Obavijesti

Sport

Komentari 189

Dan kad je nestala Jugoslavija: Na Poljudu je gorjela zastava...

Dan kad je nestala Jugoslavija: Na Poljudu je gorjela zastava...
1

Na Poljudu su te srijede 26. rujna 1990. godine navijači ustali protiv velikosrpske politike, a zapaljena jugoslavenska zastava označila je početak rađanja samostalne Hrvatske

Na današnji dan prije 29 godina navijači Hajduka prekinuli su utakmicu protiv Partizana na Poljudu, skinuli su jugoslavensku zastavu, zapalili je i tako je vratili na jarbol uz ovacije 20.000 ljudi. Bio je to početak kraja Jugoslavije.

Pokretanje videa ...

Bila je srijeda 26. rujna 1990. godine. Partizan je vodio 2-0, a u 71. minuti stotine navijača ulaze na teren, stotine ih trče prema južnoj tribini odakle se kreće oriti 'O Hrvatska nezavisna država'. Partizanovi igrači bježe u svlačionicu, a Poljud postaje mjesto jedne od najvažnijih utakmica u hrvatskoj povijesti. Nakon povika 'Skinite zastavu', službena zastava Jugoslavije nestaje u plamenu.

Puno je značajnih utakmica odigrano u povijesti poljudske ljepotice, ali niti jedna bila nalik ovoj. Na Poljudu su te srijede navijači ustali protiv velikosrpske politike, a zapaljena jugoslavenska zastava označila je početak rađanja samostalne Hrvatske. Samo nekoliko mjeseci kasnije započeo je rat, a Hrvatska je priznata godinu dana i četiri mjeseca nakon utakmice u Splitu.

Ako je onaj kultni Bobanov nasrtaj na milicajca na Maksimiru na utakmici Dinama i Zvezde četiri mjeseca prije ove utakmice na Poljudu bio početak rata, možemo reći da je ovo dan kad je Jugoslavija nestajala u pepelu zastave koja je polako gorjela na jarbolu desno od semafora...