Sport

Komentari 25

Taj slalom '06. nikada nećemo zaboraviti: Nek je sretan, divo

Taj slalom '06. nikada nećemo zaboraviti: Nek je sretan, divo

Tko zna kako bi se ta karijera završila i koliko bi još medalja osvojila da je ozljede nisu zaustavile. Hrvatska sportska diva, snježna kraljica Janica Kostelić danas slavi 38. rođendan. Nek je sretan, Janice!

osam godina karijere postigla je nešto čime se rijetko tko može pohvaliti. Šest olimpijskih medalja, tri velika kristalna globusa, tri mala slalomska globusa, četiri mala globusa u kombinaciji, pet zlata sa Svjetskih prvenstava...

Janica Kostelić (38) svoju je veličinu zauvijek ucrtala u hrvatsku sportsku povijest i na tome ćemo joj vječno biti zahvalni.

Tko zna kako bi se ta karijera završila i koliko bi još medalja osvojila da je ozljede nisu zaustavile. Takvu dominaciju hrvatskog sporta uspjela je izjednačiti jedino Sandra Perković, no značaj Janičinih medalja u vrijeme dok je Hrvatska još uvijek bila tek mlada država ipak imaju drugačiju težinu.

Janica kostelić - doček u Zagrebu 2002.

U znaku Snježne kraljice 2020. godine, uvijek se valja prisjetiti onog čudesnog slaloma 2006. kada je s jednim štapom i bez rukavice na 24. rođendan doskijala do trećeg mjesta.

Svakim udarcem gole ruke u kolac trpjela je snažnu bol, koja je pri toj hladnoći i brzini bila neopisiva. Navijači su u nevjerici gledali što se događa, a ona je trpjela i spuštala se dalje i dalje.

Ulazak u cilj, prednost od jedne sekunde i 90 stotinki ispred Zahrobske. Ludilo na tribinama, svi skaču, pjevaju, deranje Ivice Blažička u eteru HRT-a, a našoj kraljici u tome trenutku nije bilo briga za rezultat, već je zabrinuto gledala ruku koja je toliko udaraca primila.

Janica Kostelic

- Dobro sam. Mislim da sam ruku samo natukla, ali bit će sve O.K. Dogodila mi se velika glupost. Štap se zapiknuo i prošlo mi je kroz glavu da odustanem. S dlanom više nisam mogla micati štapove, pa sam ih udarala laktom. Bila je to užasna bol - rekla je Janica nakon povijesne utrke.

Bilo je to na njezin poklon za rođendan, a kasnije se ispostavilo da je odvozila svoju posljednju sezonu. 

Izraubana ozljedama i mentalno potrošena, Janica je odlučila skinuti skije zauvijek. Bio je to užasno težak dan za nju, na pressici su potekle i suze, no tijelo je sa 24 godine bilo i previše izranjavano.

Da su koljena izdržala barem još koju godinu, pehara u vitrini bi bilo još više. Ali, ovako to veliki sportaši rade. Povlačenje na vrhuncu jer jednostavno osjetite da ste dali sve od sebe. I zato je najveća, i zato će ostati najveća sportašica koju je Hrvatska imala. Takav mentalitet rađa se jednom.

Nek je sretan, Janice, Snježna kraljice.

Najčitaniji članci