Obavijesti

Sport

Komentari 26

Dečki, ponovite Francusku! Ovi Španjolci najstariji su na Euru

Dečki, ponovite Francusku! Ovi Španjolci najstariji su na Euru
3

Bila mi je to utakmica karijere, nakon utakmice ni sam nisam znao koliko sam golova zabio, rekao je Marko Mamić. Bila je to jedna od povijesnih pobjeda Hrvatske protiv Španjolske...

VIDEO

Bio je baš 22. siječnja, kao danas. Godina 2004. Nikad Hrvatska do tog dana nije na velikim natjecanjima pobijedila Španjolsku. Nikad. U Tivoliju, dvorani u Ljubljani, bilo je 3.500 hrvatskih navijača. Pjesma, fešta, kao danas u Austriji. Vodili smo 29-28, već se osjećala pobjeda u zraku, kada je Garcia, 16 sekundi prije kraja, zabio s krila za 29-29. Šteta, opet ništa.

Pokretanje videa...

01:17

Španjolci su, naravno, odmah napravili prekršaj, Lacković je vratio Baliću... Eh, da. Ivano je stajao na deset, jedanaest metara od gola. Da je netko drugi na golu, a ne Barrufet, možda se i može pokušati... Ali..da je netko drugi, a ne Balić, možda i ne bi probao. Ivano je opalio, a kako je sirena označila kraj, tako je lopta ušla u gol. Seizmološki zavod se i danas kune da je tog trenutka zabilježeno podrhtavanje tla u Hrvatskoj.

- Jesam li vidio gdje šutiram? Jesam, vidio sam gdje pucam tu zadnju loptu. Golman je stajao na prvoj stativi, vidio sam rupu, a koliko sam mogao precizno opalit, očito dosta. Bilo je slađe tako dobiti nego s deset razlike - rekao je Ivano Balić.

I tada, kao i danas u Austriji, dvorana je bila prepuna hrvatskih navijača. Bila je to prva pobjeda Hrvatske protiv Španjolske. Susretali smo se kasnije i na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, no ta prva uvijek će ostati upamćena,. 

I ona u Francuskoj 2017. Četvrtfinale svjetskog prvenstva. Nitko nam nije davao nikakve šanse, a onda je Marko Mamić, kojeg je malo tko znao, odlučio da će to biti njegova večer. U prvih 30 minuta zabio je zbunjenim Španjolcima osam golova. Osam. U 30 minuta. Do kraja je dodao još jedan, onaj ključni za pobjedu i prolazak u polufinale. 

- To mi je bila utakmica karijere. Nakon utakmice ni sam nisam znao koliko sam golova zabio - rekao je Mamić, junak te pobjede. 

I, da, Entrerrios je igrao u obje utakmice. I te 2004. i 2017. Igrat će i danas. Kad je zaigrao za prvu momčad, Marin Šipić tek se rodio. Tu su još i Macheda, Guardiola, Aguinagalde, Sarmiento, Morros...  Daleko najstarija momčad na Euru s prosjekom iznad 30 godina. 

- Vjerojatno im je velikoj većini ovo zadnje prvenstvo. Ali, igraju dobro, unatoč godinama. Lepršavo, imaju širinu, baš su dobri. Bit će ovo prava borba - rekao je Luka Stepančić. 

Beč: Hrvatska i Češka susreli se u drugom krugu Europskog prvenstva u rukometu

Hrvatska je nakon te pobjede u Montpellieru otišla u Pariz na polufinale. Baš kao što će nakon ove utakmice otići u Stockholm. Nadamo se, s prvog mjesta. Jer, danas je taj dan, 22. siječnja, kao te 2004. Dvorana je, kao i tada, puna hrvatskih navijača. Sve je spremno za reprizu. Pa i s golom u posljednjoj sekundi. Slađe je, kako kaže Balić. Ajmo, "kauboji". Ili - na španjolskom - vamos, vaqueros!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović