Dan kad je Hajdukova legenda nokautirala Dinamovu ikonu: Udrija san onoga ko je zaslužija | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 59

Dan kad je Hajdukova legenda nokautirala Dinamovu ikonu: Udrija san onoga ko je zaslužija

Dan kad je Hajdukova legenda nokautirala Dinamovu ikonu: Udrija san onoga ko je zaslužija

Bego je, punim zamahom noge iz sve snage, pogodio Pašića u glavu, u predjelu oka. Dinamov je nogometaš krvave glave u besvjesnom stanju prevezen kolima hitne pomoći u Rebro. Suigrači su mislili da je mrtav

VIDEO

U povijesti hrvatskog i jugoslavenskog nogometa bilo je startova koji se i danas pamte. Tako je Mladen Mladenović 1986. godine slomio nogu Nenadu Gračanu, tada 23-godišnjoj nadolazećoj zvijezdi. Fadilj Murići jednako je teško ozljedio Bobana Božovića, koji je tada igrao u Sarajevu... Zoran Banković tukao je kao da je u ringu.

- Svi kažu da sam grub, ali nikome nisam slomio nogu - legendarni je intervju Zorana Bankovića, u to vrijeme igrača Crvene zvezde.

No svi ti startovi su dječja igra za start koji je označen za najgrubljim u povijesti jugoslavenskog nogometa. Naime, u polufinalu Kupa u Maksmiru su se na današnji dan 1960. godine sastali Dinamo i Hajduk. Iako je Hajduk golom Papeca poveo već u osmoj minuti, Dinamo je golovima Slavena Zambate i Dražana Jerkovića okrenuo utakmicu i plasirao se u finale Kupa, koji je kasnije i osvojio. 

Nažalost, utakmica je ostala u sjeni brutalnog, krvavog nasrtaja Ive Bege na Dinamovog Ilijasa Pašića. Dvije minute prije kraja, kad je bilo jasno da će Dinamo u finale Bego je nokautirao Paju, kako su zvali Pašića.

- Dvije minute prije kraja utakmice Bego ga je, punim zamahom noge iz sve snage, pogodio u glavu, u predjelu oka. Dinamov je nogometaš krvave glave u besvjesnom stanju prevezen vozilom hitne pomoći u KBC Rebro. U trenucima dok su se mnogi u panici pitali je li maksimirski nogometaš uopće preživio Bego je šakom u glavu udario i Dinamova vratara Mirka Stojanovića - piše GNK Dinamo.

Neki igrači Dinama, koji su bili na pet metara od brutalnog prekršaja, tvrde da su u tom trenutku pomislili da je Pašić mrtav. Glava mu je bila oblivena krvlju i bio je potpuno bez svijesti. Bio je to prizor koji svjedoci nikad poslije neće zaboraviti. 

Stojanović, golman Dinama, nazvao ga je ubojicom, a Bego ga udario, kao što smo spomenili, šakom u glavu. 

Pašić se mjesecima oporavljao od teške ozljede i nikad više nije bio na razini ranijih igara. Ilijaš Pašić u Dinamo je došao 1959. godine gdje je pod vodstvom trenera Milana Antolkovića činio "atomsku navalu" u sastavu: Luka Lipošinović, Željko Perušić, Dražan Jerković, Željko Matuš i Ilijas Pašić 

Kasnije je ipak sudjelovao u Dinamovoj sjajnoj sezoni 1962/'63. kad su plavi, uz osvojeni Kup, dohvatili i svoje prvo europsko finale. Bilo je to u Kupu velesajamskih gradova, natjecanju koje je preraslo u Kup Uefa, današnju Europa ligu. U prvenstvu su u istoj sezoni pokleknuli u samoj završnici unatoč tome što su čak 21 kolo bili bez poraza.

A Bego? Hajdukovac kojeg su zbog iznimne grubosti prozvali "Cipadur", nadimak koji je krasio igrače s manjkom tehnike i viškom agresije, u emisiji kod pokojnog Mosora je rekao: Udrija san onoga ko je to zaslužija! 

Izbor najboljih fotografija u 2014. godini

Ostat će upamćen i po suludoj izjavi:  "Dinamu želin da izgubi svaku utakmicu, i u Hrvatskoj i u Europi! I kad ja to rečen, onda niki skoče na mene: “Ivo, nemoj, neka gube doma, ali neka dobijaju u Europi. To je dobro za rejting hrvatskog baluna!“ Ma, jebe mi se za rejting hrvatskog baluna, samo neka oni gube. Doma i vanka. I oni i Cibona u košarci, i Mladost u vaterpolu, i Zagreb u rukometu.- rekao je Bego, koji se u svečanoj loži Poljuda potukao i s bjeguncem Zdravkom Mamićem.

A Pašić? Zaustavljena je tako prerano jedna blistava karijera reprezentativnog lijevog krila. No, Dinamu je Pašić usprkos kratkom stažu ipak puno dao, pa je stoga u izboru najboljih lijevih krila Dinama (iz revije Dinama, 1982.) rangiran na visokom 4. mjestu. Preminuo je 4. veljače 2015. u Švicarskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner