Sport

Komentari 5

Ciboni nije pomogao ni Dražen: Zadar postao prvak Jugoslavije

Ciboni nije pomogao ni Dražen: Zadar postao prvak Jugoslavije

'Ja se ne sjećam ni utakmice ni dočeka, samo kroz maglu. To je najveći trofej Zadra, dobili su prvaka Europe koji doma nije izgubio valjda 1000 dana', rekao je svojevremeno Marko Popović, sin Petra

Na današnji je dan prošlo 35 godina od najpoznatije utakmice košarkaškoga kluba Zadar, pobjede u Zagrebu nad Cibonom 111-110 u majstorici prvenstva Jugoslavije. A tad Cibosima nije pomogao ni veliki Dražen Petrović koji je ubacio 39 poena.

A dva dana uoči 30. godišnjice Marko Popović je tad u dresu Fuenlabrade zabio 36 koševa, baš kao i njegov otac Petar u toj slavnoj utakmici u Ledenoj dvorani Doma sportova. Istog je dana u Višnjiku Zadar ponovno pobijedio Cibonu jedan razlike nakon produžetka.

- Ima tu neke simbolike - nasmijao se svojevremeno Petar Popović, najveći od svih junaka te slavne pobjede 26. travnja 1986.

Đurovićeva motivacija

A Marko i njegova mlađa braća Luka i Ivan bili su glavna motivacija za pobjedu Petrova Zadra. Motivacijski govor trenera Vlade Đurovića već je toliko puta opjevan.

- U sedmoj minuti drugog poluvremena pitao me je koliko godina igram, što sam osvojio, koliko djece imam i što ću im pričati kad odrastu. Uveo me je u igru, a ja sam pogodio prvu tricu i tako je sve krenulo - po tko zna koji put prisjetio se Petar Popović.

No djeci ipak nije puno pričao.

- Meni nije nikad ništa, ali slušao sam kad je pričao drugima - nasmijao se Marko.

Pije se dok god ima

- Ja se ne sjećam ni utakmice ni dočeka, samo kroz maglu da su se svi okupljali kod nas doma. To je najveći trofej Zadra, dobili su prvaka Europe koji doma nije izgubio valjda 1000 dana - kaže mlađi Popović, ali sjeća se drugog detalja.

- Njegov kafić Time out u centra grada bio je pun, a on je rekao da se pije dva dana dok god se sve ne popije. Tako je i bilo, nisu išli u nabavu dok se nije popila i posljednja kap, što alkoholnog, što bezalkoholnog - kaže Marko, a Petar je dodao:

- Donijeli smo pokal i u njega stavljali piće s ledom.

Najčitaniji članci