Obavijesti

Sport

Komentari 10

Britanci napokon objavljuju sve detalje pogibije Emiliana Sale

Britanci napokon objavljuju sve detalje pogibije Emiliana Sale
1

Emiliano Sala je preminuo 21. siječnja nakon što se njegov avion srušio u Engleskom kanalu. Britanska agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća objavila je kako će uskoro u javnost pustiti detalje o nesreći...

VIDEO

Nakon više od godinu dana od nesreće, Britanci će objaviti kompletno izvješće o smrti argentinskog nogometaša Emiliana Sale.

On je 21. siječnja 2019. godine putovao iz Nantesa u Cardiff, gdje je trebao nastaviti karijeru, ali njegov avion srušio se u engleskom kanalu. Danima je trajala potraga za njim i pilotom Daveom Ibbotsonom, a letjelica i tijelo argentinskog nogometaša pronađeni su 8. veljače na dnu Engleskog kanala. Tijelo pilota i dan danas nije pronađeno. 

Pokretanje videa...

03:31

Britanska agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća objavila je kako će uskoro u javnost pustiti detalje o nesreći. Što je glavni uzrok nesreće, njihovi posljednji trenuci te kako je uopće ugljikov monoksid ušao u kabinu. S istragom su započeli 25. siječnja, a uskoro bi trebali objaviti sve crno na bijelo. 

Također, potvrdili su kako pilot Dave Ibbotson uopće nije imao dozvolu za let. 

Prema podacima Britanske agencije za civilno zrakoplovstvo, Ibbotson je imao samo certifikat za osobnog pilota, a to znači da nije smio prevoziti druge osobe. Kako je letjelica registrirana u Sjedinjenim Američkim Državama, spadala je pod njihove regulative, a prema zakonu u SAD-u, osobni piloti ne mogu prevoziti putnike.

Dozvola za osobnog pilota se bitno razlikuje od dozvole pilota komercijalnih letova. Pilot komercijalnih letova smije prevoziti i druge osobe, što se i dogodilo s prijevozom Sale. Da bi pilot dobio komercijalnu dozvolu, mora odraditi puno veći broj satova leta i proći kompliciraniju obuku. 

Ibbotson je svoju osobnu dozvolu za letenje obnovio u studenom 2018. godine kada je prošao liječnički pregled. 

Uzrok pada aviona

Sala je, podsjetimo još jednom, poginuo u padu aviona u Engleski kanal 21. siječnja. Letio je iz Nantesa u Cardiff u kojemu je trebao nastaviti svoju karijeru. Potpisao je ugovor u transferu teškom 17 milijuna eura, trebala je to za njega biti sezona iz snova, ali u Cardiff nije stigao. 

Istražitelji su sedam mjeseci nakon nesreće otkrili uzrok pada aviona kada je toksikološko ispitivanje Salina tijela pokazalo je visoku razinu ugljičnog monoksida u krvi. Ta je količina, utvrdili su ispitivači, mogla prouzročiti moždani, pad u nesvijest ili infarkt. Velika količina monoksida omamila je pilota Davida Ibbotsona koji nije mogao normalno upravljati, zbog toga se na kraju i srušio. 

Ubrzo nakon polijetanja, avion je nestao s radara. Službena potraga je započela dva dana kasnije, a gotovo tri tjedna nakon nesreće istražitelji su locirali olupinu na 63 metra dubine i izvukli jedno tijelo. Mrtvozornik je identificirao tijelo Emiliana Sale, autopsija je napravljena u Engleskoj i prepoznali su ga po otisku prsta, a tijelo je zatim prevezeno u njegovu rodnu Argentinu gdje je pokopan.

Preko tri i pol tisuće ljudi na Salinoj sahrani

Sprovod je održan u njegovom rodnom Santa Feu, a komemoracija je počela u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu u dvorani njegovog kluba iz djetinjstva, San Martín de Progreso. Okupilo se više od 3 i pol tisuće ljudi, uglavnom Salinih sumještana te obitelji i poznanika. 

Na sprovodu je bio i trener Cardiffa Neil Warnock koji je bio jako potresen.

- Ovakve stvari su šokantne. Ne mogu ni zamisliti emocije koje Salina obitelj proživljava, ali danas svi moramo biti ujedinjeni. Jako mi je žao zbog Mercedes, Romine... Upoznao sam i Emilianova oca. Bilo je ovo teško jutro za sve - rekao je Warnock za WalesOnline.

Jedan od najglasnijih na sprovodu bio je Salin rođak Matias Gatti koji je izjavio kako je argentinski napadač ubijen.

- Bilo je tu puno nepravilnosti. Sve je učinjeno loše i obvezali su ga da uđe u taj zrakoplov. Postao je važna figura i ostavili su ga samog, nitko ga nije u tom poslu predstavljao. Ubili su Emiliana! - rekao je Gatti, a prenosi Marca.

Salin otac preminuo od boli

Samo tri mjeseca nakon što je poginuo Emiliano Sala, nova je tragedija pogodila tu argentinsku obitelj u travnju. Od srčanog je udara umro Emilianov otac Horacio (58). 

Ušao sam u avion koji izgleda kao da će se raspasti, dio je posljednje glasovne poruke koju je argentinski nogometaš Emiliano Sala (28) poslao svojim prijateljima. Njegov otac Horacio bio je među posljednjima s kojima se nogometaš čuo prije pada aviona.

Ubrzo nakon polijetanja iz Nantesa 21. siječnja, gdje je Sala bio kako bi se oprostio od suigrača, avion je nestao.

- Idem u Cardiff. Sutra ću već trenirati s novim suigračima. Ako vam se ne javim za sat - sat i pol, ne znam hoće li poslati nekoga da me traži... Bojim se - posljednja je poruka Argentinca.

Nakon što je tijelo nogometaša identificirano, njegov otac nikako se nije mogao izvući iz tuge. Šok koji je doživio ostavio je trajne posljedice na njegovu psihu i zdravlje, a od tuge je umro nekoliko mjeseci kasnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom