Obavijesti

Sport

Komentari 0

Bunkeri iz 2. svjetskog rata kao kontrolne točke posebnost su trail utrke u Pločama

Bunkeri iz 2. svjetskog rata kao kontrolne točke posebnost su trail utrke u Pločama
8

Josip Čupić, član HPD Grabovice, najavljuje 2. Ploče Trail koji će se održati 11. studenog, a jedinstvena staza s pogledom na jezera, rijeku, more i otoke ni najbrže trkače ne ostavlja ravnodušnima

VIDEO

Kontrolne točke staze upravo su bunkeri iz Drugog svjetskog rata koji su raštrkani po brežuljcima, te se nalaze na atraktivnim pozicijama s pogledima na Baćinska jezera, Neretvu i more - opisuje nam jedinstvenu trail stazu Josip Čupić, član Hrvatskog planinarskog društva Grabovica iz Ploča i jedan od idejnih začetnika ideje o trail utrci.

Inače, trail je disciplina trčanja koja se od cestovnog trčanja razlikuje prvenstveno po podlozi po kojoj se trči.

- Najčešće se trail trči po brdima i planinama, ali to može biti pustinja, snijeg, pašnjaci ili šume - objašnjava nam Josip. Govori kako se ideja o pokretanju Ploče Traila rodila prošle godine, nakon što su 2021. godine otvorili planinarsku tematsku stazu "Tragom bunkera" iznad Baćinskih jezera i ušća Neretve. 

- Vidjeli smo da je posjećenost staze dosta velika. Prema našoj procjeni, stazu je do sad posjetilo više od 6000 planinara i izletnika. Dosta članova pločanskog planinarskog društva trči trailove, pa smo odlučili da je vrijeme da organiziramo planinsku utrku u Pločama. Naša tematska staza idealan je poligon za trail utrke - ističe Josip. Tako je prošle godine u studenom održan prvi Ploče Trail.

- Izuzetno smo zadovoljni prošlogodišnjim trailom. Nastupilo je 235 trkača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke, Norveške, Irske. Na prvom trailu smo uvidjeli neke stvari koje treba poboljšati kako bi olakšali trkačima. Tako da će ove godine biti malih izmjena koje će podići utrku na veću razinu. Utrku je pratilo 40 volontera koji su odradili veliki posao - naglašava Josip. Ističe kako organiziraju dvije discipline, pa svi oni koji žele sudjelovati, mogu izabrati što im više odgovara.

- Velika utrka iznosi 17 km i ima 800 metara uspona, dok je Mala utrka duga 7 km i obuhvaća 250 metara uspona. Staza prolazi kroz različite krajolike što pojedinim trkačima može biti izazovno - govori Josip te dodaje kako sama utrka prolazi iznad jezera, kroz dva napuštena zaseoka, jednim dijelom tik uz netaknutu morsku obalu.

- Kontrolne točke se nalaze na talijanskim bunkerima iz Drugog svjetskog rata s kojih se pružaju prekrasni vidici na Baćinska jezera, Biokovo, Neretvu, Pelješac, te otoke Hvar i Korčulu - dočarava Josip. Smatra da su upravo te kontrolne točke ono po čemu je Ploče Trail poseban.

Prošlogodišnjim prvim trailom HPD Grabovica je na mnogim poljima uspješno probila led. 

- Sama organizacija Ploče Traila je dosta specifična zbog koncepta utrke. Cijelu stazu treba pokriti volonterima i oznakama, što iziskuje dosta energije na ovom izazovnom terenu. Iako postoje i lakše mogućnosti za utrku, mi ne želimo odustati jer samo ovako možemo trkačima pružiti potpuni doživljaj našeg biokovsko-neretvanskog kraja - govori nam Josip, koji je i sam veliki zaljubljenik u trail, kao i općenito boravak u prirodi. Zato je već dugi niz godina aktivni član planinarskog društva u svojim rodnim Pločama.

- HPD Grabovica Ploče je osnovana 1981. godine. U svoje vrijeme, društvo je  brojilo 300 članova, danas nas je 80. Aktivni smo u svim aspektima planinarstva, od raznih tečajeva, ekologije, speleologije - ponosan je Josip. Održavaju planinarske staze na Biokovu i u dolini Neretve, a uz to organiziraju i dječju planinarsku školu. Ipak, ni to im nije dovoljno.

- Unutar Društva se prije nekoliko godina javila potreba i za trail sekcijom, pa smo je pokrenuli i nazvali 'Mufloni'. Osvajamo mnoga odličja na raznim trail utrkama, nastupamo i na Dalmatinskoj trail ligi. Smatram da grad Ploče ima idealne uvjete za sve outdoor aktivnosti. Biokovo, Baćinska jezera i delta Neretve pružaju razne vrhunske mogućnosti aktivnog odmora. Prepoznali smo priliku i pokrenuli ovaj događaj koji će zasigurno privući mnoge zaljubljenike u sport i prirodu - siguran je Josip. 

Najavljuje i drugi Ploče trail, koji će se održati 11. studenog 2023. godine u Pločama, a start i cilj će biti, kao i prošle godine, u lučici Portina, trg Ploča.

- Prijave za Veliku utrku su do 5. studenog, a na Malu utrku do 10. studenog. Prijaviti se može na stotinka.hr. Za djecu mlađu od 15 godina prijava je besplatna, a mogu nastupiti samo na Maloj utrci. Natjecatelje očekuju unikatne medalje i prigodne nagrade. Dođite i kroz sport i dobru zabavu upoznajte naše prirodne bisere - poziva Josip.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju