua. Mali je poveo u 71. minuti, ali su Bjelokoščani u 90. preko džokera s klupe Simona Adingre iz Brightona izborili produžetke. To je okrenulo utakmicu, Oumar Diakité u 122. minuti spretno je zabio za infarktni preokret pa dobio crveni karton zbog skidanja dresa.

Prebolio rak pa zabio dva ključna gola turnira

Spletom okolnosti čovjek koji je presjedio grupnu fazu i u prve dvije utakmice nokaut runde bio rezerva dobio je šansu u prvoj postavi za zadnje dvije utakmice turnira. Sebastienu Halleru (29) prije samo godinu i pol, nakon potpisa za Borussiju Dortmund, dijagnosticirali su karcinom testisa. Pauzirao je pola godine i vratio se elitnom nogometu. U polufinalu je baš njegovim golom u 65. minuti pao DR Kongo 1-0.

FILE PHOTO: Africa Cup of Nations - Semi Final - Ivory Coast v DR Congo

Finale je Bjelokoščanima donijelo reprizu protiv Nigerije i šansu za revanš. Stadion Allassane Ouattra s 57.000 gledatelja krcat domaćim navijačima, šokantno vodstvo Nigerijaca u jeku dominacije "slonova" golom Williama Troost-Ekonga iz 38. minute i - još jedan preokret. Kessié je u 62. izjednačio, a Haller je postao strijelac šampionskog gola u 81. minuti. I zaokružio priču koja je po mnogočemu savršen scenarij za dokumentarni film.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu