Obavijesti

Sport

Komentari 83

Bokšić je usred Beograda donio zadnji Kup Jugoslavije Hajduku: U čast mučki ubijenih policajaca

Bokšić je usred Beograda donio zadnji Kup Jugoslavije Hajduku: U čast mučki ubijenih policajaca
5

Na današnji dan Hajduk je odigrao jednu od najpoznatijih utakmica u svojoj povijesti. U Hrvatskoj su već pale prve žrtve velikosrpske agresije, a Hajduk je u Beogradu pobijedio Zvezdu i osvojio zadnji Kup.

VIDEO

U svojoj bogatoj i slavnoj povijesti Hajduk je odigrao puno važnih utakmica, i to ne samo utakmica od sportske važnosti, nego i utakmica koje su bile važne u društvenim previranjima, neke odigrane uoči ali neke i za vrijeme rata.

Hajduk se u svojoj povijesti uvijek nalazio na pravoj strani povijesti, imali su snage i drskosti reći ne i Franji Josipu, i Mussoliniju, i Paveliću, i Titu, a na neki način i Tuđmanu, kao klub velikih sportskih rezultata i tradicije, ali i klub koji je od svog osnutka uvijek bio  protiv moćnih i stajao u zaštitu slabima.

POGLEDAJTE VIDEO:

A jednu od povijesnih utakmica, koja je bila više od nogometa, pa i više od sporta, odigrao je Hajduk na današnji dan prije točno 30 godina, u finalu zadnjega Kupa Jugoslavija na beogradskom stadionu JNA protiv Crvene zvezde.

- Više smo u tim trenutcima razmišljali o drugim stvarima a najmanje o nogometu – prisjetio se tih vremena junak susreta Alen Bokšić tijekom snimanja dokumentarnog filma "Hajdukov ratni trofej", koji su o toj povijesnoj utakmici snimili splitski novinari Alen Orlić i Blaž Duplančić.  

Hajduk je golom Bokšića pobijedio favoriziranu Crvenu zvezdu 1-0 i osvojio Kup, ispostavit će se kasnije, zadnji Kup Jugoslavije, jer se nakon toga država raspala u krvavom ratu i nogomet je pao u drugi plan. No i uoči tog povijesnog finala nogomet je bio u drugom planu, a čelnici Hajduka razmišljali su da uopće ne putuju u Beograd.

Podsjetimo se, finale se igralo 8. svibnja 1991., mjesec dana nakon "krvavog Uskrsa" na Plitvicama i pogibije redarstvenika Josipa Jovića koji je bio prva žrtva Domovinskog rata. Samo šest dana prije utakmice, u Borovu Selu je u sukobu sa srpskim pobunjenicima masakrirano još 12 hrvatskih redarstvenika, a tri dana prije odigravanja utakmice oko 5000 građana Splita okupilo se pred zgradom Banovine, u kojoj je bila komanda pomorske oblasti bivše JNA, kako bi izvršili pritisak da se prekine blokada Kijeva.  

Psihoza je bila velika, no u dogovoru s političkim vrhom Hrvatske ipak je odlučeno da se putuje u Beograd. Nisu svi željeli ići, jedini stranac u momčadi Hajduka, Čeh Jiri Jeslinek, odbio je putovati.

- Na ovakva gostovanja ranije smo putovali s dva zrakoplova, a tada nas je otišla šačica, mnogi su od straha odustali uoči puta na koji smo otišli vojnim transporterom, jer se drugačije nije moglo putovati - prisjetio se vođa puta Petar Lovrić.

Hajduk je u Beograd ispraćen na put bez nade. Iako su imali jako dobru momčad u kojoj su igrali Bilić, Jarni, Bokšić, Štimac, Vučević, Kozniku, Jeličić... Hajduk se borio za opstanak, a jedina nada za izlazak u Europu bilo im je osvajanje Kupa. I to protiv favorizirane Crvene zvezde, koju je čekalo finale Kupa Prvaka u Bariju, u jednoj finalnoj utakmici koja se igrala u neprijateljskoj atmosferi u Beogradu!?

- Zvezda je bila veliki favorit, za njih su tada igrali Prosinečki, Mihajlović, Savičević, Pančev... Jedini koji je vjerovao u pobjedu Hajduka bio je trener Josip Skoblar koji je širio optimizam među nama, bodrio nas, govorio kako smo kvalitetni i da ih možemo pobijediti jer će oni razmišljati samo o finalu Kupa prvaka. Meni je rekao: "Ako ti se ukaže prilika, gurni loptu kroz noge Prosinečkom" – prisjetio se Goran Vučević, koji je bio jedna od najboljih u redovima Hajduka.

Igrači Hajduka su na Stadion JNA istrčali s crnim florom oko ruke, u spomen na 12 poginulih redarstvenika. No čelnici NSJ-a tražili su od njih da skinu flor jer su to smatrali provokacijom. No Hajduk je to odbio i to uz pojašnjenje kako flor nose u spomen na preminule članove obitelji igrača Hajduka, oca Darka Dražića i kćeri Milija Hadžiabdića.

Na utakmici je bilo dosta tenzija, grubosti, pogotovo na relaciji Siniša Mihajlović i Igor Štimac, a sve je eskaliralo grubim startovima i međusobnom šaketanju, pa su obojica isključeni u 70. minuti utakmice. Štimac je kapetanski stao u obranu svojih suigrača koje su suparnici grubim startovima na rubu ozljede pokušavali uplašiti.

- Kako da ostanem miran kad je Mihajlović stalno nešto prijetio i provocirao i išao đonom na moje suigrače – kazao je Štimac.

Na stadionu se skupilo jedva 7.000 gledatelja koji su zanijemili kada je Hajduk poveo golom Bokšića u 65. minuti. Protrčao je Bokšić poput brzog vlaka kroz obranu Zvezde, prihvatio lijepu asistenciju Grgice Kovača, othrvao se trojici njihovih igrača i zakucao loptu pod prečku.

- Sjećam se samo da sam primio loptu i da mi je ona malo pobjegla, pa sam je zbog toga "opalio" lijevom nogom. A kako mi je otišla malo preko noge, zabila se visoko pod prečku – kazao je junak susreta Alen Bokšić i dodao:

- Odigrao sam puno velikih utakmica i osvojio puno trofeja, među ostalima i Kup prvaka i Interkontinentalni kup, ali ništa mi to nije toliko važno kao taj trofej s Hajdukom, jedini koji sam osvojio u bijelom dresu.

Malo je poznato da je na toj utakmici u Beogradu bio i legendarni Franz Beckenbauer, tada sportski direktor Olympique Marseillea s kojim je Zvezda igrala finale Kupa prvaka u Bariju. Beckenbauer je gledao Zvezdu, a vidio je sjajnu izvedbu Bokšića, koji je nekoliko mjeseci kasnije prešao u taj francuski klub.

- Utakmica sa Zvezdom i osvojeni Kup ne može se usporediti ni sa čim u mojoj karijeri nakon toga, možda jedino s reprezentativnom broncom iz Francuske, ali mi je ovaj Kup ipak draži zbog toga što je osvojen u posebnim uvjetima i ima posebno značenje – kazao je Slaven Bilić.

Utakmicu i sve što se događalo oko nje posebno je emotivno proživljavao Vukovarac Ante Miše.

- Nitko osim nas nije vjerovao da možemo osvojiti Kup, ali mi smo se snažno postavili od prve minute i uspjeli. To je prva i zadnja utakmica na kojoj sam plakao.

Pobjednički pehar iz ruku Vasila Tupurkovskog primio je i visoko u zrak podigao kapetan Igor Štimac, a momčadi je po povratku u Split priređen doček na stadionu. No zbog psihoze koja je vladala u to vrijeme i ratne opasnosti, slavlje je bilo skromno, ono 1000 navijača i najuže vodstvo kluba.

Nedugo potom, nogomet je pao u drugi plan, a agenti JNA došli su na Poljud i tražili od čelnika Hajduka da im daju  pehar Maršala Tita, kako su 17 kilograma težak pokal izrađen od srebra, svi nazivali. Željeli su ga vratiti u Beograd, no Hajduk je to naravno odbio, a za svaki slučaj pehar je pokojni ekonom Juko Strinić zakopao na tajnoj lokaciji. U trofejnu dvoranu Poljuda vraćen je tek 2008. godine i tamo stoji i danas, kao trajna uspomena na jednu veliku pobjedu, ne samo sportsku.

Beograd, 8. svibnja 1991. - Stadion JNA.
finalna utakmica Nogometnog kupa Jugoslavije.
Crvena zvezda – Hajduk 0-1 (0-0)

Gledatelja 7.000
Sudac: Adem Fazlagić iz Čapljine.
Strijelac: Alen Bokšić '65.
Crveni karton: Siniša Mihajlović i Igor Štimac '70.

Crvena zvezda: Stojanović, Radinović (Stošić), Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević, Binić. Trener: Ljupko Petrović

Hajduk: Mihačić, Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni. Trener: Josip Skoblar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu