Obavijesti

Sport

Komentari 3

Brekalo na Basel u polufinalu, West Ham protiv AZ Alkmaara

Brekalo na Basel u polufinalu, West Ham protiv AZ Alkmaara
2

Švicarski klub je drugi put u povijesti izborio mjesto u polufinalu nekog europskog klupskog natjecanja. Prvi put su Švicarci to napravili prije deset godina natječući se u Europskoj ligi

VIDEO

Nogometaši Basela preokretom su izborili mjesto u polufinalu Konferencijske lige pobijedivši domaću Nicu sa 2-1 u produžetku uzvratnog četvrtfinalnog dvoboja odigranoj u četvrtak na Allianz Rivieri.

Francuska momčad je povela već u 9. minuti pogotkom Gaetana Labordea i bila puno bolji suparnik, ali nije uspjela prelomiti dvoboj. Basel je u 86. došao do izjednačujućeg pogotka. Strijelac je bio Jean Kevin Augustin i poslao je utakmicu u dodatnih pola sata. U 98. minuti pogodak glavom postigao je Kasim Nuhu Adams koji je Baselu donio plasman u polufinale.

Švicarski klub je drugi put u povijesti izborio mjesto u polufinalu nekog europskog klupskog natjecanja. Prvi put su Švicarci to napravili prije deset godina natječući se u Europskoj ligi.

Tada ih je zaustavio Chelsea, a sada će se pokušati probiti do finala protiv talijanske Fiorentine koja se prva probila do polufinala, iako je poražena sa 2-3 od poljskog Lecha pred svojim navijačima. Talijani su slavili sa 4-1 u prvom dvoboju te se s ukupni 6-4 plasirali u polufinale.

Poljaci su bili na pragu senzacionalnog preokreta u 69. minuti, kad su poveli sa 3-0 i poništili prednosti talijanske momčadi. Portugalac Afonso Sousa je u 9. minuti donio Lechu prednost od 1-0. Norvežanin Kristoffer Velde je u 64. minuti realizirao kazneni udarac, a u 69. minuti je Artur Sobiech pogodio za 3-0.

Ipak, Riccardo Sottil (78) i Gaetano Castorvilli (90+2) su spriječili nevjerojatan rasplet i odveli Fiorentinu u polufinale, gdje će "Viole" igrati protiv boljeg iz dvoboja Nice i Basela u kojem je rezultat prvog dvoboja bio 2-2.

Za Fiorentinu je to prvo polufinale u europskim natjecanjima od sezone 2014./2015. kad je momčad iz Firence poražena od Seville u Europskoj ligi.

Polufinalni dvoboji su na rasporedu 11. i 18. svibnja. Prva će utakmica biti odigrana u Firenci, a uzvrat u Baselu.

West Ham United će igrati protiv nizozemskog AZ Alkmaara u polufinalu Konferencijske lige, nakon što je u uzvratnom četvrtfinalnom dvoboju pred svojim navijačima na londonskom Olimpijskom stadionu svladao belgijski Gent s uvjerljivih 4-1. 

Belgijci su poveli u 26. minuti golom Huga Cuypersa, ali se Michail Antonio golom u 37. minuti pobrinuo da domaća momčad poluvrijeme ne dočeka u rezultatskom minusu. U drugom dijelu "čekićari" su potpuno nadigrali goste. Paqueta je u 55. minuti realizirao kazneni udarac za 2-1. Tri minute poslije je kapetan domaćih Declan Rice povećao prednost na 3-1, a konačnih 4-1 postavio je Antonio svojim drugim pogotkom na utakmici u 63. minuti.

West Ham United je tako izborio plasman u polufinale svladavši Gent s ukupnih 5-2.

Prošlogodišnji polufinalist Europske lige borit će se za svoje četvrto finale u europskim klupskim natjecanjima. West Ham je bio pobjednik nekadašnjeg Kupa pobjednika kupova 1965. i finalist 1976., a 1999. je londonska momčad osvojila Intertoto kup.

Nogometaši AZ Alkmaara su mjesto u polufinalu izboriti tek kroz lutriju jedanaesteraca (4-1), nakon što je u osnovnom dijelu utakmice i produžetku nizozemska momčad bila bolja sa 2-0 i tako nadoknadila zaostatak iz prvog dvoboja.

Nizozemci su već nakon 13. minuta imali dva gola prednosti, a oba puta strijelac je bio Vangelis Pavlidis. Grčki napadač je u 5. minuti bio precizan izvođač kaznenog udarca, a u 13. minuti je lakoćom pogodio nebranjenu mrežu nakon odlične akcije domaće momčadi i asistencije Jensa Odgaarda.

Iako je bilo prilika na obje strane, rezultat se do kraja osnovnog dijela utakmice nije promijenio, baš kao ni u dodatnih pola sata pa je odluka o plasmanu u polufinale pala udarcima s bijele točke.

Kako to obično biva, u junaka se prometnuo jedan od vratara, a u ovom slučaju to je bio čuvar mreže domaće momčadi, Australac Mathew Ryan. On je u prvoj seriji obranio udarac Anderlechtovom kapetanu Janu Vertonghenu, a u trećoj seriji je zaustavio pokušaj Killiana Sardelle. Kako su u prve tri serije sva trojica domaćih nogometaša (Clasie, Sugawara, Reijnders) bili precizni, pogodak Meerdinka u četvrtoj seriji donio je AZ Alkmaaru plasman u polufinale.

Polufinalni dvoboji Konferencijske lige na rasporedu su 11. i 18. svibnja. West Ham United će biti domaćin u prvom dvoboju, a uzvrat će biti odigran u Alkmaaru.

Rezultati četvrtfinala Konferencijske lige:

AZ Alkmaar - Anderlecht 6-1 nakon jedanaesteraca (prva utakmica 0-2)

Fiorentina - Lech 2-3 (4-1)

Nice - Basel 1-2 nakon produžetka (1-1)

West Ham - Gent 4-1 (1-1)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao