Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
25 komentara

Taj slalom '06. nikada nećemo zaboraviti: Nek je sretan, divo

Tko zna kako bi se ta karijera završila i koliko bi još medalja osvojila da je ozljede nisu zaustavile. Hrvatska sportska diva, snježna kraljica Janica Kostelić danas slavi 38. rođendan. Nek je sretan, Janice!

Salt Lake City 2002
Foto: DPA/PIXSELL
25 komentara

osam godina karijere postigla je nešto čime se rijetko tko može pohvaliti. Šest olimpijskih medalja, tri velika kristalna globusa, tri mala slalomska globusa, četiri mala globusa u kombinaciji, pet zlata sa Svjetskih prvenstava...

Janica Kostelić (38) svoju je veličinu zauvijek ucrtala u hrvatsku sportsku povijest i na tome ćemo joj vječno biti zahvalni.

Tko zna kako bi se ta karijera završila i koliko bi još medalja osvojila da je ozljede nisu zaustavile. Takvu dominaciju hrvatskog sporta uspjela je izjednačiti jedino Sandra Perković, no značaj Janičinih medalja u vrijeme dok je Hrvatska još uvijek bila tek mlada država ipak imaju drugačiju težinu.

Janica kostelić - doček u Zagrebu 2002. | Autor: Boris Scitar/Vecernji list Foto: Boris Scitar/Vecernji list

U znaku Snježne kraljice 2020. godine, uvijek se valja prisjetiti onog čudesnog slaloma 2006. kada je s jednim štapom i bez rukavice na 24. rođendan doskijala do trećeg mjesta.

Svakim udarcem gole ruke u kolac trpjela je snažnu bol, koja je pri toj hladnoći i brzini bila neopisiva. Navijači su u nevjerici gledali što se događa, a ona je trpjela i spuštala se dalje i dalje.

Ulazak u cilj, prednost od jedne sekunde i 90 stotinki ispred Zahrobske. Ludilo na tribinama, svi skaču, pjevaju, deranje Ivice Blažička u eteru HRT-a, a našoj kraljici u tome trenutku nije bilo briga za rezultat, već je zabrinuto gledala ruku koja je toliko udaraca primila.

Janica Kostelic | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Dobro sam. Mislim da sam ruku samo natukla, ali bit će sve O.K. Dogodila mi se velika glupost. Štap se zapiknuo i prošlo mi je kroz glavu da odustanem. S dlanom više nisam mogla micati štapove, pa sam ih udarala laktom. Bila je to užasna bol - rekla je Janica nakon povijesne utrke.

Bilo je to na njezin poklon za rođendan, a kasnije se ispostavilo da je odvozila svoju posljednju sezonu. 

Izraubana ozljedama i mentalno potrošena, Janica je odlučila skinuti skije zauvijek. Bio je to užasno težak dan za nju, na pressici su potekle i suze, no tijelo je sa 24 godine bilo i previše izranjavano.

Da su koljena izdržala barem još koju godinu, pehara u vitrini bi bilo još više. Ali, ovako to veliki sportaši rade. Povlačenje na vrhuncu jer jednostavno osjetite da ste dali sve od sebe. I zato je najveća, i zato će ostati najveća sportašica koju je Hrvatska imala. Takav mentalitet rađa se jednom.

Nek je sretan, Janice, Snježna kraljice.

Naši partneri pišu
Message