Obavijesti

Sport

Komentari 22

Dinamo favorit, Škorić rekorder, Gavranović ubojitiji od Miereza

Dinamo favorit, Škorić rekorder, Gavranović ubojitiji od Miereza
10

Dinamo osvaja više bodova u derbijima, a Osijek u 'malim' utakmicama. Bjelica u svlačionici šampionske momčadi koju gradi ima više stranaca nego Mamić, a Bebeku je to 13. okršaj te dvije momčadi

VIDEO

Oni imaju najbolju obranu u ligi? A mi imamo najbolji napad lige, pa da vidimo, najavio je Bruno Petković današnji derbi Dinama i Osijeka (17.30, Arena 3).

Pokretanje videa...

Razgovor s Mislavom Oršićem 07:36

Ni jedan ga klub ne vidi kao odlučujućeg za naslov prvaka jer još ostaje 15 kola do kraja, ali jasno je da će subotnji pobjednik napraviti velik korak ka tituli.

Tko je favorit? Kladionice jasno u tu ulogu stavljaju Dinamo, koeficijent na pobjedu "plavih" je 1,90 ili 2, a na Osijekovu 4 ili 4,10. Iako je Bjeličina družina u boljoj formi, u pet ovogodišnjih utakmica nije primila gol. Dok prvak tek traži formu s kraja godine. I krajnje mu je vrijeme da je pronađe jer pet dana nakon Osijeka slijedi Europska liga i Krasnodar.

Osijek: NK Osijek i HNK Hajduk u 20. kolu Prve HNL

Otkad je Nenad Bjelica preuzeo momčad, Osijek je osvojio 44 boda, a Dinamo 36. Dinamo prosječno zabija 2,55 golova po utakmici, a prima 1,1 gol, dok Osijek zabija 1,65, a prima svega 0,75 po susretu.

- Neki kažu da je naša igra pragmatična. Neka je, samo nek' donosi rezultat - tvrdi Bjelica.

Osijek: NK Osijek i HNK Hajduk u 20. kolu Prve HNL

Ali prednost "plavih" je veća individualna kvaliteta igrača i veće iskustvo takvih, velikih utakmica. Uostalom, Mile Škorić, koji je s 28 nastupa rekorder derbija Dinama i Osijeka u povijesti HNL-a, uoči ovog je susreta rekao:

- Napokon da igram pravi derbi, koji odlučuje!

I gledajući ovosezonske utakmice, Dinamo je protiv gornjeg doma (Osijek, Rijeka, Hajduk, Gorica), dakle u derbijima, osvojio najviše bodova. U osam susreta 16 bodova, dok Osijek u devet utakmica ima 14, kao i Rijeka. Hajduk ih je sakupio tek sedam. Ali Bjelica dobro zna staro pravilo da se prvenstva osvajaju na "malim" utakmicama. Pa je u okršajima sa Šibenikom, Slavenom, Varaždinom, Lokomotivom i Istrom Osijek osvojio 31 bod u 11 susreta, Dinamo 29 u 12, Hajduk 19 u 11, a Rijeka tek 16 u devet utakmica.

Dinamo i Šibenik susreli se na Maksimiru u 18. kolu Prve HNL

O samo osam od 20 Osijekovih utakmica ove sezone obje su momčadi dale gol (Dinamovih je bilo 11), a Bjelica u svlačionici šampionske momčadi koju gradi ima više stranaca nego Mamić! Osijek ima 13 domaćih i 13 stranih igrača, a Dinamo 16 domaćih i deset stranih, plus Ademi i Gavranović, koje možete svrstati u bilo koju kategoriju.

Gorica ima vodećeg strijelca lige Kristijana Lovrića (14 golova),  Osijek opakog Miereza, ali najučinkovitiji je strijelac lige Mario Gavranović jer zabija svakih 99 minuta. Poput njega, i Mierez je zabio 12 golova, ali prosjek mu je 112,25 minuta za gol, dok je Lovrićev 103,4 minute. Oršić je zabio deset (144,9 minuta za gol), Petković samo šest (161 minuta za gol), a drugi Osijekov strijelac je Bohar s pet pogodaka.

Pula: NK Istra i GNK Dinamo sastali se u 20. kolu Prve HNL

Sudit će Ivan Bebek, kojem će to biti već 13. sraz ovih suparnika. Dinamo je šest puta kad je Bebek sudio pobijedio Osijek, pet je puta bilo neriješeno, a jednom je slavio Osijek.

Gledajući, pak, povijest HNL-a, statistika je debelo na strani "plavih": 93 utakmice, 62 pobjede, 21 remi i deset poraza. Ali od ljeta 2017. taj je omjer puno izjednačeniji: šest pobjeda Dinama i po četiri remija i pobjede Osijeka.

Škorić je odigrao najviše derbija (28), Mitu ih ima 25 za oba kluba, Beširević 24, Mujčin 23... Igor Cvitanović najbolji je strijelac s 14 golova, Šokota i Vlaović zabili su po deset, Soudani sedam..., a najviše su kartona dobili Beljan i Škorić po osam.

Osijek: NK Osijek i HNK Hajduk u 20. kolu Prve HNL

Najviše je derbija Dinama i Osijeka vodio Zoran Zekić, a u tih 14 doživio je čak deset poraza. Mamić ih ima 12 uz osam pobjeda i po dva remija i poraza, a Bjelica na klupi oba kluba osam. Ima pet pobjeda, remi i dva poraza.

Najveće su pobjede bile 1994. godine 7-1 (šest su golova zabili Osječani Cvitanović i Vlaović, svaki po tri, a jednoga Trazan Cvjetković) i 2002. godine 6-0, oba puta za "plave".

Danas se takav ishod čini nemogućim. Jer u Maksimir dolazi najbolja obrana lige.

Anketa 24sata:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera