Obavijesti

Sport

Komentari 39

Čudo iz Zaprešića: Vito Košar prvak je svijeta u kickboxingu!

Čudo iz Zaprešića: Vito Košar prvak je svijeta u kickboxingu!
4

NAŠ PONOS Vito Košar (15) iz Zaprešića sudjelovao je u Dublinu na kadetskom SP-u u kickboxingu te 'razvalio' konkurente i donio sebi i Hrvatskoj zlatnu medalju. On je naše novo sportsko čudo...

VIDEO

Da se vrijednim treniranjem mogu postići čuda, nedavno nam je dokazala sjajna Sara Kolak zlatom na Igrama u Riju. Bila je to doista inspirativna i prekrasna sportska priča. Priča kakve želimo čitati sve češće i iznova. Nismo morali dugo čekati jer baš jedna takva dogodila nam se u Irskoj.

Od jučer, Hrvatska ima svjetskog prvaka u kickboxingu u kadetskoj konkurenciji (+69kg). Novo sportsko čudo dolazi nam iz Zaprešića i ime mu je Vito Košar. Ovaj je petnaestodišnjak u irskoj prijestolnici Dublinu osvojio zlato pobjedom u finalu protiv Mađara Vigvaryja. 

U 1/8 finala pobijedio je Talijana Gallo Vincenza, u 1/4 finalu eliminirao je domaćina Irca Petony Leona, u polufinalu Norvežanina Savickas Gabrieliusa i u finalu dominantno 'srušio' favoriziranog Mađara Vigvary Viktora. 

U njegovoj kategoriji bilo je prijavljeno 14 natjecatelja iz 11 zemalja svijeta, sve redom državni prvaci. I sve ih je Vito poslao doma.

Trenira tri godine i niže medalju za medaljom

Talentirani Vito trenira u kickbox klubu Škorpion Zagreb pod budnom paskom oca, ali i trenera Marija (41). Trenira nepune tri godine i to vrlo uspješno. Odmah je na svom prvom turiru prije dvije godine osvojio drugo mjesto, dok je na posljednja dva državna prvenstva osvajao prvo mjesto. 

Redovno nastupa na svim službenim natjecanjima hrvatskog kickboxing saveza i u ovoj godini nema izgubljenu niti jednu borbu. Prošle je godine također osvojio i Europski kup čime je zaradio poziv u našu kickbox reprezentaciju što mu je ujedno i omogućilo nastup u Irskoj.

Bilo je odmah jasno da tu 'nešto' ima, a to 'nešto' su instantno prepoznali njegovi roditelji. Majka Sandra u mladosti se bavila rukometom pa je Vito krenuo njenim stopama, no brzo je odustao jer je njegova momčad stalno gubila, što se njemu nikako nije sviđalo. Zatim se prebacio na kickboxing kojeg je u mladosti trenirao njegov otac i trener Mario.

- Otac Mario je trenirao kickbox u mladosti, ali nije sudjelovao u borbama. Vito je pokušao igrati rukomet, no bio je pregrub za taj sport. A i stalno su gubili što je njega smetalo - otkrila nam je ponosna majka Sandra.

Sve se podredilo treningu

U Zaprešiću ne postoji kickboxing klub, pa Vito i Mario treniraju u Zagrebu. U Vitu maksimalno ulažu roditelji i rodbina. Nije imao pretjeranu financijsku potporu sa strane do odlaska u Dublin, a onda mu je grad Zaprešić omogućio 5 tisuća kuna. Tisuću kuna donirao je i zagrebački kickboxing savez. 

Troškovi puta, smještaja te startnina u Dublinu koštalo je ukupno oko 17 tisuća kuna, međutim, nije bilo nikakve dileme hoće li naše novo sportsko čudo putovati tamo.

- Nadamo se osnivanju kluba u Zaprešiću kako bi Vito mogao trenirati. Ipak, grad nam je pomogao oko puta u Irsku, a gradonačelnik Željko Turk obećao je doček i proslavu po Vitinom povratku u Hrvatsku - rekla nam je majka Sandra.

Otac Mario nada se kako će poslije ovog sjajnog ostvarenja biti malo više sluha za 'male sportove' koji nam donose velike uspjehe. 

- Vito i ja proveli smo cijelo ljeto trenirajući bez odlaska na more ili godišnjeg odmora. Isplatilo nam se. Inače, na SP-u se natjecalo preko dvije tisuće natjecatelja iz pedeset zemalja svijeta, od kojih su neke reprezentacije velesile u odnosu na našu - otkrio nam je Vitin otac Mario.

I Kutina ima razlog za slavlje

No, Vito nije jedini zlatni u Dublinu. Anamarija Čvrk iz Kutine također je osvojila zlato pobjedom u žestokom finalu low-kicka - 56kg. Nema straha za našu sportsku budućnost zahvaljujući ovakvim primjerima.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 39

VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-3:  Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!
SLAVLJE DINAMA

Rijeka - Dinamo 1-3: Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!

Dinamo je 17. put u svojoj povijesti osvojio Hrvatski kup. 'Modri' su u uzvratu finala pobijedili Rijeku golovima Sučića, Baturine i Bulata i time osvojili domaću trostruku krunu nakon što su osvojili Superkup i HNL

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?
UŽIVO OD 18 SATI

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?

Rijeka i Dinamo danas od 18 sati igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa. Prva utakmica na Maksimiru završila je 0-0, a podsjetimo kako je na snazi pravilo gola u gostima
Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana
PAO JE DOGOVOR

Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana

Nakon sastanka s predsjednikom kluba Florentinom Pérezom kapetan "vatrenih" dogovorio je posljednje detalje novog jednogodišnjeg ugovora koji će isticati tri mjeseca prije 40. rođendana