Obavijesti

Sport

Komentari 23

Borba za prijenos derbija: HNL se možda ipak ne vraća na HTV

Borba za prijenos derbija: HNL se možda ipak ne vraća na HTV
5

Postoje razlike u pogledima, ali nastavljamo međusobne razgovore, kažu nam sa HRT-a. Vraća se Ivica Blažičko, nacionalna bi kuća trebala platiti prava na jednu utakmicu po kolu, ali spor je - koju?

VIDEO

U istim paketima kao dosad svi korisnici HT-a, postojeći i novi, imat će mogućnost gledati utakmice HNL-a, na novim kanalima MaxSport 1 i 2. Očekuje se da će biti vani tijekom lipnja, prvi prijenos na novom kanalu bit će Superkup. Za one koji imaju naš sportski paket ništa nećemo dodatno naplaćavati. Korisnici MAXtv-a, Iskona i EVOtv-a moći će pratiti kanale MaxSporta na kojima će se emitirati hrvatski nogomet, a oni A1 televizije, Telemacha i Optime neće.

Pokretanje videa...

Mišković o Tomiću i Drmiću 00:59

Sve nam je to ispričao direktor marketinga za privatne korisnike HT-a Richard Brešković prije tri tjedna na svečanom potpisivanju ugovora HT-a s HNS-om o TV pravima na utakmice hrvatske lige.

I tu je sve jasno. No, dio tog ugovora - zakonski mora biti - je da jedna utakmica po kolu mora biti dostupna svim gledateljima, a ne samo korisnicima kabelske televizije. I tako je u priču ušao HTV, uz bombastične najave kako se nakon 2011. HNL vraća na nacionalnu televiziju.

Derbi Dinama i Hajduka u zadnjem kolu HNL-a

- Pregovaramo s HTV-om kako i koje utakmice će oni emitirati, nudimo ligu i kup i pregovaramo što je najoptimalnije - rekao je tada Brešković, a na izravno pitanje hoće li HTV prenositi koji derbi rekao:

- Ima zanimljivih utakmica, vidjet ćemo.

Tri tjedna kasnije ti su pregovori, doznajemo, u najmanju ruku 'zaštekali'. Naime, dvije se strane spore upravo zbog toga koje će utakmice dobiti HTV.

Konkretnih službenih odgovora nema. Odnosno, vrlo su općeniti.

- Detalji emitiranja utakmica prve lige bit će naknadno objavljeni te pravovremeno podijeljeni s javnošću. HT je kupio sva TV prava te je dogovor s HRT-om u njihovoj domeni, o čemu će također pravovremeno obavijestiti javnost - odgovorio je HNS, dok smo s HRT-a dobili ovakvu reakciju:

Gorica i Osijek igraju 36. kolo Prve HNL

- Istina je da je u procesu razgovor o suradnji između HT-a i HRT-a oko jedne utakmice 1. HNL na HTV-u. Postoje razlike u pogledima, ali nastavljamo međusobne razgovore i nadamo se da ćemo pronaći obostrano prihvatljivo rješenje, koje će biti dobro i za hrvatski nogomet i za naše gledatelje.

HT nam je, pak, odgovorio:

- HT i HTV trenutno dogovaraju pojedinosti vezane uz prijenos jedne utakmice tjedno na HRT-u tako da u ovom trenutku nismo u mogućnosti detaljnije komentirati. Ono što možemo reći jest da spomenuta utakmica na HTV-u neće nužno biti najjača utakmica tjedna ili derbi, a gledatelji će sve utakmice, kao i sve najjače utakmice i sve derbije 1. HNL-a, od iduće natjecateljske sezone 2022./2023. moći pratiti jedino na MAXtv kanalima.

Ali ni od jedne od tri strane nismo dobili odgovor hoće li HTV dobiti fiksni termin utakmice, ima li HNS utjecaj na taj izbor, ima li HTV pravo uvjetovati i tražiti određenu utakmicu te, na kraju, je li HTV platio prava na prijenos jedne utakmice po kolu.

Stoga smo sve te odgovore potražili u neslužbenim kuloarima. A oni tvrde da je čak upitno hoće li HRT ostati u tom partnerstvu! Odnosno, hoće li se doista HNL vratiti na nacionalnu televiziju!

Šibenik i Dinamo susreli se u 35. kolu HT Prve lige

Navodno bi HTV uzeo termin u nedjelju popodne, ali HT se plaši da bi u tom terminu, kao glavni nositelj prava, 'izgubio' previše dobrih utakmica, odnosno derbija. Jer velika će četvorka češće igrati nedjeljom nego subotom jer su veće šanse da europske utakmice imaju četvrtkom, kada se igra Europska liga i Konferencijska liga, nego utorkom i srijedom, kad su termini Lige prvaka.

HRT bi trebao, doznajemo, platiti pet milijuna kuna za prijenose jedne utakmice po kolu, no pitanje je ima li pravo odabira, odnosno uvjetovanja utakmica. Ili o tome odlučuje isključivo HT.

Derbi Dinama i Hajduka u zadnjem kolu HNL-a

Ivica Blažičko u tom je projektu, ne ide u mirovinu, ali puno je pitanja još u zraku, a nova je sezona sve bliže. I premda je većina nogometnih navijača jedva dočekala povratak HNL-a na HTV, jer 55 posto stanovnika Hrvatske nema usluge kabelskih TV operatera, ta je priča uslijed natezanja postala upitna.

Tko je kriv, najmanje je važno. Pogotovo navijačima koji žele gledati prvoligaški nogomet, a nekoliko desetaka ili stotinjak kuna mjesečno - uz onih 80 kn pristojbe HRT-u - nije im lako izdvojiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled