Obavijesti

Sport

Komentari 42

Bjelica bez devet igrača, čak bi Ademi mogao postati stoper!?

Bjelica bez devet igrača, čak bi Ademi mogao postati stoper!?
2

DInamo je tek četiri puta poražen (Partizan, Celtic, Milan i Koper) na gostovanjima kod svojih prvih europskih prepreka u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Na prvoj je stubi ispao samo jednom, od Milana...

VIDEO

Dinamo danas po 20. put u svojoj povijesti, otkako je HNL-a, kreće u pohod na Ligu prvaka. A do elitnog natjecanja do sada su stigli tek šest puta...

Pokretanje videa...

Predstavljanje Dinamovih dresova 01:51

- Suprotstavljamo se dobrom suparniku koji je protiv Šerifa, a oni su iskusni u Europi, pokazao koliko vrijedi. No vjerujem u nas, našu individualnu i momčadsku kvalitetu, a i u dobroj smo formi - rekao je Nenad Bjelica uoči odlaska u Tbilisi pa dodao:

- Razgovarao sam i sa Zoranom Zekićem, on nam je dao dodatne informacije o suparniku. Imamo mi i svoje analize, dosta smo vidjeli, puno znamo o njima. Saburtalo ima ofenzivne bekove, a krilni igraču igraju ‘kontra nogom’. I oni su, uz napadača Rolovića, njihovi najopasniji pojedinci.

Dinamo je veliki favorit, svjesni su toga Zagrepčani, zna to i Bjelica. Hrvatski prvak prema Gruziji se zaputio bitno oslabljen, trener “modrih” u Tbilisiju na raspolaganju neće imati Zagorca, Moharramija, Dilavera, Theophilea, Gvardiola, Andrića (ozljede), Stojanovića (kartoni) te još nespremne Olma i Moubandjea, koji bi mogli konkurirati za uzvratnu utakmicu. Ali i bez devet igrača Dinamo pun motiva ide po pobjedu.

U 19 dosadašnjih gostovanja kod svoje prve europske prepreke u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Dinamo je upisao devet pobjeda, uz šest remija i četiri poraza. A “plavi” su gubili tek kod Partizana (1-0, 1997/98.), Celtica (1-0, 1998/99.), Milana (3-1, 2000/01.) i Kopra (3-0, 2010/11.). Opet, Dinamo je protiv Milana europsku sezonu 2000/01. otvorio tek na posljednjoj stepenici, u 3. pretkolu Lige prvaka, Hrvatska je tad u tom natjecanju imala dva predstavnika (Hajduk ispao od Dunaffera).

Dinamo je u 19 pokušaja, samo jednom (baš protiv Milana) zapeo na prvoj stepenici puta prema Ligi prvaka, no povijest pokazuje kako je tu bilo još puno prilično “za*ebanih” suparnika. Podsjetimo, azerbajdžanski Hazar iz Lenkorana 2007/08. “modri” su prošli tek poslije produžetaka, protiv Kopera je nakon zagrebačkih 5-1 Velimir Zajec otišao gledati idućeg suparnika, a momčad s njegovim pomoćnikom Ćukom na klupi visila je kao luster i u uzvratu izgubila 3-0, pri čemu je Butina spašavao. Dok su bugarski Ludogorec (2012/13.) prošli zahvaljujući pogotku Domagoja Vide u 97. minuti uzvratnog dvoboja.

Bjelica nema previše upitnika oko početnog sastava, na teren bi trebala momčad koja je u petak svladala Lokomotivu. Naravno, ako svi “prežive” posljednji trening. Dinamo će tako zaigrati u sustavu 4-1-4-1, a na stadionu “Miheil Meški” istrčat će Livaković - Pinto, Lešković, Perić, Leovac - Ademi - Hajrović, Kadzior, Gojak, Oršić - Gavranović.

Najveći problem Bjelici predstavlja zadnja linija, Dinamo u Tbilisiju na raspolaganju ima samo dva (Lešković i Perić) zdrava stopera. U Gruziji se trebao naći i Joško Gvardiol, no dobio je neugodan udarac u zglob protiv Dubrave pa je i mlada nada morala na hlađenje. I tako će, u slučaju nepredvidivih situacija, treća stoperska opcija (ako bude trebalo) biti - Ademi.

Zagrepčani su na letu za Tbilisi saznali potencijalnog suparnika za 3. pretkolo Lige prvaka. Prođe li sve kako treba sa Saburtalom, Dinamo će na pobjednika dvoboja Ferencvaros - Valletta.

- Sudbina se ovoga ljeta poigrala sa mnom. Dinamo je favorit, ali i mi i oni moramo proći svoje prepreke - kaže Eldar Ćivić, lijevi bek Ferencvarosa, koji je ovoga ljeta bio velika želja Dinama.

Prve gostujuće utakmice Dinama u kvalifikacijama za Ligu prvaka

Sezona 1993/94.
Tofta58 (Farski Otoci)    5-0

Sezona 1996/97.
Tirana (Albanija)    6-2

Sezona 1997/98.
Partizan (Srbija)    0-1

Sezona 1998/99.
Celtic (Škotska)    0-1

Sezona 1999/00.
MTK (Mađarska)        2-0

Sezona 2000/01.
Milan (Italija)        1-3

Sezona 2003/04.
Maribor (Slovenija)    1-1

Sezona 2006/07.
Ekranas (Litva)        4-1

Sezona 2007/08.
Hazar (Azerbajdžan)    1-1

Sezona 2008/09.
Linfield (Sj. Irska)    2-0

Sezona 2009/10.
Pjunik (Armenija)    0-0

Sezona 2010/11.
Koper (Slovenija)    0-3

Sezona 2011/12.
Neftči (Azerbajdžan)    0-0

Sezona 2012/13.
Ludogorec (Bugarska)    1-1

Sezona 2013/14.
Fola Esch (Luksemburg)    5-0

Sezona 2014/15.
Žalgiris (Litva)    2-0

Sezona 2015/16.
Fola Esch (Lukemsburg)    3-0

Sezona 2016/17.
Vardar (Makedonija)    2-1

Sezona 2018/19.
Hapeol BS (Izrael)    2-2

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka