Obavijesti

Sport

Komentari 15

Brehme je na SP-ima penale pucao objema nogama! Bjelica: Doveo me, trpio i vjerovao mi...

Brehme je na SP-ima penale pucao objema nogama! Bjelica: Doveo me, trpio i vjerovao mi...
7

I od njega sam trenerski nešto naučio, kaže Bjelica, a Brehme je govorio: 'Ne samo da nisam znao zašto mijenjam nogu nego nisam ni primjetio da sam je promijenio! Meni je bilo potpuno svejedno kojom nogom pucam'

VIDEO

Na San Siru se igrala 85. minuta osmine finala Svjetskog prvenstva, koja je po mnogima bila finale prije finala. Zapadna, službeno SR Njemačka, protiv Nizozemske. Pregršt asova na terenu i još rivali iz Intera i Milana na svom stadionu: interovci Matthäus, Klinsmann i Brehme na jednoj strani, milanovci Van Basten, Gullit i Rijkaard na drugoj. 

A onda je u 85. minuti Andreas Brehme zabio možda i gol prvenstva! S ruba šesnaesterca, iskosa, desnom nogom u suprotni kut. Za 2-0. Nizozemci su iz penala smanjili, ali kao europski prvaci otišli su kući.

Brehme na SP-u 1990. zabio u polufinalu i finalu

A taj gol bio je samo uvod u ono što je Brehme napravio do kraja tog SP-a 1990. godine u Italiji. U polufinalu je gromovitom ljevicom zabio Engleskoj, a potom u raspucavanju pogodio prvi jedanaesterac. Desnom nogom u donji lijevi kut, savršeno precizno. I u finalu opet. Iako je Matthäus bio nominalno prvi izvođač penala u reprezentaciji, Brehme je namjestio loptu i desnicom pogodio donji lijevi kut. Savršeno precizno, za pobjedu 1-0 i naslov svjetskih prvaka.

Franz Beckenbauer, jedan od velikana svjetskog nogometa, preminuo je u 78. godini

Andreas Brehme preminuo je noćas u Münchenu u 64. godini od zastoja srca, a nogometni fanovi diljem svijeta pamte ga najviše po tom SP-u. Na kojem je kao lijevi bek u formaciji 3-5-2 zabio tri gola. Kao lijevi bek sjajne lijeve noge sva je tri zabio desnom. Četiri godine ranije, na SP-u u Meksiku, u četvrtfinalu je SR Njemačka na jedanaesterce izbacila domaćina, a jedan od strijelaca s bijele točke bio je Brehme. Lijevom nogom.

Smrt Beckenbauera ga je pogodila

- Iskreno, ne znam koja mi je bolja noga. Netko me nakon tog jedanaesterca Meksiku 1986. pitao kako to da sam pucao lijevom nogom, jer penale sam obično izvodio desnom, i ne samo da nisam znao zašto nego nisam ni primjetio da sam promijenio nogu! Meni je bilo potpuno svejedno kojom nogom pucam - otkrio je prije nekoliko godina u intervjuu za FourFourTwo.

FILE PHOTO: PM KURT BECK GIVES A MEDAL TO ANDREAS BREHME.

Tvrdio je da se penali ne mogu utrenirati, da se oko toga svađao s tadašnjim izbornikom Franzom Beckenbauerom, čija ga je smrt prošle godine jako pogodila. 

Bjelica: To je stvarno hrabrost

- Ne možeš na treningu uvježbati kako je pucati penal pred 60.000 gledatelja u finalu. To je samo stvar ublažavanja pritiska, uvjeravanja samoga sebe da je to samo jedna akcija na utakmici. Mi zapravo nismo imali prvog izvođača jer i Völler i Matthäus i ja pucali smo ih dobro te smo se dogovarali na terenu tko se najbolje osjeća u tom trenutku. Lothar se baš nije gurao da puca taj u finalu, a ja nisam imao ništa protiv pa sam se ponudio. I uopće nisam bio nervozan - dodao je.

 

Igrao je do 38. godine i karijeru je završio u Kaiserslauternu, gdje ju je i započeo.

FILE PHOTO: German soccer legend Andreas Brehme poses after being included into the Hall of Fame

- Pucao je odlučujući penal u finalu SP-a, po tome ga najviše pamtim i kao igrača, po tome ga svi pamte. Slabijom nogom? On je pucao s obje noge jednako, najvažnije za cijelu Njemačku bilo je da zabije. I uspio je. Hrabrost? E, to je stvarno hrabrost, pucati slabijom nogom u zadnjim minutama finala SP-a. Ali, kažem, s obje je pucao sjajno - kaže nam Nenad Bjelica (52), koji je poznavao Brehmea.

Nešto sam i od njega naučio

- On me doveo u Kaiserslautern. U prvoj sezoni imao je veliko povjerenje u mene, igrao sam sve utakmice iako sam imao ozlijeđen zglob, trpio me, bio je jako korektan. Zahvalan sam mu što me s 30 godina doveo.

Nenad Bjelica

Bjelica ga pamti i kao igrača i kao trenera.

- Tim penalom postali su svjetski prvaci, po tome ga pamte u Njemačkoj, a bio je lijevi bek koji je igrao s desnom nogom, vrlo neobičan i vrlo kvalitetan. A ja sam tada generalno već razmišljao da budem trener tako da sam od svakog trenera uzeo nešto, pa je sigurno u mojoj bilježnici i nešto njegovog, što sam od njega naučio - zaključio je Bjelica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...