Sport

Komentari 16

Debi u Argentini: Mara Gomez prva transrodna nogometašica

Debi u Argentini: Mara Gomez prva transrodna nogometašica

Kad mi je bilo natježe, nogomet je bio moja terapija, rekla je prva transrodna žena u nogometu. Argentinska nogometna federacija potvrdila je njezinu registraciju za Villu San Carlos

Mara Gomez (23) postala je prva transrodna osoba koja je zaigrala nogomet u ženskom argentinskom prvenstvu. 

Argentinska nogometna federacija potvrdila je registraciju prve transrodne žene za momčad Villa San Carlos, a svoj prvi nastup Gomez je odradila u ponedjeljak i to pobjedom nad Lanusom 7-1.

POGLEDAJTE VIDEO: Transrodna Romana rastala se od muža

- Kad mi je bilo najteže, nogomet je bio moja terapija i nisam mogla ni pomisliti da je moguće sanjati ili razmišljati o igranju u najvišoj ligi - rekla je Gomez za ESPN.

- Prije nekoliko godina o ovome je bilo nezamislivo razgovarati ili raspravljati, ali sada se sve promijenilo. Ovo je ogromno postignuće. Posebno sam zahvalna svom klubu, suigračima i trenerskom osoblju što su mi otvorili vrata i ukazali poštovanje od početka. Ponosna sam što predstavljam ovu zajednicu, ali i što sam dio društva u kojem mogu biti primjer drugima koji se osjećaju kao i ja - rekla je Gomez.

Gomez se zahvalila AFA-i koja je uvažila preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora o tome da se profesionalno uključi u igru. 

Nakon odigrane utakmice, iz Lanusa su joj darovali dres kluba u znak na sjećanje ove utakmice iza koje za Gomez stoji još jedno veće značenje nego pobjeda.

"Slavimo i podržavamo ovako ogroman korak na putu prema širenju prava. Čestitke Mari Gomez", napisali su iz Lanusa. 

Gomez je nakon utakmice primila brojne čestitke te je na društvenim mrežama objavila:

"To nije bila magija, nije bio dar, nije bilo lako. Živjelo se u borbi, patnji i tuzi. Bio je to život na rubu smrti i slomljenog srca. Mnoge su prepreke morale biti prevladane da bi se vratila prošlost. Ovo je tek počelo. Danas dišem, danas se moja duša vraća u moje tijelo."

Nadodala je kako ju je nogomet doslovno spasio i napisala:

"Nogomet je došao u moj život kada sam ga najviše trebala. Došao je u vrijeme kad sam se na psihološkoj razini borila zbog diskriminacije, isključivanja, te sam ga iskoristila kao terapiju. Tada sam shvatila da bi nogomet za mene mogao biti stil života."

Najčitaniji članci