Obavijesti

Sport

Komentari 288

Za Šukera 47, protiv tek jedan: Ivan Kos je napustio skupštinu!

Za Šukera 47, protiv tek jedan: Ivan Kos je napustio skupštinu!
13

Skupština HNS-a na kojoj je potvrđen novi mandat predsjedniku Davoru Šukeru ponudila je cirkus! Hajdukovom predstavniku Slavenu Marasoviću ugašen je mikrofon, a potom su Hajdukovi predstavnici napustili skupštinu

VIDEO

Davor Šuker očekivano je dobio novi mandat na mjestu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Hrpa policije osiguravala je skupštinu, a aktualni predsjednik nije jednoglasno izabran. Za Šukera je glasovalo 47 skupštinara, jedan (Dario Šimić) bio je protiv, a trojica su bili suzdržani.

Međutim, Hajdukovi predstavnici napustili su skupštinu jer ju smatraju nelegalnom, a uoči početka skupštine Dario Šimić i Davor Šuker su se izljubili i zagrlili.

Predsjedniku NO Hajduka Slavenu Marasoviću su isključili mikrofon i na taj način mu nisu dozvoljavali pričati jer je kritizirao HNS! Damir Vrbanović na to je kazao:

- Molim vas da mu oduzmete riječ! 

Začuo se pljesak Sheratonom... Riječ je potom dobio Hajdukov predsjednik Ivan Kos:

- Želim da se opozove cijela skupština. Gospodine Šuker, znate da sam vas zvao i znate kako je to prošlo.

Zatim su predstavnici Hajduka napustili skupštinu i dali izjave okupljenim novinarima.

VIDEO

Kos napustio Skupštinu: Ovo je ilegalno!!

Posted by 24sata on Friday, December 22, 2017

- Na tragu dosadašnjeg rada HNS-a, i ovaj dan je pokazao njihovu netransparentnost, nezakonitost, začahurenost saveza. Ne možemo sudjelovati u ovom načinu rada, ovdje institucije moraju odraditi svoje i zakon mora pokazati što se radi. Pripremili smo puno prijedloga, kritika koje bi mogle unaprijediti savez, ali nismo došli do riječi i napustili smo Skupštinu jer je to put ukazivanja na nelegitimnosti i kako savez radi zadnjih pet godina - rekao je Kos te nastavio:

- Želimo bolji, konkretan savez, jednak za sve, od Varaždina, Pule, Dubrovnika, ne samo za neke klubove. Svi moramo biti svjesni da se nogomet igra i južno od Bosiljeva, da je Dalmacija zapuštena. Nastavit ćemo se boriti, nogomet ima prosperiteta, vjerujem u domovinu da možemo krenuti prema naprijed, nogomet je smjernica i nadam se boljem sutra. Ne sa ovim ljudima, ove ljude treba ne samo provjetriti nego orkanskom burom odnijeti!

- Marasoviću su isključili mikrofon u 30. ili 45. sekundi njegovog govora jer je htio skrenuti pozornost na probleme u hrvatskom nogometu. O tome govori njihova demokratičnost. Ali novo će vrijeme doći - rekao je Kos pa dodao:

- Od kad je moj mandat, mi smo donijeli dosta konstruktivnih prijedloga, a simpatično je da je neke od tih prijedloga Šuker koristio u svojoj kampanji sada, sedam dana prije izbora. Također, u dnevni red Skupštine nije uvrštena točka izvješće o radu predsjednika, ni financijsko izvješće, niti izvješće o 2016., što je s novcem za Svetice. Ne bi me iznenadilo da još koji put promijene dnevni red. Ako nećemo zabijati glavu u pijesak, svi koji žele promjene trebali bi napustiti skupštinu.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Slaven Marasović bio je jasan.

- To sve govori o njima što su prekinuli njihov govor. Oni su me čuli... Govorio sam o njihovim propustima unazad 20 godina. Nisu napravili nikakav plan, niti analizu. Mi želimo da HNS bude baš HNS! Da bude kvalitetan, to mi želimo i pokazujemo gdje želimo ići.

- Neću čestitati Šukeru jer smatramo da je ovo nelegalno - rekao je Marasović.

Prigovor na promjenu dnevnog reda i mijenjanje poslovnika prvi je imao predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Slaven Marasović. Za vrijeme njegova izlaganja Marasoviću je isključen mikrofon pa su novinari koji prate skupštinu u susjednoj dvorani ostali bez tona.

Predsjednik Splitsko-dalmatinskog županijskog nogometnog saveza Marko Erceg također je kazao kako je Izborna skupština nelegalna jer je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Nekoliko dana uoči Izborne skupštine, Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a. Sportska inspekcija navodno je to napravila po službenoj dužnosti na osnovi prijave koju je dobila, a po kojoj se očito sumnja da neke stvari u HNS-u nisu u skladu sa zakonom. Nagađa se kako je razlog postupka upravo bila neusklađenost statuta HNS-a s poslovnikom o radu Skupštine.

U statutu HNS-a, koji je Skupština nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, jasno stoji u članku 97.  da će se svi opći akti saveza uskladiti s odredbama statuta u roku od 90 dana od dana ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je još 25. studenog ove godine, no Poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom. Na snazi je i dalje onaj koji je Skupština HNS-a donijela 21. prosinca prošle godine.

Međutim, iz HNS-a su poručili kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. U HNS-u smatraju kako je neprimjereno dovoditi u pitanje legitimitet Skupštine te da za to ne postoji niti jedan pravni argument.

Kos: Ovo je lakrdija, skupština je nelegalna

- Pokušat ćemo osporiti izbornu skupštinu odmah na početku. Nelegalna je, nelegitimna, ovo je lakrdija, ništa drugo. Poslovnik nije usklađen sa statutom. Potrebna je velika bura da se provjetri sve u HNS-u - rekao je Hajdukov predsjednik Ivan Kos 20-ak minuta prije početka skupštine.

Šuker je jedini kandidat, zastupnici su za njega, a tek se nešto još trude promijeniti Janica Kostelić i Dario Šimić. Pokušavaju pronaći nezakonitost u ovakvim izborima.

- Stanje u HNS-u je u nadležnosti Sportske inspekcije, a kako ja nemam uvid u kompletnu situaciju bilo bi neprofesionalno da komentiram nalaze Sportske inspekcije. Svaka promjena je dobrodošla pa čak i ako se na promijeni kandidat, a stvari se malo poslože stanje se može promijeniti - rekla je Janica uoči sjednice Vlade RH.

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučer stanje u HNS-u, koje je ocijenio "malo začahurenim" te dodao da je zdrava konkurencija dobra.

- Kad je riječ o HNS-u, možda jest u skladu sa zakonom, ali sigurno je začahuren kada je riječ o mogućnostima kandidature. Praktički se skupljanjem potpisa s razine županijskih saveza može onemogućiti kandidatura više od jednog kandidata. Osobno ne mislim da je to osobito zdravo, pogotovo kada je bilo i drugih kandidata koji su imali ambicija - rekao je premijer Plenković.

Ovo je govor Marasovića zbog kojeg su mu ugasili mikrofon

Tijekom govora predsjednika Hajdukovog Nadzornog odbora Slavena Marasovića na skupštini HNS-a ugašeni su mikrofoni kako se ne bi čulo što ima za reći. Kritički govor čelnika Hajduka donosimo u integralnoj verziji, koja je objavljena na Hajdukovoj stranici:

'Moje ime je Slaven Marasović i predsjednik sam Nadzornog odbora HNK Hajduk Split. Svi znamo da se nogomet razvijao od prvih početaka do današnjeg stanja zahvaljujući ponajviše atraktivnosti koja je privukla široku javnost i navijače. Nažalost, uz razvoj nogometne igre kao krpelj razvijalo se i sve negativno što su politika i novac nosili sa sobom. U trenutku kada su novac, neizbježna politika i moć postali svrha nogometa povlačio se glavni motiv interesa politike i novca, a to je zanimanje, odnosno podrška „one široke“ javnosti. Ni Hrvatska nije izuzeta iz ovakvog scenarija.

Stoga, obraćam se svima ovdje, ali i mnogima koji nisu danas tu. Obraćam se ljudima iz nogometa i mnogima koji nisu iz samog sustava, ali podržavaju ovakav sustav.

Vi uništavate hrvatski nogomet. Na prvo mjesto ste stavili osobne, sitne i razne druge interese žrtvujući za to svaki put interes nogometa. Kao posljedica toga, nebriga je na površinu iznijela neznanje koje se svim snagama trudi držati hrvatski nogomet u prošlosti ne dopuštajući mu da se razvije i iskoristi svoje potencijale u budućnosti. Odgovornost za to počinje od predsjednika, izvršnog odbora pa nadalje.

Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa zbog nepoštivanja zakona u parlamentarnoj demokraciji u 21. stoljeću. Gotovo tri godine ste ignorirali slovo zakona jedne navodno pravne države. No to vama nije predstavljalo problem. Vama je to strategija; nelegalne skupštine, eliminacijski procesi kandidatura, upitne licence, razni oblici i razine kršenja zakona i pravilnika. Današnja izborna skupština sazvana  je po starom poslovniku, a danas se želi bez najave na dnevnom redu usvojiti poslovnik i održati izbornu skupštinu po novom poslovniku. To je dokaz i priznanje da ova izborna skupština nije legalna. Tražimo raspuštanje ove skupštine i sazivanje nove po zadanim rokovima.

