Sport

Komentari 19

Brojke ne lažu: Englezi nikad nisu dobili prvu utakmicu Eura, Hrvati uvijek prolaze skupinu D

Brojke ne lažu: Englezi nikad nisu dobili prvu utakmicu Eura, Hrvati uvijek prolaze skupinu D

Englezi su sudjelovali na devet Europskih prvenstava, no baš nikad nisu pobijedili u 1. utakmici grupne faze. Hrvatska je, s druge strane, prošla grupu baš svaki put kada bi bila u skupini "D"

Engleska nogometna reprezentacija je gladna osvete za poraz na Lužnikiju od prije tri godine i bit će veliki favorit u nedjelju (13. lipnja) protiv Hrvatske, ali povijesti im ipak ne ide u prilog!

Od 15 odigranih Eura, Engleska nije sudjelovala na njih šest. Najveći uspjeh im je polufinale do kojega su došli u dva navrata (1968., 1996.), no baš nikada nisu slavili na otvaranju Europskog prvenstva!

U novijoj povijesti (21. stoljeće) gubili su od Portugalaca 2000., Francuza 2004., dok ono sljedeće Europsko prvenstvo nisu ni vidjeli budući da je Mladen Petrić tako odlučio. 2012. i 2016. su, pak, Euro otvarali neriješenim rezultatima.

Soccer - UEFA European Championship 2008 Qualifying - Group E - England v Croatia - Wembley Stadium

Prve utakmice Engleske na Euru

Gareth Southgate ima momčad prepunu zvijezde. Doduše, neki su otpali zbog ozljeda, a oni iz Chelseaja i Manchester Cityja imali jako dugu sezonu, no engleski izbornik svejedno ima na raspolaganju širok spektar igrača, dok smo mi, recimo bez Luke Modrića, neka, nažalost, sasvim druga momčad.

England v Iceland - UEFA Nations League - Group A2 - Wembley Stadium

Ipak, protiv tih Engleza kao da Hrvati dobiju nekakve 'super-moći' tako da ćemo im ulogu favorita prepustiti, a nek se 'vatreni' zabave kao u Moskvi prije tri godine.

Inače, Hrvatska je prošla skupinu svakog velikog natjecanja (EP ili SP) baš svaki put kad je bila u grupi D. U Engleskoj 1996. bila je druga iza Portugala, u Francuskoj 2016. prva ispred Španjolske, u Rusiji prva ispred Argentine. Neka se povijest ponovi.

Najčitaniji članci