Sport

Komentari 17

Četvrt stoljeća: Na današnji su dan na Kantridi rođeni 'vatreni'

Četvrt stoljeća: Na današnji su dan na Kantridi rođeni 'vatreni'

Hrvatska je na današnji dan prije 25 godina pobijedila Rumunjsku 2-0 na Kantridi. Počela se stvarati slavna generacija sa Šukerom, Bobanom, Jarnijem, Ladićem...

Susret protiv SAD-a bio je prvi u povijesti Hrvatske, no utakmica protiv Rumunjske, na današnji dan prije 25 godina, bila je početak "vatrenih". Za Hrvatsku su debitirali Šuker, Boban, Štimac, Jurčević, Jarni...

- Ne mogu nikad zaboraviti prvu. Željno sam je čekao. Protiv SAD-a nisam igrao, kao ni većina "vatrenih". Bili smo uzbuđeni jer nismo imali pojma kakve ćemo imati dresove, tko će sve doći... Poznavali smo se jer smo igrali jedni protiv drugih. Tek kad smo ušli u svlačionicu, a bili su tu Boban, Šuker i Štimac, shvatili smo da sudjelujemo u nečem velikom - prisjetio se susreta protiv Rumunjske Nikola Jurčević.

Kapetan je bio Cico Kranjčar, to mu je bila druga i posljednja utakmica za Hrvatsku.

- Ta utakmica bila je kraj jedne generacije i početak stvaranja druge koja je obilježila cijelu dekadu. To su bili trenuci stvaranja Hrvatske. Sjećam se da smo iščekivali dresove. Kad su stigli, bili smo oduševljeni. Bili su izrazito kockasti i oslikavali su državu - kaže Jurčević.

Najbolji strijelac Hrvatske u povijesti, Davor Šuker, tada je imao 22 godine. Napadač koji je proslavio Hrvatsku te večeri na Kantridi prvi je put igrao za Hrvatsku.

- Izbornik je bio Dražan Jerković, sjećam se emocija koje su me preplavile kad sam dobio poziv. Atmosfera na Kantridi je bila sjajna, svi su disali kao jedan. Cico je zabio prvi gol, a Bogdan drugi. Bilo smo nabrijani kao nikad. Neopisiv je osjećaj bio odjenuti kockasti dres, a sjećate se kakva je tada bila situacija - kaže Šuker.

Dresovi su bili crveni s bijelim kockicama, bijele gaćice i plave štucne. Svi su imali duge rukave, osim Zvonimira Bobana.

- Dres sam darovao, a sad bih dao sve da ga imam. Baš bih volio imati dres s te utakmice koja je označila početak - rekao nam je Šuker.

Kantrida je bila puna.

- Kad je zasvirala himna, mnogima od nas su krenule suze. Bila je to posebna utakmica - kaže Jurčević.

- Da, posebna. To je bila vrlo bitna pobjeda koja je pokrenula sve ono veliko što će reprezentacija poslije napraviti. Bio je to početak "vatrenih" - dodao je Davor Šuker.

Hrvatska - Rumunjska 2-0 (1-0)

prijateljska utakmica, 22. prosinca 1990., Kantrida - Rijeka, 5000 gledatelja

Najčitaniji članci