Optužujem vas za uništavanje hrvatskog nogometa zbog konstantne politizacije tog istog nogometa. Čak 11 od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a bili su istaknuti članovi političke stranke. Napuci FIFA-e i UEFA-e jasno govore o odvajanju politike od nogometa. Strategija vam je skrivati se iza tih naputaka i na njih se pozivati kada i gdje vam to odgovara.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa vas koji ste dopustili da više prvoligaša, uopće ne zna hoće li biti u mogućnosti završiti sezonu. Blizu 30 godina od neovisnosti, a većina klubova ima nikakve uvjete za rad. Koliko posto proračuna je utrošeno svih  ovih godina u razvoj infrastrukture? Na što su trošena sredstva iz Hattrick programa? Jeste li svjesni da se prva liga igra na blatu i to ne kao izuzetak? Jeste li ikada osmislili ikakav iole kvalitetan model financiranja klubova? Tko i na koji način pregovara o TV pravima za prvu ligu bez konzultacija s prvoligašima?

Trideset godina niste napravili niti jednu ozbiljnu analizu o uzrocima ponašanja navijača. I za to vas optužujem. Lako ste donosili zaključke o uzrocima, djelovali i tražili da se država i politika tada ipak uključe u nogomet te djeluju represivno, može se reći, po istim onima koji su se potrudili oko novog Zakona o sportu po kojem ste i danas sazvani tu.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa sve vas koji ste u vremenu nevolje, a i sad je to vrijeme bili, jeste i bit ćete suzdržani, a svjesni ste svega ovoga.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa sve vas kojima je laž modus operandi. Kako vas nije sram propasti plana kampa kojeg ste planirali na Sveticama usred milijunskog grada što je samo po sebi suludo ili zapravo opet u nečijem parcijalnom interesu!? Sjetili ste se ulagati i obnavljati mjesec dana prije izborne skupštine, odnosno, preciznije rečeno najaviti da ćete ulagati i obnavljati.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa sve vas koji ste počinili bilo kakav kriminal dokazan ili nedokazan. Ljudi s višestrukim optužnicama za kriminal su utjecajni u hrvatskom nogometu i jednom od dva najveća hrvatska kluba.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa posebno vas koji ste za ono što vam i jest sama suština postojanja uzimali crni novac. Trebalo vam je, plaćati da sudite pošteno. Još su krivlji oni koji nisu proveli istragu da se sazna koji su to među vama.

Optužujem i vas gospodo za uništavanje hrvatskog nogometa, koji iz svojih udobnih političkih ureda gledate što se zbiva i ne radite ništa da to promijenite. Ili radite onoliko da možete reći reći da ste pokušali, a rezultat ostaje isti.

Gospodo nogometni dužnosnici, ne znam je li gore to što ste nesposobni, što vas uopće nije briga ili to što ste ne trepnuvši izdali ideale i vrijednosti za koje vjerujem da ovo društvo u većini ipak dijeli.

Sjećam se dobro poleta i entuzijazma '98, a sada gledam što ostaje iza vas. To ste vi i to govori o vama. S druge strane ne stojim samo ja. Ima nas još i bit će nas sve više.

OVO JE NAŠ SAVEZ, VI TU NE PRIPADATE I BORIT ĆEMO SE ZA NJEGA DOK NE BUDE IMAO PUNO ZNAČENJE SVAKE SASTAVNICE IZ SVOG NASLOVA.

HRVATSKI
NOGOMETNI
SAVEZ'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 288
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!
JUNAK KOLA

Mudražija za 24sata: Slavili smo dugo u noć, a i Kulenović nam je došao platiti rundu pića!

Plus+ Trebate pitati našega kapetana Matea Marića kako se sad osjeća, on je sad ozbiljno ugrozio bratu put do naslova prvaka. Ali i naš je Mara dugo feštao s nama, kakvo bi to bilo slavlje bez kapetana, kaže Mudražija
Prosinečki: Priča se da Robert pije, a ne pije. Kao i da je Boban homoseksualac, a znam da nije
ŽUTI SE OTVORIO

Prosinečki: Priča se da Robert pije, a ne pije. Kao i da je Boban homoseksualac, a znam da nije

Ja sam dobar s Davorom, nemam nikakav problem s njim. Nismo se družili nešto previše ni kad smo bili igrači, ne družimo se ni sada, rekao je Prosinečki