Obavijesti

Sport

Komentari 180

Dinamo brani hrvatsku čast: Hoćemo li imati dva kluba u LP?

Dinamo brani hrvatsku čast: Hoćemo li imati dva kluba u LP?

Dinamo je pobjedom nad West Hamom donio hrvatskoj ligi nove bodove te smo u ukupnom poretku nacionalnih koeficijenata skočili na 17. mjesto. Dvije pozicije nas dijele od 15. mjesta koje donosi dva kluba u Ligi prvaka

VIDEO

I treći put u posljednje četiri godine Dinamo će brati visibabe u Europi. I to opet u Europskoj ligi. Hrvatski prvak je u posljednjem kolu grupne faze Europske lige usred Londona pobijedio West Ham te se kao drugoplasirani u skupini plasirao u šesnaestinu finala ovog natjecanja.

Pokretanje videa...

Dinamovci uoči West Hama 06:14

Ne samo što je osigurao i nove nastupe protiv snažnih europskih klubova (Atalanta, Borussia Dortmund, Sevilla, Barcelona), kao klub koji živi od svojih rezultata, čelnike sigurno raduje vijest kako su 'modri 'Modri' ove sezone zaradili čak 16 milijuna eura od kvalifikacija za Ligu prvaka i i u grupnoj fazi Europske lige, a taj iznos imaju priliku još malo povećati u eliminacijskoj fazi. Plasman u osminu finala donosi 1,2 milijuna eura, četvrtfinale 1,8 milijuna eura...

I ne samo to. Dinamo se uz to bori i za hrvatski koeficijent u europskim natjecanjima. Hrvatski prvak je pobjedom nad West Hamom donio Hrvatskoj dva boda te još dva bonus boda za plasman u šesnaestinu finala Europske lige. S nova četiri boda naša liga je tako skočila s 19. na 17. mjesto u ukupnom poretku koje je također vrlo važno jer doprvaku HNL-a može donijeti kvalifikacije za Europsku ligu.

No, ipak, sve nas puno više zanima 15. mjesto koje donosi dva kluba u Ligi prvaka, jedan u Europskoj ligi i dva u Konferencijskoj ligi. Hrvatska ima 26.650 bodova, a ispred su Grčka (26.700) te Turska (26.900). Možda ne izgleda toliko nedostižno, no otegotna okolnost je ta što je Dinamo ostao jedini hrvatski predstavnik, a tursku i grčku čast brane dva kluba.

Koeficijent se računa tako da se svaki zarađeni bod u europskim natjecanjima dijeli s brojem predstavnika koliko je pojedina država imala na početku europske sezone, a to je u našem slučaju četiri kluba. Pobjeda u grupnoj fazi svih natjecanja donosi dva boda, remi jedan bod.

Ne samo što će biti teško popeti se do 15. mjesta, pitanje je hoćemo li zadržati i 17. poziciju. Danska, koja je iza nas, ima čak tri kluba u europskim natjecanjima, Češka dva. 

Europa League - Group H - West Ham United v Dinamo Zagreb

Dok god Dinamo skuplja bodove u europskim natjecanjima i bori se za hrvatski koeficijent, nada postoji, ali šanse da ćemo u sezoni 2023/2024 imati dva kluba u Ligi prvaka su ipak svedene na minimum. Za takvo nešto, hrvatski prvak bi morao otići što dalje u Europskoj ligi, uz nadu kako će naši konkurenti što ranije ispasti.

Prošle sezone imali smo tu privilegiju da čak pola HNL-a igra Europu. Dva kluba bila su u Ligi prvaka te tri u Europskoj ligi. Nažalost, brzo smo ostali bez toga. Hajduk, Lokomotiva i Osijek ispali su u kvalifikacijama, Rijeka se probila u grupnu fazu Europske lige gdje je u jakoj konkurenciji zauzela posljednje mjesto, dok je Dinamo otišao sve do četvrtfinala. 

UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo

Ista stvar je i ove sezone. Rijeka, Hajduk i Osijek izletjeli su u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a Dinamo je ostao jedini koji se bori za hrvatski koeficijent. I bez obzira koliko primamljivo zvuči da jedna Barcelona, Sevilla ili Borussia Dortmund dođu na Maksimir u šesnaestini finala Europske lige, ipak bi puno bolje bilo kada bi Dinamo izvukao neki kvalitetom sebi jednak klub jer tada bi imao šansu podebljati naš koeficijent. 

No, o tom potom. Prvi korak je napravljen. 'Modri' će opet prezimiti u Europi, a onda u veljači opet kreću po što bolji rezultat. Uostalom, ako su prošle sezone rušili jaki Tottenham, zašto ne bi ove godine pala Barca?

POGLEDAJTE BORBU VEČERI FNC-a 4: IVAN ERSLAN VS HENRIQUE DA SILVA FRANKENSTEIN 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova