Obavijesti

Sport

Komentari 98

Debakl: (I)gore ne može! Tiki-taka, a loptu nitko nije taka

Debakl: (I)gore ne može! Tiki-taka, a loptu nitko nije taka
1

Krivnju snose i igrači. Nije tajna da velik dio njih okupljanja doživljava kao praznik, kao dobru priliku za provod u društvu prijatelja. Reprezentaciji treba "face lifting"...

VIDEO

Tri tjedna uoči prve kvalifikacijske utakmice za SP, Hrvatska se kao samoproglašeni favorit skupine nalazi u vrlo teškoj situaciji. Bez jasno definirane momčadi, bez uigranog sustava igre i što je najtragičnije, bez pozitivne atmosfere. Očito je kako reprezentacija više nije svetinja kojoj se bespogovorno hodočasti niti su igrači predmet obožavanja kao nekad. Za to postoji bezbroj razloga i najveće je pitanje mogu li Šuker i Štimac na njih kvalitetno odgovoriti, mogu li vratiti reprezentaciji kultni status, kakav je nekad imala. 

- Ispričavam se navijačima i obećavam da ćemo se vratiti u Split i ispraviti ovu pogrešku – kazao je  Igor Štimac nakon blamaže protiv Švicarske. 

Izbornikova isprika je dobrodošla, no sigurno bi svima puno bolje sjela da ju je izgovorio uživo, pred kamerama, odmah nakon utakmice. Jer Štimac je kao komentator uvijek bio bridak, nije se libio dijeliti lekcije kolegama, a sad je od kamera pobjegao, kao da nije imao hrabrosti stati pred javnost. No na stranu izbornik, njegovi neuspješni eksperimenti sa sustavom igre i sastavom. 

No velik dio krivnje snose i igrači. Nije tajna da velik dio njih okupljanja doživljava kao praznik, kao dobru priliku za provod u društvu starih prijatelja. Reprezentaciji treba "face lifting", jer većina više nije ''gladna'', ne bore se kao nekad.

- Ako ćemo ovako igrati u kvalifikacijama, ništa od Brazila. Stručni stožer mora povući neke poteze – znakovit je bio kapetan Srna. 

1. Potpuno nov sustav igre

Štimac je bez treninga pokušao mijenjati sustav koji je Bilić slagao šest godina. Najavio je moderniju, bržu i agresivniju igru. U teoriji je to izvedivo, no s ovako neraspoloženim igračima protiv razigrane Švicarske bilo je ravno samoubojstvu.

2. Nedostatak motiva

U situaciji kad nominalno najbolji igrači nisu u utakmici, jer Modrić je bio u mislima u Madridu, a Ćorluka vjerojatno na Zrću, kad je Mandžukić ostvario transfer karijere, a Kranjčar napokon odigrao dobru utakmicu i zabio gol, teško je očekivati da ostali nadoknade njihov učinak. 

3. Bez 'killera' u vezi

Bilić je insistirao na sigurnosti u obrani i vezi, a tek potom je razmišljao o napadu. Štimac je u postavu gurnuo kreatore Badelja, Rakitića i Kranjčara, koji nisu uspjeli zaustaviti niti jedan jedini kontra napad Švicarske. Bez ''killera'' u veznom redu ne ide.

4. Sustižu ih bivši grijesi

Osim vlastitih grijeha iz prošlosti, Šukeru i Štimcu na naplatu je stiglo i sve loše što su Marković i društvo godinama gomilali i gurali pod tepih. Bivše vodstvo je sve pokrivalo uspjesima reprezentacije, sada se više nemaju iza čega skriti. 

5. Nezadovoljni navijači

Hajduka i Zagreba na Poljudu je gledalo dvostruko više gledatelja. Očito su Splićani bojkotirali reprezentaciju, baš kao što su Zagrepčani bojkotirali gostovanje Švedske.

Šuker i Štimac

Postoji bezbroj razloga zbog kojih Davor Šuker i Igor Štimac nisu smjeli biti izabrani na čelne funkcije hrvatskog nogometa. No onoga trenutka kad su izabrani, sve je moralo biti zaboravljeno i javnost im je trebala pružiti bezrezervnu podršku, ali to je izostalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 98

VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-3:  Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!
SLAVLJE DINAMA

Rijeka - Dinamo 1-3: Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!

Dinamo je 17. put u svojoj povijesti osvojio Hrvatski kup. 'Modri' su u uzvratu finala pobijedili Rijeku golovima Sučića, Baturine i Bulata i time osvojili domaću trostruku krunu nakon što su osvojili Superkup i HNL

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?
UŽIVO OD 18 SATI

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?

Rijeka i Dinamo danas od 18 sati igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa. Prva utakmica na Maksimiru završila je 0-0, a podsjetimo kako je na snazi pravilo gola u gostima
Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana
PAO JE DOGOVOR

Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana

Nakon sastanka s predsjednikom kluba Florentinom Pérezom kapetan "vatrenih" dogovorio je posljednje detalje novog jednogodišnjeg ugovora koji će isticati tri mjeseca prije 40. rođendana