Sport

Komentari 6

'Dijete Zadra' ruši rekorde: Ma Parker je poseban tip, on zrači

'Dijete Zadra' ruši rekorde: Ma Parker je poseban tip, on zrači

Vidjelo se još u Zadru da je nešto posebno, kaže Marko Popović o francuskom reprezentativcu Tonyju Parkeru, novom najboljem strijelcu Europskih prvenstava

Kad god smo se sreli poslije, uvijek mi je pričao da mu je Zadar ostao najdraža uspomena, priča nam Marko Popović.

Ta je uspomena naslov europskog prvaka do 18 godina iz 2000. godine, koji je Tony Parker osvojio u Hrvatskoj. Francuz je tad samo počeo impresivnu karijeru, kojoj je ovog tjedna dodao i naslov najboljeg strijelca u povijesti europskih prvenstava.

- Ma odmah se vidjelo da je on nešto posebno. Zračio je - kaže Popović, koji je predvodio hrvatske juniore u finalu prije 15 godina u Zadru.

- Mi smo se baš dobro upoznali jer smo zajedno igrali za reprezentaciju svijeta protiv SAD-a te 2000. godine. Mene je impresioniralo kako je dobar momak izvan terena, takav je i dan-danas kad sjednemo na piće, uvijek se javi i izdvoji pola sata - rekao je Popović, kojeg zato ne iznenađuje izjava Parkera koji trenutak nakon što je skinuo Nikosa Galisa s vrha ljestvice strijelaca.

- Smiješno je da sam ja ispred Tonija Kukoča i Dražena Petrovića - komentirao je Parker.

- Nije nikad krio koliko poštovanja ima prema hrvatskoj košarci. Dio je i zbog toga što smo baš tad u Zadru imali dobru generaciju, često smo se sretali na turnirima, pa je zapamtio i Planinića, i Dijana, i Krešu Lončara, i braću Gligora - objašnjava Pop. 

Sjetio se i drugog klinca koji je poslije zadarskog zlata napravio veliku karijeru, a sad je dio ekipe koja s Parkerom brani europsko zlato. 

- Boris Diaw je fantastičan tip! Sjećam se kad su slavili naslov da je utrčao u plićak gdje je bilo sve puno ježinaca. Trčao je tamo cijelo vrijeme, samo smo čekali kad će izaći vani izboden, ali njemu je to sve bila šala.

Uz Parkerovu i Diawovu Francusku, Popović na ovom Europskom prvenstvu daleko vidi i reprezentaciju Hrvatske.

- Sviđa mi se kako igramo, a još tu ima dosta rezerve. Međutim, vidi se da su prava ekipa, bez obzira na poraz protiv Grčke. I neka put nas vodi prema Srbiji u četvrtfinalu, ja mislim da je to bolje nego da idemo na Španjolsku - kaže Zadranin pa objašnjava: 

- Nemam neki konkretan razlog za to, samo mislim da nam Srbija više leži kao momčad. I mi i oni smo šmekeri, sličan je stil igre, dok su Španjolci drugačiji, puno rastrčaniji. Trebamo iskoristiti ovih pet utakmica kod kuće da se napunimo samopouzdanjem, ali i biti svjesni da se Eurobasket ne igra u Hrvatskoj. Onaj najvažniji dio tek nas čeka u Francuskoj - zaključio je Popović.

Najčitaniji članci