Krenuli smo od kuhinje, promijenili menije, uveli smo organsku hranu, potom smo održali predavanja igračima i stvar se pokrenula, kažu Hajdukove nutricionistkinje
Cure na zadatku: Pratile smo igrače da ne jedu u fast foodu
Osim članova najužeg stožera i igrača Hajduka, malo tko zna da za potpuni preobražaj momčadi dobar dio zasluga pripada nutricionistkinji Oliveri Stričević i kineziologinji Renati Pavić. Ponukani njihovim stručnim savjetima, igrači su u potpunosti promijenili odnos prema svom tijelu i prehrani, što je rezultiralo gubitkom kilograma te podizanjem opće tjelesne pripreme.
- Isprva smo naišle na zid, gledali su nas u čudu, govorili nam da nemamo šansi promijeniti navike prehrane kod igrača. Godinu dana kasnije, igrači jedva čekaju naša predavanja, elektronskom poštom im šaljemo menije za slobodne dane, a na individualna savjetovanja dolaze češće od uobičajenoga ritma jednom na mjesec. Dolaze i treneri, zaposlenici Hajduka, čak i vozač - otkriva nam oduševljena nutricionistkinja Stričević, koja s kolegicom Pavić vodi brigu o oko 250 nogometaša Hajduka svih uzrasta.
- Krenuli smo od kuhinje, promijenili menije, uveli organsku hranu i suplemente, potom smo održali predavanja igračima i stvar se pokrenula. Isprva smo im morali čak i voće čistiti da bi ga pojeli, sada svi strogo paze što i koliko jedu. Zadnji udarac nezdravoj prehrani na Poljudu zadali smo promjenom sadržaja u automatu ispred svlačionice, u kojem se sada mogu naći samo proizvodi poput vode, energetskih pića i energetskih pločica s visokim glikemijskim indeksom. Podržavaju nas trener Burić i liječnička služba, svi djelujemo kao jedan tim i zato su rezultati dobri.
Zabrana nema puno, odnose se na alkohol, gazirane sokove, majonezu, lisnata tijesta, salame, hrenovke, topljene sireve, sve što nije organskog porijekla.
- Cilj nam je bio probuditi njihovu svijest. Ako unose 'smeće' u sebe, ne mogu ni očekivati da će njihovo tijelo proizvoditi vrhunske rezultate. I oni su to malo po malo prihvatili i počeli dolaziti na mjerenja masnog tkiva, energetskog potencijala i antropometrije - kaže kineziologinja Renata Pavić i dodaje:
- Začudili bi se koliko se mjerenjem može saznati o tijelu. Recimo da su idealne proporcije za nogometaša 178 cm, 75 kilograma, od čega 10-13% otpada na masti, 35-40 kilograma na mišiće... E sad, ako je igrač viši, onda se i odnosi mijenjaju, a zbroj testova daje konačnu ocjenu. Mario Pašalić je primjerice idealno građen i izbalansiran, njegovo tijelo je savršeno građeno za nogomet, i na mjerenjima je dobio ocjenu 5.0. Danas su takvi primjeri Tudor i Vlašić, a nedostižan je bio Jean Kouassi, njegovih 4% masnoga tkiva je nedostižno - otkriva kineziologinja Pavić.
Mjerenja se provode redovito, a na njima se otkrivaju slabe točke na tijelu sportaša.
- Mijo Caktaš jako je napredovao, zato je ove godine i eksplodirao. Dobar primjer je i Sušić, njega sve zanima, sve zna o namirnicama, prehrani, kombinacijama.
U prošlosti je bilo dosta problema, Edoardo Reja je stalno upozoravao igrače da su 'masni', Balakov ih je kažnjavao sa po 100 eura, za svakih 100 grama viška, no igrači su nakon večera bježali na 'ćevape'. Caktaša je Krstičević kaznio radi čipsa...
- Nema šanse da se to danas dogodi. Mogu staviti ruku u vatru - sigurna je gospođa Stričević, koja nam je otkrila i jednu zgodu:
- Šetale smo Žnjanom i pred fast foodom zatekli jednog igrača. Bilo mu je jako neugodno. Onda sam ja fino stala u red uz njega, uz pečenu piletinu naručila mu puno salate te, naravno, bez majoneze i sličnih dodataka i riješili smo problem. Svi su nas u čudu gledali, ali ispalo je dobro. Nije problem čak ni fast food, ako se dobro izaberu i izbalansiraju namirnice.
Savjet o prehrani u par riječi teško je dati, pogotovo jer su nogometaši heterogena skupina.
- Najbolja je izbalansirana mediteranska prehrana od pet obroka dnevno, koji se sastoje od 2/3 ugljikohidrata i 1/3 proteina, s puno voća i povrća te da se proteini poput primjerice tunjevine, jaja, sireva, grahorica konzumiraju predvečer, jer se ne mogu 'uskladištiti' u tijelu. Igrače savjetujem da paze i na boju namirnica. U obroku moraju biti zastupljene i bijela boja, i zelena boja, ali i meso. Ponudimo im po nekoliko vrsta mesa, salata, priloga pa oni sami biraju...
Čarobne formule nema, treba paziti i biti discipliniran, no ipak, jedan savjet je dobar i za sportaše, ali i za sve ostale.
- Signal o sitosti iz želuca do mozga putuje 10-15 minuta. Kad osjetite da ste siti, sve što ste pojeli u zadnjih 10-15 minuta je višak - upozorila je nutricionistkinja Hajduka.