Obavijesti

Sport

Komentari 19

Čekaj malo, pa ovo je meč za neslužbenog svjetskog prvaka!

Čekaj malo, pa ovo je meč za neslužbenog svjetskog prvaka!
1

KAO DA JE U PITANJU POJAS Sustav kakav je u borilačkim sportovima na nogomet su prenijela grupa zaljubljenika, pod vodstvom britanskog novinara, a Hrvatska opet može do titule!

VIDEO

Prijateljska utakmica? Da, ali "samo" iz Fifine perspektive. Pitate li engleskog novinara Paula Browna, nogometaši Perua u noći na subotu u 1:30 u Miamiju protiv Hrvatske će - braniti naslov svjetskog prvaka!

O čemu se zapravo radi? Ideju je pokrenula nekolicina škotskih navijača nakon što je njihova reprezentacija prva pobijedila Englesku nakon što je "gordi albion" osvojio naslov svjetskog prvaka 1966. i prozvala se neslužbenim svjetskim prvakom.

Spomenuti novinar Paul Brown 2003. otišao je korak dalje, definirao pravila "igre", objavio o tome niz članaka, pokrenuo web-stranicu, čak i napisao nekoliko knjiga sa svim statistikama utakmica za naslov prvaka.

Reprezentacija koja je ostvarila prvu pobjedu u jednoj međunarodnoj utakmici bila je Engleska, koja je pobijedila Škotsku 4-2 davne 1873. godine, nakon što je njihova prva utakmica godinu ranije završila remijem. Engleska je tada postala neslužbeni svjetski prvak.

Prvak brani naslov u prvoj sljedećoj utakmici po sustavu kakav je u borilačkim sportovima. Naslov drži sve do prvoga poraza, kada titulu predaje reprezentaciji koja ga je pobijedila (i remi joj zadržava naslov, osim ako se u toj utakmici ne igraju produžeci ili penali, tada oni odlučuju pobjednika).

Peru je prvak postao krajem kolovoza prošle godine, kada je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pobijedio Boliviju. Titulu je obranio u pet idućih utakmica u kojima nije izgubio, a Hrvatska će sada imati priliku prvi put postati neslužbeni prvak svijeta u nogometu.

"Vatreni" su, zanimljivo, šest puta igrali utakmicu protiv tadašnjega branitelja naslova. Triput su minimalno izgubili (1-0), dvaput remizirali (1-1), a posljednju priliku imali su još lani protiv Čilea na China Cupu, gdje su izgubili na penale nakon još jednog remija 1-1.

Dosad je u povijesti Unofficial Football World Championshipa odigrano 936 utakmica za naslov od 1872., a 48 reprezentacija postale su neslužbeni svjetski prvaci. Na vrhu su Škotska i Engleska, reprezentacije kolijevke nogometa, a iza njih Argentina, Nizozemska i Rusija.

Zanimljivo, nijedna momčad u povijesti nogometa nije uspjela istovremeno biti i službeni i neslužbeni svjetski prvak, a najbliže tomu bili su Nizozemci, finalisti 1974. i 2010. godine. Za to bi se trebalo dogoditi da nositelj neslužbene titule uđe u nokaut-fazu Svjetskog prvenstva. Triput se, naime, dogodilo da je reprezentacija završila turnir bez poraza pa zadržala titulu iako nije napredovala u nokaut-fazu.

U svakom slučaju, onu čuvenu pjesmu Baruna "Neka pati koga smeta" s punim ćemo pravom, pita li se ove nogometne entuzijaste i statističare, moći zapjevati u subotu rano ujutro pobijedimo li Peru, a organizatori će nam potom dodijeliti i - trofej!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske