Obavijesti

Sport

Komentari 20

Dinamo igra protiv kluba čiji je gazda s pištoljem upao u teren. Putinov prijatelj teži milijune...

Dinamo igra protiv kluba čiji je gazda s pištoljem upao u teren. Putinov prijatelj teži milijune...
3

Ivan Savvidis, kralj duhana, kupio je idućeg protivnika Dinama 2012., vojnicima slao milijarde cigareta, bio i član ruskog parlamenta. Njegov će PAOK u četvrtak gostovati na Maksimiru

VIDEO

Bilo je to prije nepunih šest godina. Grčka je tada na tri tjedna prekinula nogometno prvenstvo nakon scena s utakmice PAOK - AEK koje su šokirale grčku, ali i svjetsku javnost zbog poteza čovjeka koji je i danas prvi čovjek solunskog kluba. Riječ je  o Ivanu Savvidisu (64), vlasniku PAOK-a koji će u četvrtak gostovati na Maksimiru u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige protiv Dinama.

- Odlučili smo prekinuti prvenstvo. Natjecanje neće ponovo krenuti dok se ne postigne zajednički dogovor kako bi se krenulo s posve jasnim uvjetima i pravilima - rekao je te 2018. grčki zamjenik ministra kulture i sporta Georgios Vassiliadis.

Grčka televizija je objavila i kako je državni tužitelj pokrenuo istragu protiv vlasnika PAOK-a koji je ušao na teren s pištoljem za pojasom.

365768978

Četvorica ljudi bila su uključena u incident u Solunu koji se dogodio u posljednjim trenucima utakmice između solunskog i atenskog kluba 11. ožujka 2018., u kojoj je bilo 0-0 kad je sudac priznao, a potom poništio gol domaćeg sastava.

Sudac Georgios Kominis je, nakon što je Varela zabio u 97. minuti, prvo pokazao na centar, ali je nekoliko trenutaka kasnije poništio gol zbog navodnog zaleđa, ali ne strijelca Varele nego njegova suigrača Mauricija.

'Gotov si'

Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su i tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel.

- Gotov si - vikali su Savvidis i Michel sucu koji je zbog prijetnji prekinuo utakmicu.

Uplašeni igrači AEK-a su pobjegli u svlačionicu, no sudac je naknadno priznao gol.

"Nakon konzultacija s pomoćnicima priznao sam gol, ali je Savvidisov upad na teren prekinuo meč", napisao je sudac u izvještaju.

Sudac otišao sa stadiona pod policijskom pratnjom

Sudac je stadion napustio uz policijsku pratnju, baš kao i igrači AEK-a. Savvidis se ubrzo nakon utrčavanja s pištoljem ispričao i rekao kako "duboko žali" zbog incidenta.

- Nisam imao nikakvo pravo utrčati na travnjak tako kako jesam. Moja jedina želja bila je zaštiti desetke tisuća navijača PAOK-a od provokacija, nereda i žrtvi. Molim vas vjerujte kako nisam imao nikakvu namjeru sudjelovati u tučnjavi s našim protivnicima ili sucima. I kao što je bilo i očito nikome nisam prijetio - rekao je tada u svojoj isprici na web stranici kluba.

Tko je 'revolveraš' Savvidis?

Ivan Ignatjevič Savvidis rođen je 1959. u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji. Prema Forbesu, težak je 1,4 milijardi dolara i zauzima 56. mjesto među najbogatijim Rusima. Invazijom na Ukrajinu izgubio je najmanje 300 milijuna dolara.

- Njegovi su poslovi uglavnom vezani uz Rusiju, a nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata otežan je dotok kapitala i klub ima dosta problema. Uoči početka ove sezone su napravili samo tri transfera, doveli su Williama Troost Ekonga iz Watforda, Allyja Samattu iz Fenerbahčea i Abdul-Rahmana Babu iz Chelseaja. Veliki je problem što je klub prodao Islanđanina Sverrira Ingija Ingasona, on je bio kapetan i važan igrač - objasnio je u razgovoru za 24sata grčki novinar, kroničar PAOK-a Kostas Petrotos.

Vlasnik je najveće ruske duhanske tvrtke "Donskoj Tabak" koja godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta, bio je i član ruskog parlamenta, a kažu i da je blizak s Vladimirom Putinom.

365769004

Vojnicima šalje milijardu cigareta

S 14 godina pobjegao je od kuće. Preživljavao je radeći u jednoj duhanskoj kompaniji, danju je motao cigarete, noću pripremao ispite. Dobio je diplomu na ekonomskom sveučilištu, a potom otišao u vojsku gdje je dogurao do čina pukovnika. Nakon odsluženog roka u vojsci, prebacio se na ono što voli - duhan. Već 1992. postao je direktor duhanske kompanije CJSC Donskoj Tabak koju je pretvorio u megakompaniju, danas najveću rusku duhansku tvrtku.

Između 2002. i 2005. godine bio je predsjednik ruskog nogometnog kluba Rostov, a PAOK je kupio 2012., kada je klub bio u bankrotu, i to za 11 milijuna eura. Sanirao je sve dugove i podigao klub koji je bio na dnu. U Solunu je kupio i lokalnu televiziju i tri dnevna lista, brojna velika skladišta, tvornicu duhana, tvornicu mineralne vode, "Macedonia Palace", jedan od najluksuznijih hotela u tom dijelu Europe, kao i nekoliko turističkih naselja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku